Všechny komentáře k článku:GE vyvíjí Biotického člověka

Užitečné

každý projekt , který je zaměřen na zkvalitnění života a především zdraví je velmi užitečný a já osobně si vědců vážím.

Možnosti
21 reakcí
poslední 23. 12. 2008 13:26

Nemohu než souhlasit. Je to opravdu ohromná věc. A mám velkou úctu k těm,kteří tento program "programují". Lidské tělo je neuvěřitelně komplikované a navrhnout jeho interaktivní simulaci musí být opravdu neskutečně obtížné.

@Vladimir Pesta: urcite to bude uzitecne, nicmene se to in vivo situaci logicky nemuze prilis priblizit, navrhnout simulaci tela je nejen obtizne, ale rekl bych prakticky nemozne. in silico metody nam muzou pomoci modelovat radu situaci, ale porad je to jen velmi zjednoduseny model skutecne situace, ktera mimochodem neni z velke casti znama

Pokud to zkvalitní lidský život, tak tomu samozřejmě fandím, bohužel dnes každý takovýto projekt lze celkem lehce zneužít proti lidem a z toho mám strach.

@zemanjan@volny.cz: Souhlasím, stejně jako na něm lékaři budou moct testovat nové léky, tak i armáda bude moct zkoušet nové chemické a biologické zbraně.

@Ixi: ja bych vyznam tohoto nastroje zas tak neprecenoval a tim padem bych se ani zneuziti prilis nebal. Jak jsem psal vyse: in silico je proste neco jineho nez in vivo a realnou situaci nemuze zadna simulace nahradit, muze nam neco napovedet, ale pouze s pouzitim takoveto simulace nemuzeme vyvozovat zadne definitivni zavery

@zemanjan@volny.cz: Tak vědci jsou od toho aby zkoumali jak lidský život zdokonalit,zkvalitnit a aby člověk vydržel při životě co nejdéle. Myslím, že zneužití tohoto projektu by přišlo nevýhodné. Tento projekt musel slupnout pěknou sumu dolarů. A každý vědec jde zatím aby jse proslavil tím jak pomůže lidstvu aby byl pak sám slavný takže tomuto držím palce ať jim výjde to co jsi přáli.

@Lenochod: zkvalitnit lidsky zivot si muze kazdy sam napriklad vhodnou zivotospravou, samozrejme, rada lidi potrebuje daleko vic nez tohle, ale ani jim vhodna zivotosprava neuskodi

Nevím, mě to přijde proti přírodě neustále zlepšovat zdraví a držet se při životě zuby nehty. Chápu například u 60-ti leté babičky třeba operaci typu bi-pas... Ale třeba genové inženírství kdy se odstraňují nebo ovlivňují vrozené geny nebo nemoce to už ne, je to proti přírodě podle mě. Planeta si myslím prosperovala když fungoval mezi živočichy a rostlinami přirozený výběr ale to už je asi pryč...

@Vojtěch Veleba: V tom má určitě pravdu. Stačí si představit,že za posledních cca 60 let se z 2,5 miliardy obyvatel stalo 6 miliard. Je to způsobené právě tím,co říkáš,každý se dnes dá vyléčit. Proto potom přicházejí krize,nemyslím teď ekonomického charakteru,spíše živelné pohromy. Ona se o nás Příroda postará až budeme moc na obtíž.

@Vladimir Pesta: kazdy se opravdu vylecit neda

@Vladimir Pesta: Já si myslím že je to spíš tím že jsou lidé lepší v hygieně než kdysi ve středověku a také je vetší porodnost!

@Vojtěch Veleba: taky se mi to prilis nezamlouva. sice je mozne, ze se timto zvysuje "zivotnost" cloveka, ale uz je to strojove, nebo proste neprirozene. ale musim byt ticho, sem astmatik, takze musim byt rad za leky na astma

@Vojtěch Veleba: Nechápu názor, kde bi pass proti přírodě není a změna genů je, protože příroda řekla, že 60ti letá babička má umřít a nestalo se tak. Člověk je stále součást přírody a tím že používá nástroje je silnější tudíž má větší potenciál přežít, prostě evoluce, což podle mě stále je darwinův zákon akorát že trochu z jiného pohledu. Prostě příroda člověku dala mozek a jako každej tvor využívá svůj aparát k přežití.
btw ten model a veškerý tento výzkum uznávám a dávám palec nahoru.

@Vojtěch Veleba: zadne geny se u lidi neodstranuji ani neovlivnuji, pouzivat takoveto metody na lidech je neeticke a pochopitelne take vetsinou zakazane. Tyhle manipulace se daji delat treba na tkanovych kulturach nebo na jinych modelovych organismech, ne na cloveku

Škoda, že si vědců dostatečně neváží náš stát. Když se podíváme jaké zde máme kapacity jak v lékařství, tak třeba v chemii. Jejich podpora ze státu je opravdu mizerná. Jestli to takhle půjde dál, tak je jen otázka času, kdy se tyto kapacity nechají zlákat lepšími zahraničními nabídkami a to je špatně!

@anguilla: Je to tak, české vědce stát moc nedotuje a tak nemají finance na výzkum, což je škoda, protože čestí vědci jsou na světě jedni z nejlepších. A kdyby dostávali stejné dotace jako američtí vědci, tak vymyslejí spoustu užitečných věcí. Je to velká škoda, já osobně vědě fandím.

@valondr: Stát si asi myslí, že nejlepší nápady má hladový vědec...

vsadím se že v tom bude mít velké zastoupení armáda.

souhlasím, hlavně když se to týká medicíny. Pokroky v medicíně a lékařství jsou dle mého názoru velmi důležité a je dobře, že se o ně stále lidé snaží.

teda, pani vedci si polozili pred seba velmi velke susto na moj vkus. Len naprogramovat taku simulaciu bude trvat velmi dlho, a co je este tazsie dokazat virtualne reakcie priblizit reakciam skutocnym. Priklad, len nasimulovanie obycajnej choroby chripky musi byt velmi obiazne, vedci budu musiet poznat presne biologicke pochody v tele cloveka od tvorenia hormonov, spravania sa bielych krviniek, tvorenia protilatok, ucinok hnisu, az po vonkajsie prejavy ako horucka, spomalenie srdcoveho pulzu pri vysokych teplotach.. atd.. atd... Klobuk dolu, pokial vysledna simulacia bude zodpovedat len spolovice skutocnemu telu... Prace jak na kostole.

Dnešní vědci by měli být za svou práci mnohonásobně ohodnocováni oproti např. sportovcům (hlavně hokej, fotbal) nebo vládě atd. Díky jejich práci je život o hodně lepší než by byl:)
Jen ta suma peněz co dostanou je jen výstřel..

Nenašli jste, co hledáte?

Týden slev Logitech Týden slev Logitech