Všechny komentáře k článku:BSA: Nelegální software se šíří nejvíce v malých firmách

EEEEE

Nevím jak k podobným závěrům došli, ale nezdá se mi že by firmy používaly nelegálně třeba windowsy... to že si v menší firmě člověk nainstaluje nějaký menší prográmek za který nezaplatí pár korun mi nepřijde jako nějaká loupež století. Naopak nejvíce nelegálního softwaru bych hledal mezi studenty, kteří si software ani dovolit nemůžou.

Možnosti
27 reakcí
poslední 10. 2. 2009 20:02

Přesně tak , souhlasím, ale to se není co divit při dnešních cenách, prostě je to nehorázně drahé, kupujeme si hardware a na sofrware už nám moc nezbývá. U firem bych to tak neviděl, vždyt kdyby jim na to přišli, tak mužou krám zavřít a todle riziko rozhodně nikdo podstupovat nechce.

@SirStumir: I software má svou cenu, nemůže být zadarmo... ale bohužel kvůli nedostatečné konkurenci, která vzniká i proto že některé firmy mají prostě velký náskok jsou ceny vyšší než by normálně měli být. Rozhodně nepodporuji krádeže a nelegální používání. Bohužel koupit si windowsy, office a pár programů je dost velká položka. A když koupíte OEM verzi tak za dva roky kupujete vše znovu...

@sonny21: Neříkám že by měl být zadarmo, ale ty ceny jsou nehorázné s ohledem na naše platy a ceny dalších potřebných věcí. Já také nepodporuji nelegálnost,ale legální softeare si muže dovolit jen málokdo.

@SirStumir: Jaký software konkrétně je podle tebe pro domácnosti předražený? Legální soft si může dovolit každý - koupíš Windows a jinak je prakticky vše dostupné zdarma.

@Mastodont: Zalezi na tom, co chces delat. Na druhou stranu je fakt, ze pro vetsinu aktivit se da sehnat freeware - free software reseni. Horsi je to pro studenty, kteri potrebuji ovladout nejaky konkretni software, pocitacovy lab ve skole je notoricky pretizeny (brouzdaci na netu...) a vyrobce prislusneho softu nedodava studentske verze.

@sps: V takovém případě my měla škola buď zajistit dostatečný počet nestudentských licencí pro všechny studenty, nebo mít daný software nainstalovaný v počítačových učebnách (a v souvislosti s tím umožnit studentům, aby svou práci mohli pohodlně realizovat na nich). Pokud tomu tak není, měli by si to rodiče (nebo plnoletí studenti) vyříkat s vedením příslušného ústavu, popřípadě ústav změnit. Myslím, že školy by neměly vést studenty k nelegálnímu užívání softwaru, právě naopak.

@lawmaker: Nehazel bych na skoly zas tak moc viny. Zajistit vsem studentum moznost pracovat se vsemi potrebnymi druhy software je prakticky nemozne. Chyba je spis u tech firem, ktere studentske licence neprodavaji, ale konec koncu tyto firmy se poskozuji samy (jejich produkt je mene atraktivni, protoze je mene uzivatelu na tento soft zvyklych).

@sps: Nesouhlasím. Zajistit všem studentům možnost pracovat se softwarem, který je používán při výuce, není ani zdaleka nemožné. Právě naopak. Minimálně by ten software měl být nainstalovaný v počítačových studovnách (on i musí, jinak by na něm byla těžko prováděna výuka). Pokud nejsou studentské licence, mají se nakoupit normální a pokud je to problém, měl by se zvolit pro výuku alternativní software.Rozhodně neexistuje, aby škola jakkoliv tolerovala, nebo dokonce studenty motivovala k nelegálnímu užívání softwaru. To se na mne nezlobte.

@lawmaker: Skoly by mely mit veskere licence zadarmo. Je treba totiz nezapominat na fakt, ze softwarovym firmam vychovavaji budouci uzivatele - zakazniky a taky skolam za onu vyuku (=de facto skoleni) nic neplati.

@sumix: Souhlasím v tom smyslu, že je v zájmu daných producentů, aby se studenti zaučovali na jejich SW. Nicméně nemyslím si, že by na to měl existovat nějaký zákonný nárok. Je jenom na té firmě, zda-li svůj SW chce poskytnout školám za výhodných podmínek nebo ne. A pokud na to ta firma kašle, měla by škola zvážit vhodnou alternativu.

@Mastodont: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42741
pokud nechci OEM

@SirStumir: ja mam legalny softver aj ked nemam bohvieako vysoký plat

@sonny21: jen mensi OT..OEM plati na 2 roky pouze?

@paja13: ne.. OEM licence je platná na neomezenou domu, ale vázaná pouze na jeden počítač - tedy na hardware v něm

@luukec: jo, upresnim - Microsoft definuje jako PC zakladni desku - na ni je vazana OEM, samozrejme vse jde, pokud shori deska v zaruce, tak se s MS da domluvit, pokud vam neprojde aktivace. Ale - pry to neni tak uplne jednoznacne, kdyz zasahnete do PC vic (vymena CPU,GPU,RAM), tak to uz nemusi projit a potrebujete novou OEMJinak souhlasim s tim, ze na doma nemusime mit Creative Suity, AutoCADy a SoundForge, ale ze staci free alternativy. Osobne jsem to vyresil tak, ze sice mam OEM XP Home + nejake legalne porizene hry + soft zdarma + neregistrovany necrackovany Total Commander, ale pokud chci na PC pracovat, nebo se bavit jinak, nez s Gordonem Freemanem, bootuju do Linuxu, kde je preci jenom lepsi vyber aplikaci zdarma, i nejake ty hry se tam najdou.

@PAN_DAN: Ahoj, jen reaguju na Total Commander to že ho máte naistalovaný víc jak 30dní a nezaregistrujeteho je podle licence bráno též jako nelegalní. :) Patří k programům, které jsem si zlegalizoval už jen pro jeho široké využití.Prostě jsem si odpustil pár navštěv v hospůdce a na soft najednou bylo :D

@NoorW: Pokud vim, tak jeho autor kdysi prohlasil, ze vi o tom, ze TC lidi pouzivaji i po 30denni zkusebni lhute a tak nejak to toleruje. Ja mam ale treba to stesti, ze pouzivam Altap Salamander (je mi daleko prijemnejsi nez TC) a mam na nej skolni licenci :)

@PAN_DAN: s tou aktivací je to tak že se zapíše jednotlivý HW - každá část má určitý počet bodů, základní deska má skoro polovinu, takže když vyměníš základní dnesku, tak nějakou dobu (teď nevim jestli 90 nebo 180 dnů) nesmíš měnit více méně žádný jiný HW, protože jakmile překročíš polovinu bodů tak se to nějak blokne. Pak se to musí asi řešit telefonicky, každopádně po nějaké době jak už sem psal se ten seznam aktualizuje a už se dá měnit.. Nejde to ale najednou.

@luukec: OEM od Microsoftu se v pripade OS vaze na zakladni desku a to s jednou moznou zmenou, takze pokud nemenis zakladovku kazdej mesic tak ti OEM staci, navic v soukromem sektoru bych to vubec neresil, nikdy ti nikdo domaci PC kontrolovat nebude a MicrosoftCR sam tohle obchazi tim ze ti bezproblemu poslou novej aktivacni klic pri dalsich instalacich na jinou nezli 1 a 2 desku, takze vse funguje dal a i jim se to tvari jako legalni licence, ja us na svejch OEM XP mam 7 aktivacni klic a vzdy me ho generovali primo na podpore, takze opravdu nemam zadnej duvod si koupit neOEM verzi

@sonny21: ten "proste velky naskok" je vetsinou vysledkem jedineho - technologickeho "lock-in" - a tam konkurence pracovat nebude. Dodnes pouzivame naprosto nesmyslnou klavesnici QWERTy/z, stejne tak se na trhu budou drzet windows, MS Office... nejde uz o to, ktery produkt je nejlepsi nebo ma nejlepsi pomer cena/vykon, ale o to, co je obecne pouzivano a co clovek musi pouzivat kvuli navaznosti na zbytek sveta.

@sps: Proč je QWERTY nesmyslná? Znáš vůbec její historii?

@Mastodont: QWERTY je v DNESNI DOBE nesmyslna. V dobe sveho vzniku to byl kompromis vyvolany konstrukci psaciho stroje a trochou marketingovych zajmu, v dnesni dobe je nesmyslna z toho duvodu, ze toto rozmisteni klaves nevede k nejlepsi mozne rychlosti psani (ostatne byla navrzena proto, aby psani zpomalovala, aby se puvodni nedokonale stroje nezasekavaly). Bohuzel je to krasna ukazka toho, ze kdyz neco takoveho pouzivaji vsichni, tak je zmena na efektivnejsi rozmisteni klavesnice v podstate nemozne - vsichni, kdo uz umi psat, by se museli preucovat, naopak ti, kdo se teprve uci, jsou nuceni uzivat tuto klavesnici, protoze ji vsude najdou, no a protoze vsichni pisi na teto klavesnici, tak je vsude, protoze nikdo nebude vyrabet klavesnici, kterou by nikdo nepouzival.Se softwarem je to mnohdy stejne - kdyz nekdo navrhne nejaky genialni operacni system SuperOS, tak tezko prorazi, kdyz pro nej nebude k dispozici aplikacni software (a nikdo nebude psat pro system, ktery nikdo nepouziva). Tezko nekdo poridi nejaky superproduktivni kancelarsky balik, se kterym jednak nebude zadna sekretarka umet a druhak to neotevre nikdo, kdo ten balik nebude mit. O systemech CAD ani nemluve, kazdy, kdo obcas spolupracuje s uzivateli jinych systemu ma velmi dobre procvicene vsechny dostupne stavnate nadavky a kletby....Jinak aby z meho predchoziho prispevku nevyplynulo nejake nedorozumeni - nejsem v zadnem pripade stoupencem uzivani nelegalniho software a sef, i kdyz patri rovnou do dvou "rizikovych skupin", ma na pocitacich vyhradne legalni software.

@sps: S tím efektivním rozložením kláves nemohu příliš souhlasit. "Dvoraka" si každý může nainstalovat během pár sekund. Pokud někdo umí psát tak rychle, že z téhle změny dokáže profitovat, nic mu nebrání v rozletu. Ovšem 99 % uživatelů PC by psalo stejně pomalu na klávesnici s libovolným rozložením.Se softwarem je to podobné - kdyby tu existovala po nějakém "SuperOS" poptávka, dříve nebo později by se objevil. Protože je ale drtivá většina zákazníků je spokojena s Windows/Linux/Mac/co já vím, bude to mít každý dokonalý "SuperOS" velmi těžké. Čím byste chtěl ty lidi přesvědčit, aby začali používat tento hypotetický OS? Na nějakou bezpečnost, memory management, či task scheduler se Vám platící masy z vysoka vykašlou, tohle pro ně nejsou kritéria pro optimální OS. Optimální OS je pro ně to, co hezky vypadá, jednoduše se to ovládá a pokud možno to co nejvíc věcí udělá úplně samo, aniž by je to s tím otravovalo.Ostatně i architektura x86 je neskutečný přežitek a bastl, ale funguje to, tak proč to měnit? Potenciální přínos nějaké efektivnější architektury by ani zdaleka nestačil kompenzovat trauma ze ztráty zpětné kompatibility. Jestli dojde k tomu, že tahle "břemena minulosti" budou už příliš těžká, objeví se nějaká nová platforma a staré bude zapomenuto - viz diskety, komunikační porty COM a LPT, sběrnice ISA, všudypřítomný DOS, všudypřítomná T602, kdysi nejpoužívanější programovací jazyk Fortran, kdysi nejrozšířenější způsob připojení k internetu přes analogový modem, kdysi všemocné Briské impérium... :-)

@jmar8692: Sice princip technologickeho lock-in jste popsal hezky, na vasem popisu se shodneme, ale unika vam podstata. Jde o to, ze stavajici reseni maji de-facto MONOPOL, coz je situace, ktera umoznuje vyrazne zisky resenim, ktera jsou "bastl" a v podstate brani efektivnimu vyvoji smerem k dokonalejsim resenim.Jinak skutecnost, ze cast lidi pise "pomalu", neznamena, ze by efektivnejsi klavesnice pro ty, kteri jsou ochotni venovat cas k ziskani prislusnych dovednosti, byla "nepotrebna". Naopak, problem je s temi, kteri pisi "rychle", protoze prechod na zcela odlisnou klavesnici je pomerne komplikovany proces, ktery znamena naucit se celou techniku psani znovu. Proto se QWERTY drzi.K poznamce k operacnim systemum - pod pojmem "lepsi" si muzete predstavovat cokoliv - nemusi to byt jen lepsi ve smyslu "strev", ale i lepsi ve smyslu ergonomie.

@sonny21: Zajímavé... já používám veškerý software na svých stanicích a serverech legálně, ale přesto jsem za něj nemusel nikomu nic zaplatit. Takže rozhodně nesouhlasím s tím, že "software nemůže být zadarmo".Alternativ je dost. Problém vidím v tom, že lidé místo alternativy zvolí komerční software, ale nezaplatí za něj. Myslím, že freewaru a svobodného softwaru je dostatek, aby člověk porušovat zákony/licence nemusel. A pokud opravdu potřebuje nějakou specialitku, která vhodnou alternativu nemá, tak mi neříkejte, že si na ní nenašetří nebo že si na ni nemůže půjčit (pokud ji hodlá používat jako zdroj obživy).A co se konkurence týče, kdyby lidé místo používání softwaru nelegálně zvolili některou z alternativ, konkurence by nám pěkně rostla. Jenomže místo toho si seženou "pirátskou" verzi daného softwaru, a jeho používáním prohlubují postavení původního výrobce. Takže konkurenci do značné míry brzdí samotné "pirátství".

@lawmaker: S temi alternativami je to jak kde. V nekterych oborech je alternativ dost, v jinych chybi. Treba uz delsi dobu hledam nejaky pouzitelny free CAD "nadoma". Naopak veci jako GIMP, Blender, OO.org, kompilatory vetsiny jazyku... jsou IMHO pouzitelne vice ci mene dobre.

@SirStumir: Při jakých dnešních cenách? Co je to za hloupost? Ceny HW jsou neskutečně tlačené dolů, za 15000 už se koupí velmi slušný počítač, který by jestě před rokem a půl vyšel na 30. PC do kanceláří dnes vyjdou na pár korun. A argument, že na SW nezbývá? Když ho nepotřebujete, nepoužívejte ho. A jestli jo, tak se Vám zaplatí a nebo určitě existuje varianta, která je buď zdarma nebo o hodně levnější.

Nenašli jste, co hledáte?

Nečekaně velký výprodej Uklízíme sklady