Přejít na obsah [o] Přejít na navigaci [n] Přejít na vyhledávání [v] Přihlásit se
Recenze: Huawei P smart 2019 – krasavec ze střední třídy Recenze
Huawei P Smart 2019, 3GB/64GB, modrá
Huawei P Smart 2019, 3GB/64GB, modrá
4 958 Kč 5 999 Kč 4 462 Kč 5 399 Kč
Huawei P Smart 2019, 3GB/64GB, černá
Huawei P Smart 2019, 3GB/64GB, černá
4 958 Kč 5 999 Kč 4 462 Kč 5 399 Kč

Recenze: Huawei P smart 2019 – krasavec ze střední třídy

Nové generace se dočkal chytrý telefon P smart 2019 od společnosti Huawei. Proti předchůdci láká na daleko atraktivnější vzhled, větší displej a v neposlední řadě také vyšší výkon. Cena přitom zůstala na velmi atraktivní úrovni.

Huawei P smart působil loni jako zjevení, při velmi příznivé cenovce nabídl špičkovou výbavu. Že šlo o trefu do černého, dokázaly koneckonců i velmi dobré prodejní výsledky tohoto stroje. Na úspěch se letos snaží podnik navázat s modelem Huawei P smart 2019. Aby výrobce nenechal nic náhodě, kromě špičkové výbavy láká také na fitness náramek Huawei Colorband A2 v ceně 990 Kč zadarmo.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Huawei P smart 2019

 

Technické parametry

Testovaný model: Huawei P Smart 2019, 3GB/64GB, černá

Displej: IPS, 6,21" (2 340 x 1 080 px), dotykový, kapacitní

Procesor: 8jádrový procesor Kirin 710 až 2.2GHz, režim GPU Turbo pro vyšší grafický výkon

Operační paměť: 3 GB

Úložiště: 64 GB, slot na paměťové karty

Fotoaparáty: zadní fotoaparáty 13+2Mpx (f/1.8), přední selfie kamera 8Mpx

Konektivita: LTE, Bluetooth, WiFi ac, GPS/Glonass, 3.5mm jack, microUSB

Rozměry: 152,2 x 73,4 x 7,95 mm

Hmotnost: 160 g

Akumulátor: 3400 mAh

Operační systém: Android 9.0 s uživatelským rozhraním EMUI

 

Obsah balení

Stejně jako další telefony od společnosti Huawei i hlavní hrdina dnešní recenze dorazil do redakce v bílé kartónové krabičce, na jejíž čelní straně je jméno testovaného kousku vepsáno zlatou barvou. Uvnitř balení se ukrývá úplně všechno, co budou lidé potřebovat. Kromě samotného telefonu tedy také nabíječka, USB kabel, návod k použití, bodák pro vysunutí slotu na SIM kartu a sluchátka. Mimochodem přímo na displeji telefonu je nalepená ochranná fólie.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Balení telefonu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Dodávané příslušenství

 

Vzhled a kvalita zpracování

Huawei P smart 2019 je přímým příbuzným nedávno testovaného modelu Honor 10 lite. Překvapivě když si dáte oba telefony vedle sebe, jsou velmi rozdílné. Smartphone od Honoru má totiž zadní i přední stranu dělanou zvlášť, obě tyto části pak spojuje samostatná plocha. Výrobce uvádí, že jde o „design kovového rámu a skleněného těla s efektem gradientu“.

To hlavní hrdina dnešní recenze od společnosti Huawei má vzhled značně odlišný. Působí jak nějaký lesklý oblázek. Zadní strana telefonu se plynule přelévá přes rohy a všechny bočnice plynule až k čelní straně – k dotykové ploše. Jde o sofistikované 3D zakřivení, které přináší lesklou texturu připomínající keramiku.

Zadní strana je sice plastová, ale tento materiál působí poměrně odolně. Na lesklých částech nicméně ulpívají otisky prstů. Vhodné je tedy smartphone dovybavit ještě nějakým pouzdrem. Smartphone vypadá velmi dobře i v černé barvě, kterou jsme měli možnost testovat. Zajímavější je nicméně modrá verze s efektem gradientu, u kterého tmavě modrá přerůstá napříč celou zadní stranou až ve světle modrou.

Pro design je typická také čelní strana. Velký displej ji totiž pokrývá prakticky celou, pouze v horní části místo typického ostrůvku nalezneme malou kapku. V této části se nachází přední fotoaparát. Takto vykrojený displej působí daleko elegantněji, a dotyková plocha zabírá větší prostor čelní strany.

Po konstrukční stránce není testovanému kousku co vytknout. Všechny spoje na sebe korektně doléhají a nikde se nic neprohýbá. Marně byste však u tohoto modelu hledali zvýšenou odolnost proti vodě a prachu, ta je výsadou až vyšších přístrojů této značky.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Testovaný kousek v celé své kráse

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

V horní části nalezneme přední fotoaparát, vykrojení je velmi decentní

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Displej zabírá skutečně prakticky celou čelní stranu telefonu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Tloušťka telefonu je necelých osm milimetrů

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Na protilehlé straně se ukrývají ovládací tlačítka

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Detailní pohled na tlačítka pro ovládání hlasitosti a pohotovostního režimu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Spodní strana telefonu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Na protilehlé straně jsou umístěny veškeré konektory

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Vrchní strana telefonu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Zde je umístěn slot pro SIM kartu…

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

…vložit je nicméně do něj možné také paměťovou kartu, případně druhou SIM

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Zadní strana testovaného kousku

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Zde nalezneme kromě loga výrobce…

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

…také duální fotoaparát se čtečkou otisků prstů

 

Ergonomie v praxi

Huawei P smart 2019 sdílí celou řadu prvků výbavy s již zmiňovaným modelem Honor 10 lite. Díky mírně odlišné konstrukci je ale dnes testovaný kousek nepatrně kompaktnější. Rozměry přístroje od honoru jsou 154,8 x 73,6 x 8 mm, hmotnost pak činí 162 g. Ve srovnání s tím Huawei P smart 2019 měří 152,2 x 73,4 x 7,95 mm a hmotnost činí 160 g.

Rozdíl není tedy nijak dramatický, nicméně do ruky padne přístroj od společnosti Huawei o něco lépe. Je to dáno především tím, že testovaný kousek má výrazně zaoblené bočnice, které krásně kopírují přirozený tvar lidské ruky. Samozřejmě kvůli 6,21palcové obrazovce nepočítejte s tím, že byste palcem pravé ruky dosáhli až na protilehlý horní okraj displeje.

Rozmístění dalších ovládacích prvků je již standardní. Po pravé straně tak nalezneme tlačítka pro ovládání hlasitosti a pohotovostního režimu, vzadu je pak čtečka otisků prstů. Mimochodem čtečka je velmi rychlá a telefon odemyká bez jakékoliv prodlevy.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Huawei P smart 2019

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Díky zaobleným bočnicím se telefon dobře drží

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Zadní strana telefonu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Detailní pohled na čtečku otisků prstů

 

Displej a jeho kvality

Dotyková obrazovka má – alespoň na papíru – úplně stejné parametry u modelu Huawei P smart 2019 jako u Honoru 10 lite. Jde tedy o celoplošnou FullWiew obrazovku s úhlopříčkou 6,21 palce, která nabízí rozlišení 2340 x 1080 (FHD+). Dotyková plocha zabírá 90 % přední strany.

V praxi jsou nicméně obrazovky u obou telefonů rozdílné. Poznáte to snad ale jen ve chvíli, kdy máte oba přístroje vedle sebe. Displej u modelu společnosti Huawei má jakoby teplejší nádech, zatímco „konkurence“ od Honoru spíše chladnější. Je to dané saturovanějším podáním barev.

Vytknout nemáme co ani pozorovacím úhlům. obraz se totiž nijak nedeformuje při pohledu prakticky z jakékoliv strany. Vytknout nemůžeme nic ani maximální intenzitě podsvícení. Dotykový displej se u hlavního hrdiny dnešní recenze zkrátka povedl.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Přímý pohled na displej

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Postranní pozorovací úhly

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Postranní pozorovací úhly

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Postranní pozorovací úhly

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Postranní pozorovací úhly

 

Výkon v praxi

Pokud jsme doposud rozdíly zmiňovali, v otázce výkonu a použitého systému nenajdeme mezi oběma sesterskými modely vůbec žádné. Pracovní tempo udává čipset Kirin 710, který pochází přímo z dílen společnost Huawei a který tepe i v některých dalších přístrojích tohoto výrobce. Zmiňme například Honor 8X. Není bez zajímavosti, že ten je o několik tisíc dražší – novinka tedy nabízí stejné pracovní tempo jako dražší přístroje.

Kirin 710 je osmijádrový čip, jehož jádra jsou rozdělena na dvě poloviny. Čtyři jádra Cortex-A73 pracují při taktu 2,2 GHz a další čtyři Cortex-A53 při 1,7 GHz. Stroj má dále k dispozici operační paměť s kapacitou 3 GB a 64GB úložiště. Benchmarková utilita AnTuTu tomuto hardwaru udělila skóre 130 511 bodů, což je prakticky totožná hodnota jako u sesterského modelu od Honoru.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Hodnocení AnTuTu

 

Není tedy velkým překvapením, že pod taktovkou operačního systému Android 9.0 a grafické nadstavby Emotion UI se oba přístroje chovají velmi podobně. Na poměry nižší střední třídy je tedy výkon nadprůměrný. Práce s telefonem je díky tomu velmi svižná a prakticky nikdy nemáte pocit, že byste museli na něco čekat.

Překvapivě svižně se spouští i doinstalované aplikace, což platí také o těch náročnějších. V podstatě jediné omezení plynoucí z nižšího výkonu tak spočívá v tom, že některé moderní hry není možné hrát při zapnutých maximálních detailech.

Práce s upraveným Androidem je v praxi velmi intuitivní, především co se ovládání týče. Typické jsou pro tuto platformu ikony se zaoblenými rohy a absence menu s nainstalovanými aplikacemi. Všechny programy se řadí na další obrazovky. K dispozici je i několik předinstalovaných aplikací, které usnadní správu a používání telefonu.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Uzamčená vs. úvodní obrazovka

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nainstalované aplikace se řadí na další obrazovky

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Oblast oznámení; Správce spuštěných aplikací

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Motivy dovolují přizpůsobit snadno vzhled telefonu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Počasí; Správce souborů

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Internetový prohlížeč; Galerie

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nástroj pro správu telefonu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Rozdělení obrazovky na dvě; Nastavení

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Prostředí telefonu; Klávesnice na výšku

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Klávesnice na šířku

 

Fotoaparáty v akci

Změny se udály také u fotoaparátů, i když se to nemusí na první pohled zdát. Především je tedy řeč o tom předním. Honor 10 lite totiž lákal na 24MPx senzor, jehož kvalita se mohla měřit s těmi nejlepšími na trhu. Model Huawei P smart 2019 má však pouze 8MPx fotoaparát.

Optika vzadu je pak totožná. Jde o duální fotoaparát, který se skládá z 13 a 2 MPx čipu. Optika na zadní straně je zdvojená především proto, aby kvalita výsledných momentek byla lepší. Například při focení portrétů dovede přístroj skutečně krásně oddělit objekt našeho zájmu od pozadí a vykouzlit velmi povedený bokeh, kterým imituje efekt rozmazaného pozadí, jaký vytváří například digitální zrcadlovky.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Fotoaparát na čelní straně

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Hlavní duální senzor je umístěný tradičně vzadu

 

Doplňme, že hlavní objektiv nabízí světelnost f/1.8. To se hodí nejen při kouzlení s bokehem, ale také v horších světelných podmínkách. Fotoaparáty se chlubí podporou umělé inteligence, která poskytne řadu automatických režimů a dokáže spolehlivě rozpoznat scénu.

Stejně jako u Honoru 10 lite musíme konstatovat, že za dobrých světelných podmínek jsou vyfocené fotografie o řád lepší než v případě prakticky jakéhokoliv stejně drahého smarpthonu. Směle se tak testovaný kousek může měřit s citelně dražšími přístroji. Přední fotoaparát je sice spíše průměrnější, nicméně naopak nadprůměrná je rychlost ostření. Přestože by mělo jít o stejný fotoaparát jako u Honoru, především záznam videa nám v praxi přišel plynulejší.

Koneckonců kvalitu fotoaparátů můžete posoudit sami díky následujícím ukázkovým snímkům:

 

>> Snímky ze dne <<

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z předního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

 

>> Snímky z noci <<

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázkový snímek z hlavního fotoaparátu ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde

 

>> Ukázková videa <<

Video natočené ve dne

Video natočené ve dne

Video natočené v noci

Video natočené v noci

 

Zvukové dovednosti a výdrž baterie

Telefon je vybaven pouze jedním reproduktorem, nachází se na spodní straně, hned vedle microUSB konektoru. Kvalita reprodukce je spíše průměrná, zvuk je sice dostatečně hlasitý, ale má velmi potlačené basy a výšky, je tedy spíše plochý.

Pro věrnější reprodukci se tedy rozhodně hodí spíše sluchátka, a to překvapivě i ta dodávaná. Hrají totiž v praxi poměrně slušně a nejednomu uživateli budou svou kvalitou vyhovovat, i když samozřejmě s modely za tisíc a více korun se úplně srovnávat nedají. U sluchátek především hutnější basy. Samozřejmostí je ovladač na kabelu i integrovaný mikrofon.

Přístroj od Huawei má k dispozici akumulátor s kapacitou 3400 mAh. A díky totožné hardwarové výbavě tedy nabízí zcela totožnou výdrž jako sesterský model Honor 10 lite. Nezbývá tedy konstatovat, že zcela nabitá baterie potřebuje dobýt až druhý den po obědě, i při svižnějším pracovním tempu tak vydrží telefon bez problémů pracovat jeden celý den.

K dispozici je sice starší rozhraní microUSB, přesto jsme se z nuly na 100 % dostali za hodinu a 45 minut, což je velmi slušný výsledek.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Reproduktor je umístěn na spodní straně telefonu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Detailní pohled na dodávaná sluchátka

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Na sluchátkách je i jednoduchý ovladač

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Dodávaná nabíječka

 

Klady a zápory

+ líbivý vzhled

+ poměrně kompaktní rozměry (s ohledem na velikost obrazovky)

+ solidní výkon

+ kvalita displeje, věrné podání barev

+ hlavní fotoaparát je na danou třídu nadprůměrný

+ k telefonu je dodáván fitness náramek zadarmo

 

- zadní lesklá strana je náchylná na omaky

- průměrná kvalita předního fotoaparátu

- hlasitý reproduktor nabízí spíše průměrnou kvalitu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Huawei P smart 2019

 

Závěrečné hodnocení

Huawei P smart 2019 má mnoho společného s nedávno testovaným smartphonem Honor 10 lite. Stejně jako on nabízí velmi atraktivní vzhled, příznivou cenovku, schopné fotoaparáty a v neposlední řadě také velký displej. Přesto se hlavní hrdina dnešní recenze vyplatí o fous více, a to především díky hodnotnému dárku zdarma – fitness náramku Huawei Colorband A2 v ceně 990 Kč, který při nákupu získáte zadarmo.

To chci

Názory ostatních Geeků (2)

avatar

Po placených recenzích od zákanzníků přichází...

john_doe Ověřený GEEK 27. 1. 2019 21:10

.. placená recenze z obchodu.

mara120 MAR

Chyba

mara120 31. 1. 2019 14:36

"zcela nabitá baterie potřebuje dobýt až druhý den". Máte tam chybu ;)

Máš něco na srdci?

Nahoru