Všechny komentáře k článku:Barebonek od AOpen ve stylu Mac mini

Masakr!

a pak ze PC nekopiruje trosku apple. Ale nevadi. Na druhou stranu Pandoru si spise koupim. Na apple nehodim totiz OS linux nebo Windows a tim padem je to vite kde.... (mozna ze jednou to mozny bude)

@LOCHi: To doufám že to někdy půjde protože kdyby na věcech od apple nebyl ten special OS a nebo kdybych byl american tak bych bral od apple uplne vsechno. Mam ipod mini a ten me tak upoutal a dokázal mi že apple je jednička v designu a ve stylu a originalitě.Hodně se mi líbí powerBooky ale jejich cena je neunosna :-/

@m.vosyka: Mno jestli se nepletu tak Apple se už chystá přejít na x86 architekturu což by mohlo umožnit použití Linuxu...Na druhou stranu, pokud vim tak MacOS je velice dobrej OS...huzel jen ta kompatibilita no :-\
Ale krabicka je to moc pekna :))

@zbreslaf: No určitě výkonný je protože jinak by nebyly schopní s frekvenci procesoru 1,7Ghz několikrát překonat výkon intelackych procesorů.
I bych si to koupil ale když na to nejdou některý programy který se ve verzi pro Mac nedelaj tka je to celekm blbý ... :(

@zbreslaf: Pánové, na počítače Apple jde Linux už dávno.
Bohužel to sleduji jako nošení dříví do lesa. Základem MAc OS X je plnohodnotné BSD, takže UNIX. To co vnímá neznalý uživatel je hezké rozhraní GUI není to co vše je Mac OS X, ale jsou tu věci jako nativnípogpora OpenGL, PDF, indexový FS spolupracující s hlavnímy aplikacemi. Vše v jednom balení, 100% funkční, žádné tahání z netu, kompilování, konfigurování atd... taky si to zaplatíte.
U běžného PC člověk může ušetřit za OS pokud nasadí Linux a nekoupí Windows. To u Mac OS, ale nehrozí, nejde koupit Apple bez OS. Apple OS je v cenně.
Vyznam Apple Mini je nejlevnější Apple systém a to zplňuje. O tom, že Aopen barbone bude nejlevnější, si šlověk může nechat jen zdát.Jinak tím jak je vidět zájen o věci co vypadají jako Apple a nebo Apple Mac OS X GUI, je poznat že většina vnímá Apple opravdu jen povrchně (vzhled).

@Martin Prokop: No nemohu než souhlasit. Na svém Mac mini mám Linux (YellowDog, ale existuje tuším i RedHat a další populární) už dlouho. Jen ho moc nepoužívám:) Narozdíl od lidí nahoře MacOSX používám a nevím proč je to PROBLÉM pro ně. Právě naopak, je to neskutečná výhoda. Ale to chce nejdřív ZKUSIT TO a pak dělat závěry. Stejně tak je nesmysl si myslet, že když si do Linuchu dám rozhraní podobné MacOSX tak mám vlastně MacOSX ... hehe, no to teda fakt ne. Jak říká kolega Prokop, základem je Free BSD a trochu ještě NeXStep a to dělá super systém na práci. Navíc do roka budou Intel Macy a těm půjde nainstalovat i WinXP, takže k tomu solidnímu PC (Osobnímu Počítači) dostanete ještě nejlepší herní skřínku (konzoli) na světe - WinXP:) Nainstalovat určitě půjdou, tomu Apple bránit nebude. Naopak bude bránit instalaci MacOSX na x86. A pak otázka pro CC? Proč tomu proboha říkáte BareBone??? Vždyť je to plnohodotné PC a ne jen case a motherboard... no asi už si to slovo nikdo nepřeloží no...

@Aleš Kuna: Moc nesouhlasim s tim ze APPLe bude branit instalaci MAC OS X na x86 .. jelikoz mam neco jako beta verzi MAC OS X pro x86 a muzu s radosti rict ze na P4 2.4Ghz HT s jadrem Northwood to slape jako hodinky ... uplne nadherne .. a grafiku GUI ( ruzny pruhlednosti a animace.. )zvlada s prehledem integrovana grafika Intel GMA900 ... Instalace OSX byla naprosto bezproblemova a chodi mi to pohromade s WinXP a Linuxem na jednom disku ... Bootuju klasicky prez GRUB ..ale MAC ma svuj loader DARWINE x86, ktery to zvladne taky ... MAC OS X jsem zkousel na sestave : Processor Intel P4 2.4Ghz HT Northwood, Zakladni deska Intel s chipsetem 915GAV, Grafika Integrovana.ZKousel jsem take kompatibilitu ruznych programu "jak budou slapat na x86ce" a vsechny testovane programy fungovaly bez problemu ( Produkty Adobe, Maya, Freewareove programy.. )

@Furicka Jakub: A kde jste to sehnal, to je totiž něco, co už chci hrozně dlouho otestovat, můžete mi poslat link na d.fridrich@volny.cz, pls???

@Furicka Jakub: Samozřejmě, že Apple tomu bude bránit a již brání.
Verze pro x86 je zatím pro vývojáže, tak že nelze ji brát jako hotový produkt.
Obrana je zatím TPM a patche. Dalším důležitým faktorem bude neexistence ovladačů na většinu HW.
Jinak není jedinej důvod proč Apple by mělo jít na ruku někomu kdo si odnich nic nekoupí. Samo, že někde seženete pirátskou verzy, ale naco vám bude, pokud sní třeba nebude moct na Insternet nebo instalovat nové programy? , stačí aby se připojil OS na internet, obnoví ochranu OS a systém nepůjde spustit.
Update ochrany mohou obsahovat i instalace programů atd..
Apple má nepřeberné možnosti jak svůj produk ochranit, bez toho aby pravoplatní uživatelé tím byli dotčeni.

@Martin Prokop: s neexistenci ovladacu na vetsinu HW nesouhlasim .. nemel jsem nejmensi problemy se siti,zvukem ani grafikou ( dokonce to detekovalo spravne nazvy i nastaveni pro HW pro ktery to teoreticky neni staveno ) Tvrdis se Apple si bude svuj Software branit ... samozrejme .. bude si ho branit stejne jako ostatni vyrobci .. jak asi sledujes tak obrana vetsiny ( z trochou nadsazky bych si troufl rict vsech ) softwaru pred piratsvtim je marna ... ... Internet na te verzi take funguje, s instalaci novych programu jsem nemel nejmensi problemy Jeste bych chtel dodat, ze jiz zminovana verze OS funguje i na AMD ... coz me osobne je lito :)

@Furicka: Nesrovnávejte to se světem IBM PC, Apple si může na uzavřené platformě dovolit ledasco. Mnohem víc než nějaký výrobce SW pro IBM PC kompatibilní.
Docela slušně to ukázaly v praxi nové konzole. Prostě hry obsahuje update Firmware a máte vymalováno a to se opakuje znova a znova. myslím, že to fůře hudáků znepříjemní život tak, že radši zůstanou u bezproblémového MS OS.
Ale co jsou to jen dohady počkáme na plnou verzy . ;-)

@LOCHi: na macovi linuxi chodi, coz jak koukam vetsina z vas nevi tak ted vite a jinak jedna malickost, kdyby vas zajimal jak si vede ten procesor G4 na 1,4GHz tak tady je jeden velice zajimavy test: http://www.ppczone.org/forums/viewtopic.php?t=391Takze pak ze se vyplaci porovnavat frekvence jak to udelal ten kdo psal tu to recenzi. ono 50% o proti tem procakum v testu je fakt masakr! a vzhledem k tomu ze nejlevnejsi mac mini se da sehnat uz za 13000 je taky narez... http://www.tauer.cz/store/category/182 a pc za ty prachy o tomhle vykonu nikde nedostanete pod 30 000kč.

Dostupnost?

Plánuje CzC dodávky do ČR? A za kolik?

A zase kopie

Je az usmevne, jak svet a vyrobci PC neustale vsude na apple nadavaji ale potom jej neustale kopiruji. Pocinaje Microsoftem, ktery operacni system macos kopiruje jiz hodne let, prakticky od prvnich windows az po tuhle malou kostku. O nejruznejsich softech nemluve. Ty chymery o predrazenem pocitaci jsou uz davno minulosti, je potreba srovnavat srovnatelne a ne nejakou garazovou pecku s nadupanym applem z vyroby. A ze je apple nekompatabilni ? Ale je kompatabilni , jede na nem samozrejme bez problemu i Linux . jen to proste peckari nevedi, protoze je to nezajima..... Je prijemne vedet, ze mam na stole original a ne nejakou trapnou PC kopii......Apropo- vite co to znamena PC ? Posrany Computer....... jeden pomerne vystizny obrazek najdete zde http://www.macdesktops.com/images/1152x870/HLxplease1152x870.jpg

Apple

Moc nechápu některé z vás. Proč probůh chcete instalovat Mac OS na nepodporovaný x86 hardware? I když se vám stokrát povede prolomit ochranu a dokážete si jací jste machři, k čemu vám to bude? Peckaři nadávají na Apple, že je to předražený krám a přitom s ním nemají prakticky žádnou zkušenost. Právě proto, že jedna firma dělá os, software a poskládá si hardware je ten stroj odladěný a stabilní. Když budete hackovat Mac OS na každej krám, kterej si koupíte v Tescu, co po tom od toho stroje čekáte? Jen to, že budete mít hezčí rozhraní než Wokna? To je podobný, jako když tady někdo napíše, že kdyby tam "nebyl ten special OS" tak si ho koupí. To jako kvůli hezké krabici? To teda po počítači chce dost málo. Je mi jasný, že si takoví lidé na počítači akorát hrají, surfují po netu a pouští filmy v DivXu. Ale i tihle by mohli ocenit třeba to, že stroje od Applu stárnou mnohem pomaleji, než pc. A to proto, že systém i aplikace jsou dělané tak dobře, že na starým hardware jedou nové verze líp a ne obráceně, jako je tomu u Windows. Takže potom si nemusíte kupovat nové železo s každým setinkovým updatem webovýho prohlížeče. Jednoduchost především. Spousta lidí nadávala na jednotlačítkový myši. Tak za a) Apple už hezkých pár let pracuje normálně s takřka jakoukoliv myší; za b) Applovská myš má jen jedno tlačítko proto, aby to vývojáře nutilo dělat ovládání co nejjednodušeji. Aby některé funkce nebyly přístupné jen z kontextového menu pravého tlačítka. Pět let jsem na Mackovi stříhal ve Final Cutu (mimochodem, zkuste najít podobně výkonnou aplikaci pro střih na Windows a za takovou cenu) a nikdy jsem víc než to jedno tlačítko nepotřeboval. Macy jsou mnohem více user friendly ve stovkách drobností, které oceníte při každodenní práci i při správě. Už jen struktura systému Windows je jeden velkej bordel. A ještě poslední věc. Kolik z vás má koupený Windows? Víte kolik stojí? A víte kolik stojí Mac OS? Polovinu toho co Windows. Ovšem jak už bylo řečeno, s novým Applem dostanete i systém v ceně. A k tomu fůru velmi kvalitních aplikací na střih videa, upravu hudby, fotek, textový editor atd. za který byste na pc zaplatili x tisíc navíc.Howgh.

@Michal Šedý: Proc instaluju MAC OS X na PC ? ... ze zvedavosti ? ... navic instaloval jsem verzi pro x86 .. z cehoz vyplyva ze jsem to instaloval na podporovany HW ... nevim jestli si nekdo tady chce dokazat ze je machr kdyz se chce podivat " jak ten mac vypada " ... Jinak na produkty MS mam licenci ... takze kolik to stoji vim ... navic k MAC OS X nedostanes kancelarsky balik , ktery vetsina uzivatelu vyuziva .. takovy Office Professional Edition stoji prez 20 tisic bez DPH.Apple je luxus ktery si vetsina lidi nemuze dovolit ... je to to samy jako skodovka vs Ferrari ... kdyz mas prachy tak je docela jasny co si vyberes. <= A prave proto se snazi spousta lidi pustit MAC OS pustit na plasickem levnem PCcku z Tesca.

@Furicka: To je ale blabol, jen co je pravda. Apple neni zadny luxus . mam macmini za 18000 kc a k nemu LCD, 23 palcu za 39000 . Oboje jsou naprosto srovnatelne ceny ,jako u podobnych pc komponentu. Zadne ferari versus skodovka. Dale kancelarsky balik - V zakladu MacOs mas spoustu programu ,krome programu na video a audio take na web ale i pro kancelar . Pokud chces ale nejaky profi kancelar, i ta stoji srovnatelne penize, i kdyz je potreba uznat, ze vyber neni tak siroky, jako na pecky. Ale to souvisi s rozsirenosti, ktera je u apple oproti peckam skutecne minimalni. Ale neni to cenou, spis neznalosti a nechuti poznat neco lepsiho......
Jinak za penize si muzes koupit i cely Microsofti balik Office pro mac, i kdyz, pravda, jen v anglictine. Ale jede ti na nem vse, co udelas na pecce...... A spousteni MacOs na pecce ? To je harakiri, ale kdyz to nekomu prijde normalni, budiz. Zanedlouho pojede mac na Intelech (bohuzel) a pak uz bude mozne na macach provozovat hardwarove oba systemy. A myslim, ze to bude pro plno peckaru zajimavejsi, uz treba jen diky prakticky absolutni imunite macintoshu vuci virum. Preji hezky den.

@juramac: Chtěl bych jen dodat že s virama je to stejné jako s terorismem - postrádá smysl tam kde není vidět nebo nemuže uškodit. terorista se taky nevyhodí do vzduchu uprostřed moře na veslici, stejně tak nevznikají viry na okrajové výpočetní systémy. Win 98 je prakticky bez virů, nepotřebuju fireval ani antivir - je již mimo okruh používaného softu téméř se nepoužívá tak proč se babrat s virem pro pár počítačů? Neříkám že je Mac špatný stroj, je mi určitě bližší než PC - dlouhá léta jsem používal Amigu, ale je to opravdu počítač pro fajnšmekry ne pro obyč. uživatele

@Michal Šedý: ufff. uzasne jednoduche, bezkonfliktni a pravdive. diky. t.

@tomkin: Máš pravdu asi z 10 %. UNIX je ale daleko složitější systém pro "programátory" virů a většina z nich na to prostě nemá.

Re: masakr!

pardon s tim linuxem, kteri o nem vedi, cetl jsem jen ty nahore nejdriv a ty mne dostali....

Koubavit@seznam.cz

Pokud se nezmenší s velikostí taky cena nemá zmenšování žádnou cenu. Cenu drasticky sníží jenom velikánská investice do moderní továrny kde se budou tyto malé počítače vyrábět tak jako se dnes vyrábí mobilní telefony. Výborné by bylo tento PC mini systém využít v osobním voze jako standartní výbavu každého auta. Vít Kouba Praha Petrovice

Nenašli jste, co hledáte?

Nečekaně velký výprodej Uklízíme sklady