Všechny komentáře k článku:Gainward GTX 480 - nejvýkonnější jednojádrová grafika

Nejvýkonnější jednojádro ... ALE ?!

Podle výsledků je to nevýkonnější GK které může být protivníkem snad jen Ati HD 5870 která je na tom otrochu hůře. Ale obrovské problémy vidím po shlédnutí teplot které tato GK dosahuje. Skoro 100°C - to snad ani není možné. To je topení a ne součást do PC. Také spotřeba je enormní. Myslím že koupi této GK bych velmi zvažoval a nakonec bych se rozhodnul buď jít do jednočipové DH 5870 nebo si připlatit trochu víc a mít hned HD 5970. R.

Možnosti
22 reakcí
poslední 18. 6. 2010 22:39

Jak tě to jako uživatele ovlivní? Mě je jedno jestli mám grafiku na 30 nebo 90 stupních když podává výkon, jakože GF100 podává, kor GTX480.Jako uživatel nepoznáš, křemík vydrží až 200 stupňů, grafika se automaticky vypne při dosažení 105 celsia tudíš ohrožení na HW nehrozí ani z daleka. A pokud by se ti grafika sama po dosažení 105 celsia vvypínala můžeš reklamovat či vrátit peníze, aspoň zbude víc levnějších, již použitých karet pro zákazníky bez 13, ale jen s 11 tisíci :).

@soap: Eh docela by mě zajímalo kdo si koupí tuhle šílenou potvoru. Teploty vyšší než snad cokoliv a spotřeba vyšší než silnější HD5970, to si raději připlatím lehce a půjdu do HD5970. Fermi všeobecně se dá označit jako EPIC FAIL. Navíc výroba GTX470 končí, protože se neprodávají tak jak si zelení hoši mysleli. A mobilní GTX480M vypadá taky s TDP 100W super pro notebooky.

@Artanis62: mobilni FERMI 100% prekona 100W. Ten oficialni udaj 100W je zase takova mala lez jako 250W u GTX480 to je zrejme. Defakto jedina FERMI kde nvidia nelze se spotrebou je GTX465 a TESLA, zvlast v TESLACH si nemuzou dovolit lhat, kdyz se na to dimenzuje chlazeni za stovky tisic dolaru ve velkych serverovnach. A i tak je TESLA na FERMI uz ted prijimana dost chladne tech 250W na oklestenou FERMI (Vykon pod GTX470). Uz 3 velke korporace zrusily konratkt na nove TESLY prave z duvodu vysoke spotreby a mizerneho pomeru vykon/wat na ktery se u serveru docela dost kouka.

@stratos.: Ano to vím, slyšel jsem i o údajích 130W. "Ke každému laptopu s GTX480 vodní ruční pumpa na chlazení a 2kW diesel agregát zdarma"
Ono jakmile nějaká firma ví že to bude křáp, bude to rozmazávat hrozně dlouho dopředu, reklamy, mlžit, atd. aby se to prodalo. viz. Fermi.
GTX480 je MNOHEM žravější než HD5970. Navíc je směšné že má 3 výstupy a dokáže používat jen dva. Pokud chce člověk víc musí si koupit druhou kartu a to mi přijde jako šílenost. Naproti tomu ATi Eyefinity řešení s 6 Displayporty či dokonce 12-ti je celkem fenomenální. Kolik nVIDIí by to dohromady dalo? :D
Legrace byla jak CEO nVIDIE mával tehdy novnářům před nosem tou novou Teslou a přitom to byla jen GTX295 s jiným přilepeným chladičem...
A navíc nové ATi FireGL nadělají QUADRU pěkné peklo...

@stratos.: Jak říká kolega Stratos. Mobilní Fermi není mobilní :D To bychom sebou musel tahat napájecí drát k NTB a hasící přístroj kdyby se nám to trochu přehřálo. Myslím že GTX 470 i 480 nejsou domyšlené a byli na thr vypuštěny se slovy "prodej se! potřebujeme vydělat!" Ale kolegové udělali chybu... Nedotáhli to konce a výsledek se projevil. Vysoká spotřeba,enormní teploty a celkem vysoká cena z této GK dělá slušné TABU pro ty kteří aspoň trochu rozumí. Ještě tu byla nějaká osoba co na mě šla s křemíkem který vydrží tolik a tolik- vzkaz pro něj: Pokud dáš tuhle GK do bedny která nebude mít SKVĚLE řešené odvětrávání tak z toho máš buď troubu nebo krb ;)

@Randalnik: úskalím čipu není jeho architektura sama, ale je to jeho architektura vůči chopnosti lidstva vyrábět - je moc složité na současné možnosti výroby :( kdyby se 40nm vyladil, mohlo být vše jinak, ale taky nemuselo..v tomto ohledu jsem skeptický taktéž ohledně 28nm, které na tom bude nejspíš úplně stejně..

@Artanis62: a to má ještě přijít dual GTX470 nebo GTX465.. tedy.. nVidia chce s dvojicí nečeho, co je slabší než HD5870 porazit dvojici HD5870 - zde by mohla většího výkonu dosáhnout JEN přetaktem (což při TDP už tak nad 400W nelze), nebo mnohem lepším škálováním SLI, než dsahuje CF HD5970..a GTX480M? spotřeba grafiky stejná jako o ne mnoho pomalejšího celého NTB s HD5870M..už se těším :)

@TOBiAS02: o GTX465 se už ví teď že to je EPIC FAIL. V testech hrůza, žravá podobně, jen levnější, prostě chabý pokus...Já se těším celkem na AMD Liano CPU + GPU řešení :)

@soap: Neodolal jsem neodpovědět :) Pokud myslíte křemík a jeho bod tani a varu,tak je máte zde : teplota tání, 1687 K, 1414°C. teplota varu, 3173 K, 2900°C,kdybyste náhodou chtěl taktovat Vaší NV,tak abyste věděl,kdy se vám vše rozpustí :). Mimo to,už vás vidím,jak s úsměvem na tváři odsekáváte kousky roztavených plastů například z krytu karty,které sáláním karta roztavila, třeba od základní desky,zajisté "levné". Nechci pobuřovat,ale vysoká teplota karty jen naznačuje to,že má malou účinnost,protože vyzařuje mnoho tepla.
Docela mi přijde úsměvné,když mi někdo představí grafickou kartu,která má větší spotřebu než mainstreamový stolní PC :D A to ještě není nejvýkonnější. Prostě NV se moc dlouho hřála na slunci,až z toho dostali manažeři úpal a teď nám tu představují své vysoké teploty.
Tímto způsobem ceny grafik dolů nepůjdou,když ATI už nemá konkurenci a převálcovala NV už i v její vlajkové lodi.

@svataK: jen jeden detajl - účinnost grafické karty je téměř nulová - těch pár miliwattů, co se přemění na výstupní signál monitoru a pohon ventilátoru je téměř nic.. a veškerý zbytek, 99,9% přikonu (spotřeby) se mění na teplo.. ať už z čipu hlavního, nebo čipů pamětí a řídíchích švábů napájení.. koneckonců i na samotných vodičích..možná protože se výkon karty neudává ve Wattech, protože pak by byl výkon nějaké ty miliwatty, možná až stovky miliwattů, ale spotřeba je v desítkách wattů.. účinnost je tedy opravdu velmi nízká..pokud si někdo myslí opak, řekněte mi, kam jinam se ještě elektrický proud na kartě přeměňuje, kromě signálu, otčivého pohybu ventilátoru a tepla :) maximálně v nějakých indikačních diodách, ale to jsou také miliwatty, a rozhodně ne výkonu..

@svataK: Ono nejde jen o křemík jako takový, spíše o ty okolní prvky, součástky apod. NV se hřála na sluníčku také z dobrého pocitu že kdysi mohli krást cizí technologie a procházelo jim to.

@Artanis62: Vím,já jen neodolal zjednodušení na křemík a prostě si musel rýpnout.
Ještě si pamatuji,jak nejlepší PC znamenalo " INTEL + NV,ale teď už je to Intel ATI. A to už nemluvím o tom,že pro běžného uživatele mají procesory až úplně zbytečně velký výkon,takže nejlevnější a vyvážená sestava je AMD/ATI.Omlouvám se za odbočění od tématu a zároveň děkuji pracovníkovi CZC a jeho oponentovi za zajímavé čtení.PS:Vše mé reakce směřovali na pana "soap".V diskuzi je to špatně vidět.

@svataK: kdysi to znamenalo spíše AMD + NV, protože než přišla řada Core2, Intel prostě dostával na zadnici od tehdejších legend jako např Athlon QL-60 64-bit.

@Artanis62: ale ještě předtím zase dostával na zadnici AMD.. a ještě předtím Intel.. střídali se furt a často, až teď moc dlouhou dobu kraluje suverénně intel.. i když ne až tak suverénně jak si každý myslí. je sice siverén výkonu, ceny a prodeje, ale rozhodně ne suverén výhodnosti.. jak jižbylo řečeno..

@TOBiAS02: Ano, pamatujete na legendární Durony pro socket A(462)? Duron 600MHz za 70USD byl stejně silný jako P3 600MHz, silnější než Celeron 600MHz, který stál 100USD a Duron pouhých 70USD. Navíc to odemykání L2 cache a měnění na Athlony mi připomíná dnešní odemykání jader u Phenomů a Athlonů :) Ale o tomhle by jsme tu mohli diskutovat donekonečna....

@Artanis62: tehdá jsem měl později do socketu A Athlona 2000+ a intelovského Celerona 2ghz.. obojí šlape dodnes a podává docela slušné výkony pro DC výpočty..

@svataK: Zřejmě jsem zůstal nepochopen :Oo.
Myslel jsem to tak, že křemíkové jádro je schopno běžet i pži 200 stupních, už nevím kde, snad jsme se to učili ve škole.
Jinak pochopitelně souhlasím, ten plast co tam je má tuším bod tání někde kolem 170-190 stupnů celsia, kondíky by se třeba taky mohli u značky jako Palit začít nafukovat, to nepopírám :).Taky jsem neřekl, že nejsou AMD vzhledem na výkon/watt lepší, ano ale pokud bych peníze měl nejdu ani do HD5870 ani do dvoučipové verze této karty ale právě do GTX480, divte se nebo ne, říkejte o mě že jsem... Nestojím o problémy s 2 čipy, ale když bych ten výkon navíc proti RV870 mít mohl, proč ne. Samotný vysoký teploty mě netíží, dokud se nebude vypínat grafika při každym hraní Metra, Split/second, GTA nebo podobně, jestli si rozumíme.Nakonec si stejně myslím, že těch několik Watt na víc nikoho nezabijou, pořád to všichni omýlají dokola (zdravím "DDho"), na jednu stranu čumim s otevřenou pusou nad HD5850 s úžasnými 150Watty, na které mi stačí 2x6 pin, na tu stranu druhou se nezblázním s 2x8 piny v případě teoretické GTX470x2 (?). Asi tak.

Co se pamatuju tak zhruba 10 let zpátky valily některé 3dfx karty i přes 100°C (a pouze s heatsinkem). Takže samotná teplota problém být nemusí - pokud nejsou "v dosahu" komponenty na teplotu citlivé nebo pokud není jiné teplotní omezení.

@llib: ano, ale tankrát to byl jen ptavý heatsink, který se hřál sám pro sebe.. ale dnešní výtopny produkují lehce více tepla (ve Wattech=joulech téměř stejně, co je jejich spořeba - tehrejší spotřeba byla lehce odlišná).. a takováto energie musí jít neustále pryč protože její nahromadění by mělo fatální následek nejen na grafiku.. okolí grafiky trpí také a velmi..

V tomto případě se zdržuji vlastních slov a pouze se pod příspěvek podepisuji, NVIDIA to totálně nezvládla a Fermi je zralá na návrat k "rýsovacímu prknu". V Ati se nejspíš už pár měsíců bujaře slaví.

@DW: Zdravím vás všechny :)
Je zajímavé vás tady pozorovat jak se tady přete vši mnul jste si nikdo kolik stojí ATI 5870 a kolik stojí Nvidea 480 rozdíl je 3000 tisíce tak tam určitě nebude stejní výkon asi.Dále je známo že ATI/AMD je jich gk vydrželi déle z dechem na poli herního průmyslu od serie ati 9600/9800 xt v té době stáli proti nvidea 5600/5900 ultra nvidea byly tehdy při uvedení o kousek lepší ale záhy po uvedení nových ati ovladačů jejich náskok zmizel.
Podobně tomu bylo dlouhá léta nvidea když vídá noví produkt tak ho má perfektně sladění s ovladači ati bohužel ne ale za čas ale se zjistí že ati je po vydání nových ovladačů na tom lepe než nvidea.Jinak když si budu kupovat gk novou tak si musím spočítat náklady na provoz a výkon což si koupím asi ati 5970 sice stojí o 3000 více ale ve spotřebě a výkonu se my náklady vyplatí oproti N 480. já osobně vlastním N9800GTX+

Proč by to nebylo možné? Já mám GK 8800 GTX 768 MB a ve FurMarku mi dosáhla 100 stupňů celsia.

Nenašli jste, co hledáte?

Nečekaně velký výprodej Uklízíme sklady