Diskuze k článku:Česko je v počítačové gramotnosti na 19. místě

Gramotnost naroda a skoly co je to naucili

Pred par lety jsem, ucil jak pouzivat PC - lepe receno, jak vyuzit PC pri internetovem surfovani. Vetsina lidi co jsem potkal byli naprosti laici a nebo trochu znali. Ze sve osobni zkusenosti mohu rici, ze ti co nebyli poznamenani "PC skolenim" nebo skolou z nejakeho kurzu se naucili vice nez ti co ruzne kurzy absolvovali. V celkovem meritku pro me skoly napachali vice zla nez uzitku, protoze vysvetlit nekomu co je soubor, adresar, atd... okna a smysl prostredi vubec je zaklad. Pokud si kazdy uzivatel neuvedomuje co dela, alespon z casti... je totalne mimo a PC se boji. Nebo lepe receno stane se z nej cvicena opice co macka cudliky.

Word a Excel

Škoda, že se počítačová gramotnost odvyjí povětšinou právě od těchto dvou programů. Excel bych ještě uznal, ale Word? V tom skutečně pracovat a pokusit se něco korektně vysázet dle typografických pravidel(které stejně skoro nikdo nezná) je obrovský problém. Jak je napsáno v článku, lidé neumí vložit nedělitelnou mezeru, ale většinou proto, že je ani nenapadne, že osamocené písmenko na konci řádku je něco co tam být nemá..Ruku na srdce.. kolik procent lidí ví, jak právně napsat datum a čas? skoro nikdo! obzvlášť čas, každý ho píše, tak jak to vidí na digitálních hodinách a přitom je to špatně. Pokaždé žasnu nad tím, když vidím napsáno, že něco bude probíhat v 17.00 a klaním se člověku, že to napsal, že měl odvahu napsat to korektně, protože stejně si většina lidí myslí, že je to špatně.Myslím, že počítačová gramotnost by měla začít tím, že vyvede lidi ze zažitých omylů, kterých se dopouští většina uživatelů..

Gramotnost

Spousta lidí si vůbec neuvědomuje rozdíl mezi internetem a prohlížečem a to občas i ti, kteří jsou považováni za "gramotné". (Kdysi jsem se ptal kamaráda, proč nezkusí Firefox místo IE, a on na to, že prý jestli je ve Firefoxu taky Seznam.cz). Hooodně lidí nemá přehled o tom, co všechno s některými programy instalují a ani kam to vlastně instalují (do jakých adresářů). Často soubory v koši považují za smazané, nezabírající místo na disku. Instalace OS je pro většinu tabu, znalost nějakých jiných OS než Windows chybí.
Myslím, že spousta lidí nemá ponětí, co je uvnitř počítače, maximálně o tom někde slyšeli.
Drtivou většinu lidí bych nepovažoval za gramotné, maximálně, jak už se zde psalo, za cvičené opice. Lidé zmáčknou tlačítko, protože jsou naučení, že něco udělá, ale nemají ani šajn o tom, proč a jak to udělá. Potom se pro ně zboří svět, když jim ta tlačítka někdo vezme a dá jim nová.

ECDL

Je sice hezký, že to je pomyslný žebříček, ale taky né každej někdy slyšel o ECDL. Navíc spousta lidí se toho bojí si řekne tohle vživotě nemůžu udělat... Přitom vim, sám jsem je dělal, že na tom neni nic těžkýho. Kdyby se lidi nabáli a šli si udělat ECDL, tak jsme na mnohem vyšší příčce.

19. místo pro ČR

To je celkem slabé,na to ,že pc používá skoro každý jak na internet tak pro práci.Jestli notebook nebo pc je jedno,ale myslím si,žë v další generaci se posuneme nahoru.Teď jde o důchodce ( jen někteří) pro které je pc španělská vesnice.Většina se ale snaží a ještě chtějí stihnout a poznat internet.

Žebříček

Článek jsem jen tak proletěl a žebříček neviděl. Doufám, že jsem ho nepřehlédnul, zajímalo by mne, kdo je před námi. Myslím, že jsme i lepší, ale na druhou stranu jsem zrovna dnes jednu paní učil psát zpětné lomítko po x letech práce s PC. Nechápu, jak to do té doby dokázala...

A co gramotnost vývojářů SW

Souhlasím s tím, že většina lidí používá PC často jako modernější psací stroj a práce s jejich výtvory je pak pro další uživatele utrpením. Nemalý podíl na tom ale mají i firmy vyvíjející SW v čele s MS, kdy tyto SW jsou jenom volně provázané a nějaké standardizace například v rámci MS Office jsou jenom na povrchu. Klávesové zkratky se liší program od programu a stejně tak mezi různými jazykovými mutacemi. Nebo si zkuste například nakopírovat český text mezi MS Word a MS PowerPoint, lahůdkou je "inteligentní" funkce v PowerPointu, kdy program automaticky nastavuje jazyk podle toho, jakou máte zapnutou klávesnici, takže pokud někdo píše prezentaci v angličtině, musí si mentálně přepínat mezi QWERTZ a QWERTY nebo rezignovat na okamžitou kontrolu pravopisu.
Takže co takhle nezávislé testování počítačové gramotnosti SW?

Literatura

Pěkné, ECDL si určitě udělám, ale k věci co když si chci postavit počítač..sám jakou mi doporučíte literaturu?

Znalost práce s počítačem v CV

suhlasim s tym, co je uvedene v clanku. Mnoho ludi tvrdi ze vie pouzivat word, excel.. Ale ak ich posadite pred excel a zadate jednoduchu ulohu, pridat vzorec SUMA, priemer, pouzit automaticky format tabulky, nastavit format bunky a nedajboze vytvorit graf s popiskami tak su strateni..
To iste word, od-entrovane odstavce, vymedzernikovane medzery.. hnus :)

Nenašli jste, co hledáte?

Týden slev Logitech Týden slev Logitech