Přejít na obsah [o] Přejít na navigaci [n] Přejít na vyhledávání [v] Přihlásit se
Hlavička
Nové iPady se inspirovaly u iPhonů. Apple ukázal také MacBook Air a Mac Mini

Nové iPady se inspirovaly u iPhonů. Apple ukázal také MacBook Air a Mac Mini

Události

Hned čtyři nová zařízení představila v úterý večer na slavnostní akci v New Yorku společnost Apple. Vedle nových iPadů Pro, které se budou nabízet ve dvou různých velikostech, si premiéru odbyl také vylepšený MacBook Air a Mac Mini.

Jako první se na slavnostní akci ukázal MacBook Air. Ten je lehčí a tenčí než předchůdce – v pase má 15,6 mm a váží 1,25 kg, dostupný bude ve třech barvách – stříbrné, vesmírně šedé a zlaté. Nově nabízí po vzoru svých větších bratříčků Retina displej a čtečku otisků prstů Touch ID, klávesnici nejnovější generace a Force Touch trackpad.

Představení MacBooku Air

 

U nového MacBooku Air je patrné, jak je americký počítačový gigant věrný tradicím. Má ikonický plášť s klínovitým designem, který se ztenčuje směrem k předním partiím. Nově je plášť vyroben ze stoprocentně recyklovaného hliníku.

Na baterii by měla podle zástupců Applu vydržet novinka pracovat klidně celý den, a to i přesto, že výkon díky procesoru Intel Core i5 osmé generace citelně narostl. Dále dostal laptop do vínku až 16 GB operační paměti a až 1,5TB úložiště. Vyzdvihnout si zaslouží také hlasitější reproduktory či podpora bezdrátových sítí WiFi 802.11ac a Bluetooth 4.2.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nový MacBook Air

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nový MacBook Air

 

 

Malý, výkonný a tichý

Na ekologii kladl Apple při návrhu nových zařízení opravdu velký důraz. Právě proto má také Mac Mini šasi vyrobené ze stoprocentně recyklovaného hliníku, stejně jako MacBook Air. Základem novinky bude čtyř- nebo šestijádrový procesor Intel Core. Konkrétně bude na výběr mezi edicemi Core i5 a Core i7 s taktem v Turbo režimu až 4,6 GHz.

Dále se počítá až s 64GB operační pamětí typu DDR4 či rychlým SSD úložištěm s kapacitou až 2 TB. Celkově by měl být systém díky všem vylepšením až pětkrát rychlejší. Právě proto zapracovali inženýři v Applu také na systému chlazení. Ten nyní dokáže přivést k vnitřním součástkám až dvakrát více vzduchu při zachování stejné míry hlučnosti.

Představení Macu Mini

 Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Mac Mini

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Mac Mini

 

iPad Pro ve dvou velikostech

Zlatým hřebem slavnostní akce pak byl nový iPad Pro. I když jednotné číslo není tak úplně na místě, neboť novinka se bude nabízet ve dvou provedeních. Ta se však od sebe budou lišit prakticky jen velikostí obrazovky, v ostatních parametrech budou zcela stejné.

Typická je pro nové stroje velká obrazovka, která zakrývá prakticky celou čelní stranu. Obrazovka má navíc zaoblené rohy, které kopírují tvar samotného tabletu. Rámečky jsou skutečně daleko tenčí než u předchůdce. Díky tomu má menší z novinek stejné rozměry jako předchůdce, ale úhlopříčka displeje narostla z 10,5 palce na 11 palců. U většího iPadu Pro výrobce velikost displeje zachoval, ale zmenšily se proporce samotného zařízení – úhlopříčka je však stále 12,9 palce.

Představení nových iPadů Pro

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Oba nové iPady vedle sebe

 

Celkově se design jablečných smartphonů více přiblížil chytrým telefonům iPhone XS a XS Max. Například z čelní strany zmizelo domovské tlačítko, ve kterém se ukrývala čtečka otisků prstů. Místo toho lákají iPady Pro na Face ID, tedy systém odemykání pomocí tváře. Nové iPhony ukázaly, že tato technologie funguje velmi spolehlivě.

Srdcem tabletů od Applu budou čipy A12X Bionic, které jsou aktuálně tím nejvýkonnějším, co americký počítačový gigant nabízí. Tento čipset má Neural Engine, který zvládá pět biliónů operací za sekundu a umožňuje vyspělé strojové učení. Celkově by měl být grafický výkon v porovnání s předchůdcem dvojnásobný, což půjde poznat především při multitaskingu.

Volitelně půjde dokoupit k iPadům Pro Apple Pencil a kryt obrazovky, který bude sloužit jako klávesnice. Díky tomu půjde s novinkou pracovat podobně jako s klasickým notebookem. Všechny představené novinky by se měly začít prodávat už zkraje listopadu.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nový iPad Pro

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Volitelně půjde dokoupit Apple Pencil…

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

…nebo kryt obrazovky, který bude sloužit zároveň jako klávesnice

Ohodnoť článek:

Názory ostatních Geeků (4)

"klávesnice nejnovější generace"

Takže už nepřestane fungovat, když se ke kontaktům dostane prach?

Ověřený GEEK - level 3

@john_doe: Od 2018 vymyslel Apple řešení, které maskuje za snížení hluku :-D gumovou membránu na spínačích.
Takže to neřeší vyloženě spolehlivost, ale spíš jen snižuje výskyt těchto případů.

@BERNADIC: Je to k ničemu, mám 2015 Air a do klávesnice se proste o když nechceš prach dostane, a to ho ještě nosím v extra obalu, ne jen tak v aktovce. Tam prostě ta klávesnice časem odejde

@BERNADIC: O tom vím.. upřímně, až na tu spolehlivost (a opravu, pokud se tedy počítá demontáž veškeré elektroniky pod klávesnicí a následné vyrvání klávesnice ze šasí za opravu) to není zase tak hrozná klávesnice. Jen si nedokážu na tom psát cokoli delší dobu. Alespoň tam je hmatová odezva. Jen nechápu tu pointu honby za nejtenčí klávesnicí. Musím tu použít (tedy poupravit) citát pana Jobse - Pokud máte karpální tunel ze psaní na klávesnici, pak na ni píšete špatně.

Máš něco na srdci?

100% GEEKsměs bez elektroniky 100% GEEKsměs bez elektroniky
nahoru