Přejít na obsah [o] Přejít na navigaci [n] Přejít na vyhledávání [v] Přihlásit se
Hlavička
Vybíráme komponenty pro nové PC

Vybíráme komponenty pro nové PC

Recenze

Rostoucí hardwarová náročnost počítačových programů, především her, nás čas od času, zejména nyní před Vánocemi, přiměje inovovat své dosavadní PC, které už požadavky těchto žroutů výkonu nedokáže plně uspokojovat. Není však jednoduché zvolit za rozumnou cenu takové komponety, které opravdu nějakou dobu vydrží. Proto by vám tento článek měl s výběrem alespoň trochu pomoci.

Jádrem počítače je procesor, a proto jej volíme jako první. Nabízejí se v podstatě 2 producenti, o kterých má smysl uvažovat – Intel a AMD. V této době nejnovější procesor společnosti Intel s názvem P4 Prescott je určen pro novou patici Socket 775 a od staršího jádra Northwood se liší zejména 90nm výrobou a 1 MB cache. Jádro Prescotta a P4 vůbec však není nikterak architektonicky vyspělé, a proto to dohání vysokými frekvencemi, které momentálně dosahují 3.6 GHz. Nejvýkonnější jsou procesory s označením EE či XE (Extreme Edition) s 2 MB L3 cache, které však pro svou vysokou cenu hned tak nenajdou v domácích PC uplatnění. Pro levnější domácí/kancelářské sestavy jsou vhodné procesory Celeron-D, ale hráč by se jim měl velkým obloukem vyhnout. Pro víceprocesorové servery jsou určené procesory Xeon. Firma AMD již odvrátila pozornost od starých dobrých Athlonů XP a levných Duronů a nyní je na scéně Athlon 64. Číslo 64 značí, že tento procesor dokáže zpracovávat jak 32-bitové, tak 64-bitové instrukce, což je pro jeho budoucí využití významné plus. Nabízí se pro 2 patice – Socket 754 a 939. Jednoznačně má smysl zvolit Athlon 64 pro Socket 939, neboť kromě jiného obsahuje podporu pro duální operační paměť, což teoreticky až dvojnásobně zvyšuje její rychlost. Cenově dostupný je dnes např. Athlon 64 ve verzi 3000+ a 3200+, vyráběný nejnovější 90nm technologií, která má za efekt nižší provozní teplotu, což snižuje nároky na chlazení a zlepšuje přetaktovatelnost. S nejnáročnějšími aplikacemi si hravě poradí procesory Athlon FX s označením 51, 53 a nové 55. Do nabídky AMD se dále řadí procesory Opteron určené do serverů a Sempron pro levnější počítače, které mají nahradit staré Durony.

Operační paměť nemusí být pouze velká, ale také rychlá. Dlouhodobým standardem bylo 512 MB RAM, ale ta už ve hrách typu Far Cry či Doom 3 začínala mírně pokulhávat, takže byste měli volit minimálně 1024 MB RAM. Dostačující rychlost nabízí paměti typu DDR400, ale rychlejší pochopitelně nic nezkazíte (jen si ověřte, zda ji základní deska podporuje). Paměti typu DDR2 nemá v současné době smysl kupovat, neboť za svou cenu zdaleka nenabízejí odpovídající nárůst výkonu, lépe řečeno prakticky žádný. Operační paměť by měla splňovat časování Cas Latency maximálně 2.5 (CL2 nebo CL2.5). Dále nezapomeňte koupit operační paměť po dvou modulech, tj. např. pro 1024 MB 2x512 MB, aby mohl být využit duální paměťový řadič na základní desce. Ten se nachází např. na všech deskách se Socketem 775 (P4) a 939 (Athlon 64) a na deskách s čipovou sadou Intel 875P (Socket 478, P4).

Grafická karta je hlavním tahounem při hraní her. Výrobci výkonných grafických čipu jsou dnes pouze 2 společnosti – ATi a nVidia. Typicky střední třídou, tzv. mainstreamem, karet značky ATi jsou dnes ty, které před rokem tvořily high-end, tedy např. Radeon 9800 Pro/XT a taky nové čipy určené pro tuto třídu, tedy X700 Pro/XT. Karty značky nVidia zastupují střední třídu v podání GeForce FX 5900 XT/Ultra a GeForce 6600/6600GT, kterážto jako jediný zástupce této třídy podporuje Pixel Shader 3.0. High-end tvoří modely ATi X800 Pro/XT a GeForce 6800 GT/Ultra. Pokud netrváte na hraní nejnáročnějších stříleček v 2048x1536 ve Very High Detail se zapnutým 8x antaliasingem (AA) a 4x anisotropingem (AF), pak vězte karta střední třídy bohatě postačí. Většina z nich se nabízí pro sběrnici AGP i PCI-E, avšak některé pouze pro PCI-E, což může být problém, protože zatím málo desek (zejména pro procesory AMD) tuto sběrnici podporuje, takže si nezapomeňte kompatibilitu mezi kartou a deskou ověřit. Pokud máte obavy, že při zakoupení AGP karty přijdete o značnou část výkonu oproti té samé pro PCI-E, pak vězte, že rozdíl ve výkonu tvoří pouze několik promile. Firma nVidia navíc některé nové karty vybavila tzv. SLI, což umožňuje propojit 2 stejné karty v desce se dvěma PCI-E sloty, a tím dosáhnout o dost vyššího výkonu, nikoliv však dvojnásobného. Já osobně nejsem příznivcem tohoto řešení, neboť 2 mainstreamové karty vyjdou stejně draze jako jedna high-endová, a to i v případě, že tu druhou koupíte později, neboť si spolu s tou první připlatíte za zmíněnou desku se dvěma sloty (zatím pouze nForce 4 SLI) a také za lepší zdroj. Počítat musíte i s vyšší spotřebou elektřiny, obzvláště pokud někdy necháváte běžet PC přes noc.

Pevné disky dnes mají kapacitu od 40 do 400 GB. Je na Vás, abyste posoudili jakou budete potřebovat. Jestliže chcete pracovat s velkými soubory a neutrácet za rychlé, ale velmi drahé SCSI řešení, pak zvolte 2 stejné HDD a vytvořte z nich RAID 0 pole. Dosáhnete tím značného zlepšení výkonu zejména při kopírování souborů, ale i při spouštění aplikací. Řadič RAID má většina dnešních desek integrovaný a pokud ne, nový pořídíte za méně než 800 Kč. U pevných disků dále vybíráme IDE připojení typu PATA, nebo SATA. Zde je situace podobná té s AGP/PCI-E u grafických karet a je v podstatě jedno, pro který se rozhodnete. SATA je však modernější a má své, i když nevýrazné, výhody, takže je i lepší volbou. Hlavní výrobci pevných disků byli donedávna 4, nyní se k nim přidal Samsung a podle všeho je jeho nová řada disků natolik kvalitní, že se zároveň vyhoupl na vrchol. Z ostatních výrobců stojí za zmínku Seagate, jakožto výrobce tišších, ale pomalejších disků, Hitachi se v minulosti proslavil vadnými sériemi, ale teď už to snad dal do pořádku, Western Digital měl snahu prosadit své vůbec první IDE disky s 10.000 RPM, ale vzhledem k jejich hlučnosti, provozním teplotám, nízkým kapacitám a vysokým cenám se mu to jaksi nepodařilo a nenápadný Maxtor nedávno vynikl první 16 MB cache, kterou vyzbrojil svou novou řadu disků.

Nabídka mechanik se nám rozrostla do nekonečných rozměrů. Staré FDD neboli „flopárny“ už dnes téměř nikdo nepotřebuje, a proto je zbytečné je kupovat. Ani CD-ROM, CD-RW či DVD-ROM už nejsou tím pravým, takže jediná střízlivá volba jsou DVD-RW. Mechanika DVD-RW by měla podporovat zápis jak na média DVD-R, tak DVD+R. Novější modely podporují navíc tzv. dual-layer technologii, která umožnuje zápis na 9.4 GB média, avšak těchto médií je zatím málo, jsou drahá a vypalování na ně je pomalejší než na klasická 4.7 GB média. I přesto jsou tyto mechaniky vzhledem k dobré ceně optimální volbou. Mezi výrobce „luxusních“ mechanik patří firma Plextor, avšak pro běžné domácí použití jsou více oblíbené značky LG a LiteOn.

Základní desku vybíráme primárně podle patice, do které přísluší náš vybraný procesor. Poté musí splňovat další předpoklady, které vyplývají z jednotlivých komponent, které do ní chceme připojit, tedy podporu pro různé typy sběrnic a řadičů, což vyplývá z její čipové sady, kterých existuje pro procesory Intel i AMD mnoho. Pro Intel jsou to např. starší i865, i875P a novější i915, i925X a VIA řady PT. Pro AMD je to celá řada čipových sad VIA KT, nVidia nForce a méně výkonných SiS. Čipové sady od společnosti VIA jsou typicky levné a mezi hráči méně oblíbené než např. nForce od nVidie, za které které sice zaplatíte o něco víc, ale kvalitu máte zajištěnou. Nejlevnější desky na trhu vyrábí firma ECS a nejdražší Gigabyte, neboť jim dodává bohatou a někdy až přehnanou výbavu. Rozumným kompromisem mezi cenou a kvalitou je firma Microstar (MSI).

Skříň neboli case vybíráme jednak podle vzhledu a jednak podle vestavěného zdroje. Vzhledem k narůstajícím nárokům jednotlivých komponent na spotřebu, neberte zdroj s výkonem nižším než 350 W. Skříně s boční průhlednou stranou a neonovou zářivkou dodají celému PC elegantní dojem. U levnějších skříní bývají občas problémy s rezonancemi, které způsobují pevné disky a mechaniky při plném chodu, proto se vyvarujte skříní s velmi nízkou tloušťkou plechu a tudíž i netypicky nízkou váhou. Tuzemsky nejoblíbenější jsou skříně Eurocase a mezi výrobce kvalitních a dražších skříní patří Aopen.

Monitor, který má být určen k herní sestavě, by měl být spíše CRT než LCD. Nevýhodou LCD displejů je jejich nižší rychlost obnovování obrazu, a proto se spíše hodí k surfování, práci ve Wordu apod. Správný monitor na hry musí být velký minimálně 19“ a měl by podporovat vysoké obnovovací frekvence, které jsou závislé na tzv. šířce pásma. Doporučeným minimem šířky pásma je cca 200 MHz. Monitor by dále měl splňovat normu vyzařování TCO 99, nebo ještě lépe TCO 03. Kvalitu a ostrost obrazu vylepší co nejnižší bodová rozteč, která je ideální při 0.20-0.23 mm. Pracujete-li profesionálně s grafikou, nejlépe v kombinaci s grafickou kartou Matrox, pak jsou pro Vás nejvhodnější monitory značky Eizo s vynikajícím obrazem, avšak i vyšší cenou.

Dobrá klávesnice a myš je důležitější, než si mnoho lidí myslí. Firma Logitech je asi nejznámnějším výrobcem těchto periferií a nutno dodat, že kvalitou ji konkurence hned tak nedožene. Obě zařízení se nabízí v bezdrátovém i kabelovém provedení a není jednoznačně určitelné, které z nich je lepší. Výměna baterií někoho nepotěší o nic víc než další šňůra ve spleti kabelů za počítačem. Co se týče připojení PS2/USB, na tom záleží jen jediné, počet USB portů je omezený, proto volte PS2, nemáte-li pro USB zvláštní důvod, např. svítící myš, bezdrátový adaptér apod.

Ze základních komponent je to asi vše. Dalo by se psát o spoustě dalších zařízení, které si dneska lidé k PC běžně kupují, ale o tom zas možná někdy jindy.

Ohodnoť článek:

Názory ostatních Geeků (228)

Kdyz, tak "komponenty proherni PC"

Vysledna sestava podle doporuceni clanku urcite nebude spatna, ale vetsina uvedenych zduvodneni je nespravna/zavadejici/usmevna... Staci si vsimnout, ze to nejdulezitejsi, cim jsou dany vlastnosti, schopnosti, stabilita, vykon, rozsiritelnost (...) pocitace, je zmineno pouze okrajove. Tim je samozrejme chipset. Ale podle celkove urovne clanku soudim, ze to nema smysl rozvadet a teenager, ktery potrebuje postavit herni masinku, bude spokojeny.

@Canis Rufus: Myslím si, že článek je napsán dobře: srozumitelně a spotřebitelsky. Není určen odborné veřejnosti, ale jako průvodce nakupujícího. Na chipsetu samozřejmě záleží ale zrovna tak i na výrobci a kvalitě použitých součástek. Doporučení MSI se soketem 939 myslím odpovídá a pro hravé kutily je ideální. Jako příklad ještě přijatelné průměrnosti samozřejmě, zrovna tak je možné uvést třeba Soltek. Pro nervní a psychicky narušené spotřebitele je nejlacinější Asus, protože rozdupaný počítač na bázi MSI vyjde určitě dráž.

Paměti

Můžete mi poradit jaké paměti mám použít? Desku mám na Socketu 775 a uvažuji o paměti 1024MB RAM.Chtěl jsem jen jednu, ale ve článku doporučujete 2x512 MB, aby mohl být využit duální paměťový řadič na základní desce.Je nějaký rozdíl mezi jednou nebo dvěmy pamětmi?A dále časování:nejnižší je zatím CL3 - to je málo nebo hodně a v případě, že hodně, očekává se v brzké době snížení? A ještě by mě zajímalo kdy budou k dostání GK 6800 PCI-E?Děkuji

@Dušan: 1) Dual Channel zvysi realny vykon pameti o cca 80 procent, ale na celkovem vykonu PC, napr. ve hrach, se to projevi maximalne 8-9 procenty narustu fps.2) CL3 nekupujte. 1024 MB (2x512) s CL2 ma napr. tato pamet - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=246793) GF6800 pro PCI-E by se mela objevit velmi brzy.

@Lukáš Beňa: Děkuji za radu, ale ještě jednou pro pořádek. Mám základní desku Abit AA8-3rd Eye - Intel 925X a ta má psané paměti DDR2 533Mhz a Vámi doporučené paměti mají 400Mhz. Takže jiné Mhz i jiný typ. Jaký je rozdíl mezi dual chanel a DDR2. Děkuji

@Dušan: Aha, ja nevedel, ze mate desku s cipsetem i925X. V tom pripade tedy mate na vyber pouze a jenom DDR2, ale muzete pouzit jak 400 MHz (PC3200), tak i 533 MHz (PC4300) pameti, neni tedy pravda ze deska podporuje jenom 533 MHz. A samozrejme zde opet plati, ze 2 moduly jsou lepsi nez jeden, Dual Channel se vztahuje jak na DDR, tak i na DDR2. A jeste pro ujasneni toho rozdilu - DDR2 je proste typ pameti a Dual Channel je radic, kterej dokaze vyuzit parove moduly pameti (je jedno jakych), tak, ze propustnost bude 2x vetsi nez u jednoho modulu.

@Dušan: Dobrý den, pokud použijete jednu paměť, je výkon paměťového řadiče poloviční než v případě dvou modulů. Latence 3 je nejnižší možná pro paměti standardu DDR2. Snížení nečekejte. S dostupností grafických karet bohužel nevíme.

Pameti

Chtel bych koupit novy pocitac s 1024MB DDR400 pameti v jen jednom modulu s tim, ze podle potreby bych nekdy pozdeji dokoupil dalsi modul. Problem je s dual chanelem. Je nejak zaruceno, ze stejna znackova pamet pojede, i kdyz bude koupena pozdeji, v dualchanelu s tou puvodni? Jestli ano, jak jsou na tom jednotlive znacky? Dekuji

@wessan: Myslím, že byste spíš měl koupit 512 MB a později rozšířit na 1024 MB, neboť 2 GB RAM ještě dlouho potřebovat nebudete, ale záleží na Vás. Jinak pokud chcete koupit 2 moduly zvlášť, pak mám dobré zkušenosti s paměťmi Kingston a špatné s OCZ. Jak je tomu např. u Corsair nevím, ale tam by také neměl být problém.

@wessan: Dobrý den, zaručit, že koupíte stejný modul v budoucnu nemůžeme - je to velmi nepravděpodobné. Dvě různé paměti v dual módu chodit nebudou (není garance).

@Marek Schäferling - CZC: Tomu bych troufl neverit, protoze to by nebylo z obchodniho hlediska prilis vyhodne. Ovsem, ze je lepsi koupit, ac pozdeji, modul od stejneho vyrobce, to souhlsim. Predpokladam, ze bude stacit stejna frekvence, latence a pokud mozno stejny vyrobce.
Je snad duvod domnivat se, ze ne?

@Bullet: Ano, je. I kdyz koupite dva zdanlive stejne moduly od stejneho vyrobce se stejnou frekvenci a stejnou latenci, nemusi spolupracovat. To se mi stalo u zminenych OCZ, ktere jsem dokonce kupoval ve stejny den!!! Muzete vsak mit stesti a fungovat to bude, u kazdeho vyrobce je pravdepodobnost uspechu jina.

@Lukáš Beňa: jak ja, jako uzivatel, poznam ze mi dual channel funguje nebo ne?

@JEDLESOFT: Dobrý den, deka to většinou napíše, jestli paměti jedou sigl nebo dual channel. Případně můžete použít nějaký diagnostický software typu AIDA nebo Sandra, který Vám to zjistí.

@Marek Schäferling - CZC: Jestli a jak paměti jedou nejlíp zjistíte a otestujete pomocí:
www.memtest86.com/memt32.zip
Vytvoří vám bootovací disktu, najedete z ní systém a program vám jednak vypíše nastavení pamětí (časování, single/dual channel), změří přenosovou rychlost L1,L2,RAM a hlavně provede kompletní test paměti. Pokud skládám počítač, je tohle vždy první věc kterou pouštím.
Měl jsem např. potíže s jednou sadou Kingston HyperX (2x256MB DDR400 CL2) a teprve tady jsem s JISTOTOU našel nastavení při němž PC běhá jak má.Konkrétně pomohla voltáž 2.6->2.7V. A byl klid.Problémy s pamětí jsou ty nejhorší co mohou být a bez memtestu se špatně hledají.Sandra je v tomhle směru k ničemu..

@CML: Já jen mohu potvrdit, že při zapojení paměťových modulů do Dual Channel se velmi často mírně zvyšují i nároky na voltáž (u Kingston určitě). Stejný problém jsem měl taky. Zvýšení o 0.1 V pomohlo.

@Lukáš Beňa: Ale bude to zřejmě taktéž individuální, nyní mám v tomtéž PC: "Kingston DIMM 1024MB DDR 400MHz Dual Channel Kit ULL CL2" a ty vystačí v pohodě se standardními 2.6V.Zkrátka je třeba občas trochu koumat a zkoušet:)

@CML: Myslím, že v mém případě bylo standardně nastaveno 2.5 V a teprve 2.6 V bylo stabilních.

@Lukáš Beňa: To pak vysvětluje proč bylo třeba napětí paměti zvýšit.Přímo na jejím štítku naleznete uvedenou voltáž 2.6V, takže jste jí zvýšením ze 2.5 které mylně nastavila vaše deska dal pouze na standardní hodnotu...

@CML: To ne, voltáž, co byla na štítku si už nepamatuju, ale vím, že ta právě nestačila. No, asi budete mít pravdu s těmi 2.7 V.

@Lukáš Beňa: Ono by to tak odpovídalo i mé vlastní zkušenosti.Jinak co se týče párování neduálových modulů, minulý týden jsem do dualchannelu pro A64 úspěšně spároval dva Samsungy koupené každý z jiného zdroje.Jeden jako OEM, druhý jako Samsung.Oba byly osazeny stejnými čipy a byť měly v sobě uloženou lehce odlišnou informaci o výrobci, rozumí si naprosto bez problémů..

@CML: ...což znamená, že informace o výrobci nemá na funkčnost Dual Channelu žádný vliv. Horší by to bylo kdyby ten výrobce byl opravdu jiný :)

@JEDLESOFT: Pri startu pocitace se to napise pod velikost operacni pameti, u vetsiny desek.

LCD vs CRT a mys

To co jste napsal o LCD platilo tak pred tremi roky. Mám za to, že se nejedná ani tak o obnovovaci frekvenci (obvykle 60 Hz) jako spise o setrvacnost zobrazovani (doba odezvy). Do herniho PC bych se rozhodne nebal poridit solidni 17° LCD s 16ms nebo jeste lepe 12ms. LCD displej ma kvalitni zobrazeni, je skladnejsi a mene z nej boli oci. Schopnost davat stabilni obraz i pri nizkych obnovovacich frekvencich je naopak jeho vyhoda.Co se tyka vyberu mysi PS/2 nebo USB, tak muj nazor je presne opacny. Navzdory rozsirenym poveram. Z duvodu odezvy berte USB, zejmena pokud hrajete hry. PS/2 pouzivejte jen tehdy kdyz zadny USB port nemuzete postradat. Viz - http://www20.tomshardware.com/consumer/20031020/mice-06.html
I kdyz samozrejme daleko dulezitejsi je kvalita snimace, ergonomie a podlozka. Jinak mys muze svitit i na PS/2.

@Anonymní uživatel: Nevim, zda-li jste si vedom toho, ze LCD nemaji obnovovaci frekveci, tu maji pouze CRT monitory, u kterych se zase neuvadi zadna doba odezvy. V clanku jsem se venoval CRT monitorum, cili jsem mluvil o frekvencich. Co se tyce tech udavanych 60 Hz, tak to je pouze udaj v nastaveni, ktery se ale v pripade pouziti LCD-cka nijak neprojevi, vztahuje se pouze k CRT monitorum.

@Lukáš Beňa: To neni presne. V pripade nejbeznejsiho analogoveho pripojeni LCD vytvari graficka karta obraz jako serii snimku o urcite obnovovaci frekvenci, ktery pak LCD panel digitalizuje a zobrazuje. Narozdil od CRT sice nedochazi k prekreslovani obrazovek (a s tim souvisejici blikani), presto se ovsem nastaveni vystupni frekvence muze projevit. Jednoduse proto, ze obrazova informace ma sanci dostat se na displej rychleji. Prave proto se od pouziti analogovych pripojeni upousti ve prospech digitalnich, ktere uz zpozdeni spojene s obnovovaci frekvenci nemaji.

@Anonymní uživatel: Myslel jste tím, že u analogového LCD dochází k tomu, že grafická karta vykresluje maximálně takový počet snímků za sekundu, jaká je nastavená obnovovací frekvence?

@Lukáš Beňa: Ne to ne. LCD nevykresluje cele snimky, ale pouze rozsvecuje nebo zhasina jednotlive obrazove body. Graficka karta s analogovym vystupem mu vsak dodava pouze cele snimky s urcitou horizontalni frekvenci, ktere pak panel digitalizuje. Pokud mu je dodame rychleji (vetsi frekvence) je panel schopen zaznamenat (a tim padem i zobrazit) obrazovou zmenu rychleji.

@Anonymní uživatel: V zásadě souhlasím, ale to platí pouze do té doby než frekvence bude vyšší než je panel schopen obrazovou změnu zachytit. Tedy např. 1 sekunda = 1000 ms, 1000 ms / 16 ms = 62.5 změn za sekundu. Frekvence vyšší než 62.5 je tedy bezpředmětná. A 62.5 Hz je oproti cca dvojnásobku u CRT monitorů stále důvod používat na hraní právě CRT než LCD.

@Lukáš Beňa: Prosím, aby jste vzal v úvahu, že: Odezva(16ms) = Zpoždění(4ms) + Zhášení (12ms) a laskavě přepočítal svůj odvážný výpočet. Rozsvícení bodu trvá obvykle 4 ms a subjektivně ho nikdo nevnímá jako problém. Zhášení trvá delší dobu a u starších LCD způsobovalo duchy a "přelévání" obrazu. Na kvalitním LCD si zahraju libovolnou hru stejně dobře jako na CRC. Zkuste a uvidíte sám.

@Tulák: Díky za upozornění. Dejme tomu, že jeden frame ma být nahrazen následujícím. První frame zhasne za 12 ms a druhý se poté zobrazí za 4 ms, což je v podstatě změna framu za 16 ms, nebo ne?

@Lukáš Beňa: Body se rozsvěcují nezávisle na zhášení. Obraz se může několikrát překreslit než ten původní zcela zhasne. Záleží na metodice měření, kdy je bod považován za zhasnutý. Ale vzhledem k nelineárnímu průběhu zhasínání vidí oko bod jako zhasnutý mnohem dříve než oněch 12 ms. Pro hráče AKČNÍCH her je rozhodující časová prodleva mezi reálnou situlací v paměti počítače a jejím zobrazením na monitoru. Je to onen časový náskok počítačového protivníka podobně jako při hře na (pomalé)síti. Nevím jak dlouho trvá rozsvícení bodu na klasickém monitoru, ale u LCD jsou to 4 ms a to je onen náskok počítačem ovládaného protivníka. Pokud je někdo "proklatě" rychlý a i 4 ms jsou pro něj moc, tak ať si koupí CRC. Já dávám přednost zdravým očím. S vypálenou sítnicí se toho až tak moc hrát nedá - snad nějaké textovky na hlasově ovládaném PC.

@Tulák: Aha, očividně se v tom vyznáte. Omlouvám se za své chyby.

@Tulák: S vypálenou sítnicí? To si asi děláte legraci... Žádný CRT monitor Vám není schopen vypálit sítnici ani kdybyste do něj čučel zblízka několik dní bez přestávky. To by musel vybuchnout, aby Vám "vypálil" sítnici. Jestli Vám jde o nevypálení sítnice, tak se nekoukejte dalekohledem do slunce a nesviťte si do očí laserem. A pochopitelně nedloubejte se v očích hořícím klackem. To je asi tak všechno, co by Vám mohlo vypálit sítnici. Moderní CRT monitory rozhodně očím neškodí o nic víc než cokoliv jiného, na co koukáte. Jestli Vám vadí blikání, tak si nastavte na CRT takovou frekvenci, aby neblikal, a vyhoďte ze svého okolí všechny zářivky a úsporné žárovky. Mimochodem víte to, že i obyčejné žárovky blikají (pouhým okem to ovšem není vidět)?

@Kybergreg: Poslední větu berte jako podobenství použité v bonmotu. Byla myšlena jako závěrečné odlehčení jinak kritického příspěvku. Ale přesto se podívejte na něžné čelo své CRC krasavice. Píše se tam něco o záření. Sice o velice nízkém ale přece jen záření. Valí vám to přímo do šerem či tmou rozšířených zorniček a oční čočka to zaostřuje na sítnici. Za domácí úkol si spočítejte zda a jaké zesílení záření způsobí brýlová skla. A všechno to vynásobte dobou expozice dlouhých let před obrazovkou. Jste si opravdu jistý, že vaše sítnice bude i fit i za dvacet let? Většina lidí si odpovědět nedokáže a přejde raději na LCD.

@Kybergreg: Poslední větu berte jako podobenství použité v bonmotu. Byla myšlena jako závěrečné odlehčení jinak kritického příspěvku. Ale přesto se podívejte na něžné čelo své CRC krasavice. Píše se tam něco o záření. Sice o velice nízkém ale přece jen záření. Valí vám to přímo do šerem či tmou rozšířených zorniček a oční čočka to zaostřuje na sítnici. Za domácí úkol si spočítejte zda a jaké zesílení záření způsobí brýlová skla. A všechno to vynásobte dobou expozice dlouhých let před obrazovkou. Jste si opravdu jistý, že vaše sítnice bude i fit i za dvacet let? Většina lidí si odpovědět nedokáže a přejde raději na LCD.

@Tulák: No, za prvé, domácí úkoly dávejte svým žákům (pokud nějaké máte) a ne mě. Z toho už jsem vyrostl. Za druhé, nemám CRC krasavici, ale CRT krasavici, ale chápu, že je to jen překlep ;-). Za třetí při čučení na rozzářený monitor nemáte rozšířené zorničky, ale naopak zúžené (pokud ovšem nehrajete Doom3, kde, jak jsem vyrozuměl, se vše odehrává potmě). Kromě toho veškeré záření slábne s druhou mocninou vzdálenosti, takže stačí sedět od monitoru alespoň těch 50cm a jste v pohodě. Brýle sice nenosim, ale brýlová skla žádné zesílení záření nezpůsobují. Brýlová skla slouží k tomu, aby viditelnou část světelného spektra zaostřily na sítnici, čili suplují to, co u zdravých očí dělá oční čočka. Tedy žádný rozdíl. Co se týče ostatních záření, nemají na ně brýlová skla žádný vliv, snad jen to, že odfiltrují (pohltí) podstatnou část UV záření (pokud jsou brýlová skla skutečně skleněná a ne plastová), což je jedině dobře. To záření, které se zmiňuje ve specifikacích monitorů, je elektromagnetické záření, resp. elmag. pole, které vytvářejí hlavně vychylovací cívky. Pokud nemáte hlavu přímo opřenou o zapnutý monitor, tak Vám toto pole nic neudělá, a i kdybyste hlavu opřenou o monitor měl, bude to pravděpodobně trvat pár let, než pocítíte následky. V běžně používané vzdálenosti od monitoru, tj. alespoň těch cca 50cm, je toto pole tak slabé, že ho stěží zachytíte přístroji. To, co dříve způsobovalo lidem potíže, bylo blikání monitoru kvůli nízké obnovovací frekvenci, dále nízký kontrast mezi sousedními pixely s různými barvami (typicky text) a také obvykle částečně rozostřený obraz a z toho všeho plynoucí vyšší namáhání oka, které se snažilo všechny tyto nedostatky obrazu kompenzovat. To už u moderních CRT monitorů neplatí. Osobně si myslím, že jediná podstatná výhoda nynějších LCD monitorů je jejich podstatně vyšší kontrast. Ve všem ostatním jsou lepší CRT monitory, jejichž technologie už je dotažená téměř k dokonalosti. Naopak na LCD mi vadí hlavně to, že z různých úhlů pohledu je zobrazovaná barva jiná, což zamrzí hlavně při práci s grafikou a fotografiemi. Mám v práci k počítači 19" LCD monitor (IBM, 1280x1024), asi tak půl roku starý, a musím říct, že s fotkami a grafikou se mi líp pracuje doma na mém několik starém 17" CRT a to hlavně z důvodu konzistence barev z různých úhlů pohledu a v různých místech monitoru. Na LCD se mi typicky stává to, že obrázek umístěný nahoře je tmavší oproti tomu, když ho přesunu dolů... No což, každý máme svou favorizovanou technologii, já Vám LCD neberu, pro někoho může být určitě výhodnější, já o LCD monitoru domů uvažoval taky - z důvodu úspory místa na pracovním stole. Zatím mě však LCD nepřesvědčilo k jeho nákupu. Ať Vám slouží Vaše LCD a mě můj CRT a hlavně ať jste se svým monitorem spokojený, to je stejně nakonec to nejdůležitější. A sorry za tak dlouhý příspěvek. ;-)

@Kybergreg: Moc pěkný příspěvek, klobouk dolů :)))

@Lukáš Beňa: Chlapci,chlapci, pěkně si to mezi sebou přehazujete.Ale teď jsem z toho trochu mimo.Právě jsem uvažoval o výměně CRT za LCD ale argumenty ani jednoho z vás mě nepřesvědčily, abych se přiklonil na tu či onu stranu.Mám rok starý monitor plus 3M easy clean filter a myslím si že není až tak špatný. Ale oba moji synkové u complu občas posedí a samo s sebou, že chci aby jim oči sloužily co nejdýl.Takže jste mi vůbec neporadili.

@Calboni: Nenechte se ovlivnit, urcite si LCD vyzkousejte. Ackoliv nejsem grafik, tak jsem pocitacovy profesional (s pocitacem pracuji vice nez 8 hodin denne). Mohu jednoznacne rici ze pri prechodu z 17" CRT monitoru (byt se jednalo o kvalitni trinitronovy, 85 Hz, bez zjevnych vad v geometrii, atd.) na 15" LCD displej laptopu jsem okamzite poznal rozdil v unave oci. Driv jsem prisel z prace a mel jsem oci hrozne unavene na televizi nebo dokonce monitor jsem nemel ani pomysleni, ted jsem v pohode a unava oci je rozhodne mensi. Je to zpusobeno tim, ze LCD dispej ma mnohem vetsi kontrast, nulove chyby geometrie a kovergence (nejkvalitnejsi CRT monitory maji male chyby - LCD z principu zadne) a absolutne stabilni obraz. Take pamatujte ze abyste ziskal kvalitni obraz na CRT monitoru musite utratit relativne hodne penez. Temer tolik koik by stal LCD displej.

@Anonymní uživatel: Jo jo, rozhodně si nějaké LCD vyzkoušejte. Nicméně za skutečně kvalitní obraz CRT monitoru dáte spíš tak polovinu toho, co dáte za kvalitní LCD, při stejném použitelném rozlišení (např. 1024x768). A ano, někomu práce s CRT monitorem skutečně unavuje oči, byť by se jednalo o sebekvalitnější monitor, a i když je to z větší části čistě subjektivní dojem únavy, tak takovému člověku se skutečně lépe pracuje s LCD. Pokud mezi takové lidi patříte Vy nebo Vaši synové, tak není co řešit. Já s CRT monitory nemám, u svého druhého počítače mám připojený svůj starý analogový 14" CRT monitor s rozlišením 800x600 a 60Hz obnovovací frekvencí a rovněž nemám žádné problémy. Tam ovšem nízká obnovovací frekvence nevadí, protože jeho stará obrazovka má dlouhý dosvit luminoforu, takže monitor ani při téhle frekvenci nebliká. ;-) Takže jednoduše - zajděte do kšeftu, nechte si ukázat pár slušných LCD, koukněte, jak jsou na tom s barevností z různých úhlů pohledu a v různých místech "obrazovky", koukněte, zda nemají vadné pixely, a pokud Vám to bude vyhovovat, tak si nějaký kupte. Podstatné je, jestli s tím monitorem a s prací na něm budete Vy a Vaši synové spokojeni.

@Anonymní uživatel: 85 Hz je ovsem dosti malo, ja jsem 5 let pouzival monitor, ktery ve stejnem rozliseni zvladal 122 Hz a vubec jsem oci unavene nemel. Zalezi take na tom, jak je osvetlena mistnost, v niz se pri praci s pocitacem nachazite. Jen tak mimochodem, unava oci nemusi byt vubec zpusobena frekvenci, ale stejne tak nastavenim jasu, kontrastu a dalsimi aspekty, ktere vyplyvaji z norem TCO 95/99/03, tedy napr. stabilita bodu, stejna uroven svetelnosti ve vsech mistech apod. Tim navazuji na to, co uz bylo zmineno, ze u LCD se vnimatelna uroven podsviceni meni s uhlem pohledu.

@Lukáš Beňa: Koukám je tu celkem pěkná diskuze na toto téma.. Nicméně mám svůj jednoduchý názor. Měl jsem doma 17" CRT monitor a nyní mám 17" LCD cca 2,5měsíce a 15" LCD na NB cca 6měsíců. Koukám do monitoru cca 10hodin denně a únava očí je velmi znát. Pořizovací cena LCD je opravdu v jiných částkách než u CRT ale mě to velmi ulevilo očím. Nenosím brýle ani čočky, ani jsem je nenosil. Trochu mi vadí změna barev u LCD při pohledu z většího úhlu ale mé používání PC není pro speciální účely, nýbrž pro běžný uživatelský. I s hraním her. Dnešní LCD jsou již na dobré úrovni. Navíc při hraní her není téměř žádný rozdíl mezi LCD a CRT. To jen krátce k mému příspěvku.

@Beefeater: souhlasim.. normalne koukam v praci do monitoru 8-9 hodin, a doma k nemu pak usedam jeste kuli hrani, taky na nejakou tu hodinku.. doma mam LCD cca rok, v praci asi 6 mesicu, a pritelkine mi prestala rikat kraliku... Nehlede na to, kolik nam to usetrilo mista v nasem panelakovem 2+1 byte (prechod z CRT 19´ na LCD 17´se stejnym rozlisenim a vpodstate stejnou pracovni plochou..)

@gull: Chci se zeptat na toto. Mám 19" CRT. LCD mají nativní rozlišení 1280x1024 (19"). Oči mám v pořádku, ale v takovém rozlišení nejsem schopen ani na 19 nic přečíst (a už vůbec ne na 17). U známého při změně rozlišení z 1280x1024 na 1024na768 se písmo na ploše i jinde v apl. mírně rozmaže (fuj). Jak to je? Nemám s LCD zkušenosti. Vada?

@Commando.: No nejsem si s tema ocima jistej, nechci nikoho urazet ani popirat schopnosti jeho oci, ale ten kdo na 19"LCD pri rozlišeni 1280x1024 nic nevidi je bud slepej nebo se kouka z druhy strany na monitor...

@Beefeater: CO se týče rozlišení, já bych docela souhlasil že 1280x1024 je zbytečně moc i na tý devatenáctce.Denně už nejméně pět let dělám min. osm hodin na 21"CRT a kvůli únavě očí neprovozuji nic víc než 1152x864. Všechno drobnější se po těch hodinách projeví zvýšenou únavou očí, protože jsou nuceny ostřit na drobnější detaily a písmenka.O LCD vážně uvažuji, rád bych věděl, zda 19" LCD má srovnatelnou plochu a hlavně, jestli na něm bude normálně ostře zobrazeno oněch 1152x864.Má někdo zkušenost?

@CML: Naprosta vetsina 17" i 19" LCD displeju ma nativni rozliseni 1280x1024. Vsechno ostatni je pouze interpolace a tedy pro dlouhodobou praci nevhodne. Pouzivat na 19" rozliseni 1152x864 nedava absolutne zadny smysl. Osobne pouzivam 1280x1024 na 17" a nevymenil bych ho ani za totez na 19" (prilis velka pixelovitost, hodi se spis na prezentace, prehravani videa, apod). Kdyz bych kupoval 19" tak jedine s 1920x1440.U CRT monitoru je situace uplne jina. Nizsi rozliseni obvykle zobrazuji daleko precizneji nez ty vyssi a je proto spousta lidi kteri provozuji nizsi rozliseni i na obrazovkach mamutich rozmeru. U LCD proto neni duvod.

@Anonymní uživatel: Nižší (interpolovaná) rozlišení jsou ale lépe čtivá a s metodou vyhlazování hran nevykazují žádné negativní známky "interpolačního efektu", naopak veškeré linie jsou jako vedlejší efekt tučnější (více než u stejného rozlišení, které je nativní), což je pro mnoho lidí přijatelnější. Na LCD 17" provozuji 1024x768 jednak z tohoto důvodu a také proto, že pro toto rozlišení je drtivá většina programů a webových stránek optimalizována. Jiná situace je u her.

@Lukáš Beňa: Moje zkušonost je jiná. Na 17 mi připadá při 1280*1024 vše dost titěrné. Zkusil jsem 19 s vyšším rozlišením a bylo to ještě drobnější, takže mám kompromis 18 a tam mi 1280*1024 připadá optimální. I když to záleží na zraku uživatele. Mám kolegyně, které používají i 800*600 aby vše dobře přečetly :-).Jinak interpolovat rozlišení na LCD je trochu zvěrstvo. Zkusil jsem to na 19" EIZO a čitelnost a kvalita šly o 2 třídy dolů.

@PROGEOK: Není LCD jako LCD.

@PROGEOK: Inac lidicky ja mam 14" CRT Daewoo alebo nieco take a mam 1024*768 a som asi 40-50cm od odbrazovky. Mam 0,5 dioptrie zle oci(na dialku) a vidim v pohode. Zeby sa robily vtedy kvalitnejsie monitory???.... hmmm ale presiel by som na Samsung 710T...

@ciapka: Ten CRT monitor Daewoo 14" jsem mel take, pred 11 lety :o) To uz by pomalu stalo za upgrade :o)

@Commando.: Zkuste vypnout Clear Type.

@Anonymní uživatel: upozornuji ze levna LCD po kratkem case zacnou blikat podobne jako CRT na
60 hz
samotne LCD blikat nemuze ale to nekvalitni podsvetleni co tam rvou cinani po roce odejde a zacne neprijemne blikat
v servisu vam to sice vymeni ale za rok se to opakuje a tak porad dokola
az do konce zaruky
a pak vam reknou ze oprava bude stat skoro stejne jako novej LCD
to je ovsem problem VSECH lcd ! i v kvalitnim LCD tak po 5 letech zacne odchazet podsvetleni a cena za opravu = cena noveho LCD

Procesor

Chci se zeptat, jak mám zjistit revize procesorů, které prodáváte? Dotazoval jsem se již několikrát, ale odpovědi jsem se nedočkal(na str.k procesoru). Mohl byste mi sdělit jaké jsou revize procesorů P540, popř.seriové číslo SLxxx? Děkuji

Procesory??

Dobrý den chtěl bych se zeptat který z těchto procesorů bude lepší ke GK Geeforce 6600GT PCI-E-AMD Athlon 64 3000+ S939 nebo Intel P4 Presscot 3,2?
Budeme počítat že investuji do zakladky nforce4.Jaký je váš názor na kompabilitu atd ja se spis priklanim k 3000+

@Anonymní uživatel: To je jedno, jestli k nVidii použijete Intel, nebo AMD. Pokud nehodláte především enkódovat filmy, v čemž je Intel jednoznačně nejlepší, tak berte 3000+.

Zdroje >350W

Kvalitni zdroj 300W staci na vykonnou pracovni stanici s vice disky, opt. mechanikami, vykonnym procesorem a grafickou kartou. Kvalitnim zdrojem myslim takovy, ktery ma velkou plochu zatezovaciho grafu, tedy velkou soucasnou zatizitelnost 5+3.3 a 12V sekce, napr. Fortron atd. Rozdil mezi 300 a 350W je pri prostudovani zatezovacich grafu naprosto nepatrny. 400 a vice W je pro normalni stanici zbytecny.
Na tomto miste jeste pripomenu, ze scitat maximalni prikony vsech instalovanych zarizeni a tomu podridit vyber zdroje je nesmysl, protoze se nikdy nestane, ze by vsechna zarizeni mela maximalni spotrebu v jeden cas po dobu delsi, nez je zdroj schopen pokryt z rezervy dane pretizitelnosti, ktera byva i pres 50%.Jina situace nastava pri pretaktovani a takovych specialitach, jako je SCSI RAID5 pole z 10ti disku. Ne ze by pak mel pocitac prikon 400W, ale jednotlive vetve jsou velmi nerovnomerne zatizene, pak bychom se u zdroje s nizkym vykonem dostali mimo zatezovaci graf, i kdyz je celkovy odebirany vykon mnohem mensi, nez stitkovy.Jako priklad uvedu svou konfiguraci:
P4 Northw./2.8GHz, 512MB DDR400, i875 deska, 2x200GB HDD + ev. HDD v supliku, DVD-ROM, DVD-RW, vga Radeon9800pro 128MB, snd Audigy, sitovka, ext. radic promise, tv tuner, pci modem.
Tohle vsechno zivi Fortron 300W.

@ROMAN SOVA: Určitě máte pravdu. Kvalitní zdroj je zřejmě důležitější než výkonný. Nicméně četl jsem několik názorů, že u některých 300 W zdrojů může dojít i k poškození některých komponent z důvodu nedostatečného napájení, zejména pevných disků.

FDD

chtel bych se zeptat jak tady expert nainstaluje win na SATA disk ktery doporucuje bez FDD mechaniky kterou nedoporuje? :-))

@bum bum: Jak to myslíte? Windows XP jdou nainstalovat na SATA disk i bez FDD mechaniky. Žádné ovladače z diskety nejsou instalátorem vyžadovány. U starších verzí Windows možná jo, ale to by mělo jít zavést i z CD, případně z USB disku.

@Lukáš Beňa: Nektere zakladni desky bez nativni podpory SATA (napr VIA KT600) potrebuji pri instalaci Windows XP, driver disk.

@Anonymní uživatel: Aha, bohužel jsem neměl možnost se s takovou deskou setkat. Každopádně dnes už si ji těžko někdo koupí. U KT800 by tento problém snad být neměl.

@Lukáš Beňa: Ze se uz neda sehnat, na to bych se nespolehal - me to udelala Epox EP-8RDA3+ Pro - nVidia nForce2, kterou CC stale nabizi.
Jinak IMHO to udela vzdy, pokud SATA disk bude systemovy (budou na nem nainstaleny widle). IMHO SATA prisla do obchodu pozdeji nez winXP a tak nema na ty radice drivery. A z USB/CD si je rozhodne nesosne (trva na diskete).

@Chulda: Treba to chce mit Windows XP s integrovanym SP1 nebo SP2, ktery obsahujou vic ovladacu. Mel jsem desku Epox EP-4PCA3I (Intel 875P) + SATA disk a zadny ovladace to nechtelo.

@Lukáš Beňa: Protoze ta diska ma ICH5 nebo ICH6, ktere maji nativni SATA. ICH5 byl prvni cipset ktery mel nativni SATA. Ostatni desky maji casto na SATA specialni obvod, ktery se chova jako pridavny radic.

@Anonymní uživatel: Nativni SATA? boze, to je blud.. heh.. co je vlastne nativni a ne-nativni SATA? jen to, jestli je to primo v chipsetu, nebo na vlastnim radici? nebo to, jestli jde SATA (at je kdekoliv) nastavit jako primarni ATA radic (a system se s nim pak umi bavit pres BIOS a nemusi primo)? nebo to, jestli jde PATA vypnout a SATA je pak "jedine" ATA v systemu? nebo proste jen to, ze pisatel predchoziho vi o problematice kulovy?

@tdc: Nechce se mi vam to vysvetlovat. Najdete si prislusny datasheet nebo alespon nejakou dobovou recenzi k 875/865 ICH5 (ICH5R, ICH6...) a nastudujte si to. Technicke detaily jsou nezajimave, ale hlavni hmatatelny rozdil je v tom, ze k nativnimu SATA radici nepotrebujete zadny zvlastni ovladac.

@Lukáš Beňa: Bohužel tam furt je...

Myslíte, že to bude stačit ?

V počítačích se moc nevyznám, kamarád mi staví počítač a nabídl mi tuhle sestavu:
deska: MSI K8N Neo4 Platinum (nForce4),
CPU: AMD A64 4000+ socket 939
graf: ASUS AX800XT 256 MB (PCIx)
RAM: 512 MB Kingstone 533Mhz DDR2 (2*)jak jsem řekl moc tomu nerozumím a nechci trávit čas nad kompatibilitou a výkonnostní úrovní, nadruhou nechci vypláznout 60k za nějakou fušárnu. Můžete mi někdo napsat Váš názor ?

@PETRVANEK: Kamarád se ti snaží nabídout maximální výkon za maximální cenu. Athlon 64 3500+ je v tuto chvíli skoro o patnáct tisíc levnější a výkonový rozdíl zase tak velký není. Desek pro čipset nForce4 dnes taky moc není a tak není z čeho vybírat (a proto ta cena). Já tedy bych zvolil Asus A8V Deluxe - VIA K8T800 PRO (je asi o 2500 levnější, nebo bych počkal na Asusáckou desku s nForce4 (ta bude zase o něco dražší. Je to značka a záruka stability. Nejde jen o čipset, ale i o kvalitu součástek a zpracování. Prostě něco podobného jako Mercedes a Škodovka. A když už chceš i grafárnu od Asusu, tak stejná značka desky by byla lepší. Ušetříš skoro osmnáct tisíc, které můžeš investovat do kvalitní DVD palírny, zvukové aparatury a monitoru, což tedy považuju za důležitější než nejnovější procesor. Mimochodem každá novinka v PC-bedně bude za půl roku jenom obyčejný průměr, ale špičkové periferie budou špičkové několik let. Důležitá je i dobrá skříň s kvalitním větráním, zvláště pokud chceš dát výkonný procesor do desky s tak problematickou tepelnou stabilitou, jako dělá MSI. Asi by jsi měl svěřit šedesátilitrovou investici do rukou "značkového" odborníka a kamaráda si nechat jen jako konzultanta. Nebo na odborníka ti už peníze nezbyly? Připomíná mi to nákupy ve Vietnamských tržnicích a šetření na nepravém místě.

@Tulák: Myslím si to stejný. Chybi tady to podstatné. Na co bude ten počítač? Na hry? Pak vězte že vám sestava z vyššího maninstreamu nabídne stejné herní zážitky jako vaše sestava snů (rozuměj vysokou rychlost při vysokých detailech) a ještě vám zbyde spousta peněz na slušnou dovolenou v severní africe.High-end součástky jsou vždy neuvěřitelně předražené a jejich cena pak velice rychle klesá.

@Anonymní uživatel: Taky si myslim, ye jsou to zbztecne vyhozene prachy. Podle mne to mas asi na hrani her, muzes klidne ubrat a za usetrene penize za rok nebo dva udelat uprage.taky skladam novy comp, stary je po 5 letech k nicemu a dostal sem se na polovinu kc.
deska: A8N-delux-SLI,graf: asus extreme 6600GT, pamet: 2x 512 kingstomPC400,
AMD 64-3500+ sckt 939, hadr: 2x MAxtor diamond 10-120GB, PLUS mys, chladic,zvuk. creative SB 2ZS,Sluchatka koss, DVD-rom a RW.Monitor mam LG flatron F900P.
Suma sumarum kolem 50k a vzdryi mi to nejaky cas,CAsem koupim druhou grafiku.Na hrani DOOM3 to staci bohate

@PETRVANEK: Pokud jste právě vyhrál ve Sportce a požadujete nejlepší výkon za jakoukoliv cenu, tak k té sestavě nemám žádné výhrady. Stačit bude :)))

@Lukáš Beňa: Jednu jsem našel. Ta deska nepodporuje DDR2.

@PETRVANEK: Kamarád asi nestojí nohama na zemi a navíc, desky s chipsety NForce lépe spolupracují s grafikami od NVidie. Ne, že by ATI a NForce nekamarádily, ale když ATI, tak radši Via. Ostatně byly na Webu i nějaké Benchmarky, které ukázaly větší výkon karet NVidia s Chipsety NVidia a nebylo to o málo.

Věc vkusu

každá komponenta má svá pro a proti. Přesto, že mám sám rád ASUS, nemohu říct, že je nejlepší. Ostatně jiné firmy jsou už i dražší a podíl na trhu neztrácejí. Kvalitu desek zná dobře asi reklamační oddělení a asi to taky bude typ od typu. Ani se nedá říci, že Intel je teď horší, protože nejde o architekturu procesoru ani o rezervy výkonu. Kupuju si konkrétní výrobek a očekávám od něj za určitou sumu peněz nějaký výkon a spolehlivost. I když jsou procesory Intel dnes na horší tech. úrovni, tak to Intel dožene svými čipsety a síťovkami, které jsou zas lepší, než u konkurence. Taková integrovaná síť u Intelu má téměř nulovou zátěž procesoru. Pokud má pak Realtek zátěž třeba 20%, pak bude majitel nadupané sestavy s Athlonem64 na LanParty v nevýhodě proti "looserovi" s Intelem. Takže jediné, co nám zbývá jsou diskuse. co je lepší.
Bohužel se kvalitu komponent dozvíme s velkým zpožděním, stejně jako OS je bez chyb až pár let po ukončení výroby :-)

@hlavajz: dost lidi rika ze ASUS dela dobre desky postavene jenom na intel chipsetech
a AMD moc nezvlada

AMD mi v tom dělá bordel

Ve článku jsem nějak neviděl zmínku o AMD Athlon XP - Barton. Ten jsem si totiž před týdnem koupil a protože nese označení Athlon XP 3000+ tak jsem čekal rychlost blížící se ke 3 GHz, ale nakonec jede sotva na 2,4 GHz, což mě docela dost s..eCo si mám koupit, abych měl 3000 GHz a nechci Intela ani AMD 64 (podle mě blbost, kterou využije server - ne stanice)

@elcarlos: Athlon XP 3000+ je na urovni 3 GHz Pentia 4 "prvniho" jadra (zapomnel jsem jeho jmeno), ktere se prodavalo kolem roku 2001. Rozhodne bych ho nesrovnaval s Northwoodem ani s Prescottem, ktere maji vylepsenou architekturu, coz ma take vliv na vykon. Ve srovnani s nimi je tech 2.4 GHz odpovidajici. Jinak Athlon 64 je zcela běžný desktopový procesor, který stoprocentně využijete i v normální sestavě na hry. Pro servery se spíš hodí Opteron nebo Xeon.

@Lukáš Beňa: No, využiješ, ale jak? Můžeš si hrát náročnou hru a k tomu třeba pouštět mp3, nebo video ale to trochu postrádá rozum. Jako nenapadá mě kde jinde než na serveru použiješ paralerní běh aplikací

@elcarlos: A on někdo říká, že Athlon 64 se dá využít jen při paralelním běhu aplikací?

@elcarlos: No, ber to tak, že má tak těch 2,3 - 2,4 giga, ale CHOVÁ se jako 3G...

K tomu athlonu 3000+

pokud ve skutečnosti jede tvuj Athlon 3000+ na 2,4ghz, je to v pořádku, protože už docela dost lidí ví, že tu jde o tzv PR rating, tzn. výkon ve srovnání se stejně taktovaným procesorem Intel. A rozhodně pochybuju, že je jeho výkon, spěcielně ve hrách, tak radikálně podle tvrzení některých sem přispívajících, o tolik nižsí než ve srovnání s 3ghz p4 od intelu.

@gull: Frekvence Athlonu XP 3000+ je 2166.66 MHz. Srovnatelny je leda tak s P4 Willamette 3 GHz (uz jsem si vzpomnel:)), ktery se sice nikdy nevyrabel, ale to AMD nezajima. Na Prescotta 3 GHz ztraci v prumeru cca 25 procent jak ve hrach, tak i jinde. Uvedomte si, ze puvodni Athlon XP 1500+ prisel v dobe, kdy Intel jeste nevyrabel procesory s jadrem Northwood ani Prescott a tezko jim tudiz PR Rating Athlonu XP muze odpovidat.

@gull: no, ale pořád jsem se od vás nedozvěděl jaký AMD si koupit abych měl opravdu výkon 3000 MHz

@elcarlos: Pokud myslíte výkon na úrovni dnešního P4 3 GHz, tak Athlon 64 3000+, pochopitelně ve 32-bitových aplikacích.

Dalsi k athlonu pro mr. Benu

ano, to bych pochopil, ale pokud tedy budeme brat v uvahu vyvoj jadra P4 od Wilamette přez northwood k prescotu, je treba rovnez nezapomenout, ze AthXP 1500+ s jadrem Palomino nesahal po paty pozdějšímu thorouhgebredu (nebo jak se to pise), natož pak dnesnimu Bartonu, kdyz tedy vynechame jeste ty thortony apod.. coz pro mne znamena, ze generaci vyvoje ma AMD v teto rade procesoru bylo minimalne stejne. A co se tyce srovnani vykonu, nikde jsem nevydel, ze by Intel vedl o 1/4, ba naopak, vzdy jsem se docetl, ze jednou vede v necem Intel, jednou AMD + - par procent.

@gull: Tak za prve, Palomino se od Thoughbredu vykonove nelisil vubec, rozdil byl pouze ve vyrobnim procesu - Palomino 0.18, Thoughbred 0.13. Barton prinesl pouhe navyseni L2 cache, jenze zaroven snizil frekvenci, a tim se dostal zpet na uroven Thoughbreda. Takze oznaceni Athlon XP 1500+ az 3200+ je bez ohledu na jadro zcela ekvivalentni, a tudiz se vztahuje k P4 s jadrem Willamette. Pokud neverite, najdete si nejake seriozni srovnavaci testy, ja jich nasel plno, kde Athlon XP 3000+ za Prescottem 3 GHz silne zaostava.

@gull: Ja zase nikde nevidel, ze by nekdo napsal "nevydel" s tvrdym !Y!!

Re: k tomu athlonu 3000+

pokud chcete AMD na 3000 mhz, budete si muset ještě počkat :-)už se dotáváme spíš někam k otázce co je lepší, AMD nebo Intel...
jistě že se to nedá srovnávat úplně přesně (prescott vs burton..)
Ovšem chceme li tedy stavět něco od AMD proti prescottu, souhlasím, že pak jest třeba nasadit A64, a AMD vyhrává bez debat. Nicméně srovnáme li s kamarádem jeho northwood 2,6 tak ten bývá v testech často poražen mým burtonem 2800+. AMD rulez, howgh

@gull: Kdyžtak používejte tlačítko odpovědět, bylo by to přehlednější než tohle. Jinak proč zase tvrdíte, že AMD vyhrává bez debat? To už hraničí s fanatismem. Pokud chcete tvrdit něco tak zásadního, měl byste to něčím podložit. Co se týče Vašeho srovnání s kamarádem, tak byste musel uvést celou sestavu a ne jen říct, co má kdo za procesor a také jste neřekl v jakých testech. Rozhodně už teď mohu říci, že je nesmysl, aby Barton 2800+ podával při jinak stejně výkonných ostatních komponentech ve všech testech lepší výsledky než Northwood 2.6 GHz.

@Lukáš Beňa: reaguji sice opozdene, ale jen pro to, ze jsem kontaktoval toho sveho kamarada, aby si pustil alespon 3dmark2001se (vim ze se nejedna o priliz seriozni test, ale je dosti oblibenym, ze)Blizsi specifikace sestav:
a/intel
intel pentium 4, Northwood, 2,6 Ghz, 512 ram/400mhz (single modul), western digital 7.2k ot/8mb 120gb disk, GK GfFX5700/128 ram (ne ultra, MSI)- forceware ver 66.93,OS win XP sp1 (kolega nezna blizsi spec. zakladni desky)... vse v puvodnim nastaveni (nepretaktovano)b/amd
Athlon XP 2800+ (barton), 2 x 256 ram/333mhz (dual channel), zakl.d. MSI k7n2delta/l (nforce2), seagate bar. 80gb/7.2k ot/2mb, ta sama graf. karta
(kupovali jsme spolecne :-) )
+ forceware ver 66.93, rovnez nic nepretaktovano.skore v 3dmarku 2001se, defaultni nastaveni (1024x768, 32bit, no fsaa)
intel 10963 bodu, amd 11176 bodu...jeho pocitac tehdy stal o nekolik tisicovek vic :-)

@gull: 3dmark 2001 testuje hlavne vykon graficke karty, takze to neni nejvhodnejsi test procesoru (byt je take zcasti ovlivnen).Ten rozdil je minimalni az zadny. Troufl bych si rici ze ten chybejici dual-channel u Intelu by oba vysledky vyrovnal.

@Anonymní uživatel: ano, rozdil je minimalni.. pravdepodobne by dual channel Intelu tech 200 bodiku prihodil (ackoliv se tvrdiva, ze dual channel u nforce2 neni tak uplne to co by mel byt), ale me slo hlavne o to dokazat, ze 1/4 naskok intelu se nekonal.

@Anonymní uživatel: jeste k vasi pripomince, ze je 3dmark2001se hlavne testem graficke karty.
prosim berte na vedomi, ze test probehl na obou konfiguracich se STEJNOU grafikou !

@gull: Samozřejmě, že ten rozdíl 1/4 je max a není patrný ve všech aplikacích, ale pouze v těch, které zatěžují především samotný procesor a využívají maxima jeho instrukcí. Jinak rozdíl mezi Single a Dual Channelem v 3D Mark 2001 SE je až 1000 bodů!!! A dále se podívejte na ten graf, který jsem sem včera vložil (viz. příspěvek níže).

@gull: A ještě dodatek - o tom rozdílu jsem mluvil v kontextu Prescott vs Barton. Tedy ne Northwood.

@Lukáš Beňa: :-)
je zde vydet, ze fetisem pro mne jest AMD, a pro vas Intel...
tezko se shodneme na nejakem kompromisu. Ja si osobne zas moc nepovazuji vysledku mereni v QuakeIII.. protoze tezko hledat nejake zavazne plus v 300-450 framech.. na vsech strojich by lidske oko vnimalo ten pohyb stejne.
a zde, muj athlon zase dotahuje :-) http://www.tomshardware.com/cpu/20030623/p4_3200-08.htmlslo mi o to, dokazat tu malinko, ze rozdil mezi athlonem a intelem neni tak propastny, a ze davali nekdo prednost rohlikum pred chlebem neznamena, ze chleba je spatny. Ja priste zase koupim 64-bitovy krajic chleba.. ale kde vy vezmete 64-bitovy rohlik ???

@gull: A co reknete na tohle:
http://www6.tomshardware.com/cpu/20030623/images/winrar.gif
http://www6.tomshardware.com/cpu/20030623/images/mp3_maker_platinum.gifToto jsou aplikace, ktere zatezuji predevsim samotny procesor.

@gull: http://www.tomshardware.com/cpu/20030623/p4_3200-07.html

@Lukáš Beňa: Nesouhlas. Stačí se podívat na výsledky procesorového testu z Halfife2 a tam je dobře vidět, že XP3200 barthon porazí P4 3200 prescott. U kompresí a jinejch oprací má P4 ten 20% náskok, ale jakmile dojde na hry, nebo 3D grafiku obecně, jsou na tom stejně nebo Barthon lehce vede (možná kvůli absenci 3D-now instrukcí u P4, které se využijou lépe než SSE a HT).Mimochodem Nordthwood zatím nabízí vyžší výkon na stejné frekvenci než Prescott, takže jestli se rozhoduješ mezi XP3000+ barthon nebo P43000 nordthwood nebo prescott, doporučim ti Athlona, je levnější a v hrách je to nastejno. Pokud trváš na P4, tak jedině Nordthwooda, je malinko rychlejší, míň se hřeje, jde dobře taktovat a je levnější.

@doczenith: Asi si plete Athlon XP s Athlonem 64. Athlon 64 3200+ v Half Life 2 P4 3.2 GHz porazi (ne o moc), ale Athlon XP 3200+ nikoliv! Ztraci kolem 10 procent.P.S. Dejte sem odkaz na ty Vase testy.

RAID 5

Dobry den, jakym zpusobem se proboha zapojuje RAID 5 (10 disku)?

@kobra: Ne ze by to pri takovem poctu melo nejaky zvlast velky smysl. Ale raid 5 pole muzete postavit prakticky z libovolneho poctu disku (vice nez 3). Spise bych to ale videl jako RAID 50 pres osm disku + 2xhot-spare.

@Anonymní uživatel: I ze 3 disku se da udelat RAID 5.

@kobra: A máte řadič?

@kobra: http://www.svethardware.cz/art_doc-F06BA8749FE1FD0AC1256F610053B1D5.html///
Tady neco malo o tom pisou,

Intel vs AMD

rad by som vas poziadal o radu pri vybere procesora, matie ma pri vybere pracovna frekvencia CPU ktora je u AMD ovela nizsia ako u Intelu, prosim poradte mi rad by som si kupil PC ktore by si udrzalo dobry vykon co najdlhsieCPU Amd Athlon A64 3000+ 64-bit HT Winchester BOX socket 939
Parametry a specifikace:
Patice: Socket 939
Plocha čipu: 84 mm2
Spotřeba: 67 wattů
Jádro: Winchester
Pracovní frekvence: 1800 MHz
Systémová sběrnice: HyperTransport 1 GHz, propustnost 4 GB/s v každém směru
L2 cache paměť: 512 KB
SS2
CPU Intel PENTIUM 4 - 3,0GHz BOX 478pin 800MHz 1MB HT Prescott
Parametry a specifikace:
Patice: Socket 478
Pracovní frekvence: 3,0 GHz
Frekvence sběrnice: 800 MHz
Balení: BOX včetně certifikovaného chladiče
Zvětšená cache paměť: L1 16 KB, L2 1 MB
SS3

Intel vs amd

lidi co me tu znaji, vedi, ze jsem zaujaty AMDckar a ze intel nemam rad..
i prez to prezevsechno bych ale zas volil amd... procesory dneska budou rychle oba, rekl bych ze velmi srovnatelne ( stejne je AMD rychlejsi :-) )
Ale az konecne microsoft vypusti sve 64bitove windows, tak si zacnou ti co v minulosti poridili Athlon64 blahorecit, a P4kari trhat vlasy...S ohledem do budoucna jsem s podobne dilema vyresil koupi athlonu 64.

@Gull: Ano mate pravdu. Pro domaci aplikace (rozumej hry) je momentalne AMD64 vyhodnejsi koupi. Nicmene nesdilim vas optimismus ohledne 64bitovych Windows. Spousta lidi v tom vidi jakysi Svaty Gral a predstavuje si pod tim dvojnasobny vykon. Nicmene meli by si uvedomit ze prumerny vykonnostni narust bude u vetsiny aplikaci spise skromnejsi (10-20%) a navic vykoupen celou radou nevyhod (vetsi pametove naroky, vetsi binarky, nove nekompatibilni ovladace, apod.). Navic je otazkou jestli bude ochota, aby se vsechen software a ovladace distribuoval ve dvou verzich (32/64 bit). 64bitu neni totiz jen v tom, kdy uz budou Windows.Vzpomenme na polovinu devadesatych let, kdy doslo k podobnemu prechodu 16->32bitu.

@Anonymní uživatel: Dá se předpokládat, že výkonnostní nárůst třeba u práce s multimédii (64bitové kodeky) bude znamenat 100% a více nárůst. Tedy pokud dojde k jejich plné opimalizaci na 64bitové prostředí.
Pro Office to bude asi jedno, nehledě na to, že první dvě 32bitové verze Officu od MS měly řadu 16bitových knihoven a o 32bitech se dalo jen zdát.
Stejně většina dalších výrobců si hlavu lámat nebude.
ALe ve 3D třeba Acad a 3D Max by mohl v řadě operací být nárůst opět o 100% a víc. Z tohoto hlediska je 64 bit mnohem lepší, než 2jádra :-)PS: 64bitová Wokna mám, MS je dává na rok free a myslím, že to bude svatý grál.....

@PROGEOK: Já myslím, že přechod 32->64 rozhodně nebude tak citelný jako 16->32. Mimojiné se také domnívám, že program, který je plně optimalizovaný pro 64 bitů, by v 32-bitovém prostředí neměl vůbec fungovat. Jedná-li se o části programu optimalizované pro 64 bitů, pak lze očekávat nárůst jen "nevelký".

@Lukáš Beňa: Panové tohle není přechod 32->64 bit. Tohle je poprvé od doby 8086 co se zvětšuje počet obecných registrů a to 4x. Navíc je zdvojnásobena délka všech registrů a ještě se zdvojnásobuje počet MMX registrů.TOHLE NENÍ XT !!!!Pokud nainstalujete WinXP64 zjistíte že staré hry běhají lépe jen díky 64 bit ovladačům. Což teprve 64bit hry

@Lukáš Beňa: Zde je první srovnání opravdové betaverze 64bitového kodeku XVid.
Dá se očekávat, že 64bitů ¨bude už za půl roku více než dvakrát rychlé při zpracování videa. Je načase si protřít zrak a přestat kázat mentorské řeči o tom, k čemu se Intel hodí. 32bitová platforma je na definitivním konci existence a za pár let bude dostačující v mobilu a Palmu. Všichni dnes vyvíjejí 64bit aplikace, které zatím neuvolňují a během půl roku lze očekávat všechny velké balíky portované aspoň částečně pro 64bit.
MS uvolnil RC1 64bitových XP, které vypadají o něco lépe, než 32bitové a Longhorn bude dalším kamenenm. Doporučovat někomu dnes Intel je při srovnatelné ceně z důvodu rozšiřitelnosti prostě pitomost....Přikládám diskusní příspěvek z planetamd64 a XVid stránek. Mluví za vše. O víkendu to zkusím sám :-)Well, I noticed a huge difference when I did an encode. I encoded a vcd file of 1 hr 32 mins 11 secs on both x64 and x32. x64 had only the ATI drivers running, so I disabled all start up apps on x32 that I could, bar the ATI drivers. I did a 1 pass encode on both. x64: 22 mins, roughly
x32: 44 mins, roughly My x32 build of xvid is Koepi 1.0.2.29082004. Looks good to me, thanks for the great work

@Gull: Windows XP 64-bit Edition jsou jen otevřená vrátka pro první aplikace, které těch 64 bitů využijí. Samotné Windows s tím nezmůžou téměř nic. Údajně mezi takové aplikace budou patřit nejprve různé vývojářské programy na tvorbu grafiky a zvláštních efektů. Až je budete mít, myslím, že blahořečit nebudete, ba možná narazíte na problémy, které jste dosud neměl.

Idealni sestava

Chtel bych poradit a tento dotaz je smerovan spise smerem na CZC.Chtel bych sestavu hlavne na editaci videa a obcas nejakou nenarocnou hru a sem tam nejaky ten dopis.
Ma predstava je P4 3Ghz s HT, 1MB DDR, grafika Ati xt600xt,DVD vypalovacka dual layer. Casem bych si dokoupil tv kartu.
Chtel bych nakonfigurovat sestavu a mam na to 20-25tis.

@olhorv: Dobrý den, pak směrujte prosím dotaz přímo na technicke@czechcomputer.cz a kolega vám poradí.

@olhorv: Já bych zvolil procesor od firmy AMD: napr- amd 64 3000+
A grafiku: Nvidia GF 6200, to by melo stacit na zahrání nejak te nárocné hry.
To to stací as nadhlavu :-)

@Rkromcak: Mate pravdu nakonec jsem si nechal poradit a sel jsem do amd 64 3000+ udelal jsem si sestavu podobnou jako byla na overclockin.cz ale jeste jsem to nepretaktil protoze na to za prve nemam cas a za druhe mi blbne grafika. Musim napred provest nejake testy a pak se do toho snad pustim. jo grafarnu jsem zvolil ATI 9550 s VIVO kvuli dobre pretaktovastelnosti ale asi to nebyl dobry kus.

Idealni sestava

jeste bych chtel doplnit info o komponentech.
grafarnu bych chtel Saphire Atlant. ATI Radeon x600Pro 256MB nebo x600xt 256MB. A DDR400.
je to za ty prachy vubec mozny?

@olhorv: Dobry den. Vim, ze dotaz je smerovan na CZC, ale stejne by Vam na nej nejspis neodpovedeli (nesleduji tuto diskusi a dotaz je prilis obecny). Chtel bych rici, ze na editaci videa jste P4 zvolil dobre. Na nenarocnou hru grafika X600XT sice postaci (256 MB pameti je vsak zbytecne moc), ale urcite by se za bezmala 5000 Kc dala poridit vykonnejsi (napr. GeForce 6600). Operacni pamet 1 GB DDR se zda byt v poradku, DVD-RW DL rovnez. Kolik by Vas takova sestava stala si vsak s trochou zajmu muzete zjistit sam.

@Lukáš Beňa: Dik za typ ohledne grafarny, ale radsi bych Ati, je to to same jako s Intelem proste sem vyhraneny ale diskuzi se nebranim.Muzete mi nejakou doporucit? Vybral jsem 256MB a PCI-E protoze na narocnou grafiku a hrani her je to lepsi ne?Chtel sem poradit ohledne komponentu, protoze v harwaru nejsem az tak zbehly a nevim zda kdyz bych si nejaky komponent vybral (napr mother board)jestli by byl kompatbilni s ostatnimi komponenty.V tomhle sem fakt lama:)

@olhorv: Pokud trváte na ATI, tak Sapphire Atlantis ATI Radeon X700PRO 128MB, PCI-E. 256 MB má smysl pouze u vysoce výkonných karet a PCI-E se využije spíš u SLI nebo u karet s vysokými požadavky na napájení, ale rozhodující je, jakou sběrnici podporuje základní deska.

@olhorv: Dobrý den, ATI má u X700 podivnou architekturu a vyuzijete zde spise 256MB nez u konkurence - 128MB verze podava zajimave slabe vysledky v porovnani s 256MB variantou. Osobne bych doporucoval GF 6600GT:)

@Lukáš Beňa: Pokud budeme předpokládat, že se již brzy objeví 64bitové kodeky pro práci s videem (ostatně kdo přijde první bere vše) a zatím pro DIVx a další nejsou 64bitové kodeky, pak bych považoval za lepší 64bitů. Programy 64bitů již jsou a začínají přibývat expopnenciálně a MS umožňuje užívání betaverze 64bitových Woken. I při 32bitech jsou 64bitové procesory dost rychlé a na profi práci by asi PC nestačilo. Víc, než rychlý procesor bych doporučil více paměti a dva disky (třeba i pomalé) v RAIDu 0

@vychodilp: Je fakt, že teď není nejvhodnější doba pouštět se do nějakech velkejch upgradů. Chce to počkat, jak dopadnou a kdy přijdou ty 64-bitový kodeky a jak si povede P4 s EM64T vedle Athlonu 64. Ale momentálně je P4 v editaci videa lepší než Athlon 64.

@olhorv: Dobrý den, nechte si cenu spočítat přímo naším obchodníkem na obchod@czechcomputer.cz nebo použijte košíku.

@Ondřej Grym - CZC: dekuji jiz jsem tak ucinil:)

Nejlepší hardware 2004

Doporučuji přečíst - http://technet.idnes.cz/hardware.asp?r=hardware&c=A050117_090157_hardware_vse

@Lukáš Beňa: Přiznám se, že podle mne je to článek řadící se do Technetové linie. Tam nejsou praktické postřehy z užívání a hlubší znalosti daných produkrů a potřeb jednotlivých skupin uživatelů. Je tam zpravodajský souhrn a polemika, zda je Logitech MX1000 20* přesnější by se stala rychlým flamewarem, stejně jako polemika nad čipsety a dalšími.....
V IT je jen velmi málo věcí neoddiskutovatelných a zbytek je věc náhledu. Pravda se ukáže až po letech a je docela zábavné číst si pět let staré sloupky "vizionáře" Johna C. Dvorak z PCM, který je prakticky trvale mimo mísu a skoro nikdy se netrefí, ale nakazí ostatní a to je ta Internetová a jiné bubliny.PS:
Sám bych ještě přednedávnem po problémech nedoporučil Myš MX900 na kterou jsem tu psal recenzi, protože ovladače začaly stašně zlobit a na hry asi vhodná není, ale teď jsou nové ovladače vše je najednou OK...

E-mail

E-mail pro případné dotazy či připomínky - XBENL19@vse.cz

MSI

No ja jsem zase priznivcem MSI ackoliv si myslim ze ASUS take dela dobre desky. Jen jedna pripominka k czc, objednal jsem si pred 2ma tydny MB od MSI s dodaci lhutou neznamou, ale necekal jsem, ze ani po 2ouch tydnech ji nedostanu. Mel jsem domluvenou kompletaci kompa a kvuli desce jsme nemohli nic udelat:(

@olhor: A které desky jsou podle Vás špatné a proč?

Pozor na kombinaci 2 paměťových modulů pro socket 754!!!

http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Support/FAQ/FAQ_444.htmProtože jsem vyhovující moduly NIKDE nenašel, doporučuji pro socket 754 osadit vždy jen JEDNÍM paměťovým modulem

@Ivo100: Nevím, proč socket 754 osazovat jedním modulem, neb je jedno, kolik jich je. Hlavní rozdíl mezi sockety je, že 754 nepodporuje Dual paměti. Pak jde jen o to, aby měly paměti stejné časování (radši)

@Ivo100: U single channelu je normalni kupovat jeden modul, nebot je o neco levnejsi, zabere min mista, ma mensi spotrebu apod., ale kdyz koupite druhy, nic nezkazite.

@Lukáš Beňa: tak nevím, jestli bylo tak obtížné kliknout na mnou uvedený odkaz. Přeložím tedy volně sám:
Koupíte si socket 754, osadíte ho dvěma moduly pamětí a co vidíte - paměti jedou najednou na 333 místo na 400MHz. Mám desku Gigabyte K8NS-Pro a paměti Kingston 2x512MB. A NENAŠEL jsem ani na stránkách renomovaných výrobců moduly, které by splňovaly podmínku běhu dvou současně osazených modulů na 400MHz

@Ivo100: Me to spis pripada jako zalezitost teto konkretni desky nez chipsetu 754 obecne.

@Lukáš Beňa: Jak jsem to pochopil, jedná se jen o kombinaci dvou oboustranných modulů v kterýchkoliv ze tří paměťových slotů v této desce. Pokud bude aspoň jeden modul single rank (jednostranný), pak není problém mít 400MHz. Protože máte asi oboustranné moduly, je cestou vyměnit buď modul, nebo desku, nebo se spokojit s 333MHz.
Dle vyjádření GigaBytu je to problém celé platformy, ale třeba ASUS K8V SE umožňuje téměř vždy rychlost 400, zato u 3ks pamětí se nelze dostat nad 333.

Žádost

Prosim o pomoc při sestavení kompa, všude mi vnucujouu, to co nemůžou prodat. Snažej se mě natáhnout, sám vim ***** a čím víc čtu, tím víc v tom lítám. Chtěl bych ho koupit tady zdaj se mi levný. Mam 32000,-i s monitorem na hry. DVDvypalovačka..A když ne tak aspoŇ doporučit kompaktibilní desku, ramku s grafikou...Díky

@LTM: Doporucoval bych 90nm Athlon 64 pro Socket 939, desku s nForce 4 (ne SLI) se Socketem 939, grafiku GF 6600 GT nebo GF 6800 GT pro PCI-E, ramku PC3200 nebo PC3500 v dual channel baleni. Nebo pokud chcete par tisic usetrit, pak postaci deska nForce 3 (S939) a stejna grafika pro AGP, na vykonu se to moc neprojevi, ale zas je to hure upgradovatelne. Pripadne mi muzete napsat mail, uz jsem ho tu uvadel.

@Lukáš Beňa: proc ne SLI?, je sice dost draha, ale v budoucnu se ty 2 sloty pro grafiku muzou hodit, Ja ji uz mam doma, je to krasa :-)

@edit: Myslim, ze jedna karta bohate staci, uprednostnuji vymenu karty za modernejsi nez dokupovat druhou, ktera treba nebude podporovat WGF 2.0.

@Lukáš Beňa: Naprosto souhlasim s panem Benou, jenom bych k tomu dodal,sli je sice slibna technologie, ale myslim ze prijde jina a lepsi a ta ji nahradi aniz by se sli nejak moc rozsirila.

64-bitový Prescott - článek

Mrknete na muj clanek - http://technet.idnes.cz/hardware.asp?r=hardware&c=A050222_205521_hardware_vse

Materialy

mel bych zajem o nejake clanky nebo materialy k LCD monitorum. Tak pokud by mi nekdo mohl neco poslat na mail: D.a.a.n@seznam.cz byl bych moc vdecen. Dekuji

Co si myslíte o této sestavě?

Sestava by měla sloužit především na hry + multimediální PC + Internet.
Dále bych z ní chtěl dostat o něco víc, než defaultně (z procesoru + vga).Sestava:
MicroStar K8N Neo2 Platinum-54G - nForce3 250
AMD Athlon 64 3000+ BOX, 939
Club3D All-In-Wonder 9800SE 128MB
Kingmax DIMM 512MB DDR 433MHz CL2.5 (2x)
EuroCase Briza E6097 černá - Middletower 350W
FDD mechanika - 3,5" 1,44MB
LG SuperMulti GSA-4160B Retail - DVD-R/+R, DualLayerCo bych měl eventuálně změnit? Ale tak abych nepřešvihl rozpočet. Ten mám do 27.000 Kč.

@matrixneo: Middletower stačí 300 W. Grafiku bych vyměnil za verzi PRO. FDD je trochu zbytečná. DVD-RW LG kdyžtak ve verzi 4163B.

@Lukáš Beňa: Verzi grafiky PRO si chci právě udělat z verze SE :-).
Proč se u DVD-RW kloníte raději k verzi 4163B. Co jsem četl na internetu tak 4160 vychází v testech o něco lépe.

@Lukáš Beňa: Vas bych chtel za poradce pri stavbe pocitace :( Mimo jine nevim proc je FDD zbytecna kdyz se da poridit za 150,- KC - a pak kolem toho behej kdyz nekdo bude chtit neco z diskety. Oooo diky za vase cenne rady.

@matrixneo: Veľa šťastia! Hovorím to preto, lebo som ešte nevidel AMD 64, ktoré by boli stabilné. Ja osobne nepoznám ŽIADNY operačný systém ani program prípadne hru, ktorá by plne podporovale AMD 64. Toľko môj názor.
P.S.:Ak niekto bude vedieť o takej stabilnej zostave nich mi dá vedieť na unix.linux@centrum.cz

@P@lo: P@lo, tak to jsi asi neslyšel o OS LINUX. Nevadí, nikdo není dokonalý.

@matrixneo: Deska je ok, ale mmt bych uz investoval do Nforce4, ktera ma pci-e a ubral na grafice a zatim si koupil levnejsi grafiku a casem pri upgradu Vas to nevyjde tak draze, protoze budete menit jen grafiku ane grafiku a desku. Co se tyce ramek, tak tam bych pridal, protoze pokud budete taktit tak budete potrebovat asp 500mhz.FDD rozhodne neni zbytecna, na zacatku jsem taky dal na tento nazor a pak si ji dokupoval. Do 27tis by jste se mel v pohode vejit, teda pokud si to postavite sam, provize za postaveni ve spec firme byva nekdy dost zajimava.

Floppy není zbytečná

Sice je dnes snadno nahraditelná, ale zbytečná pořád ještě není.
Řada programů pro obnovu dat je mimojiné pořád z diskety a z CD to nejde.
STejně tak obnova havarovaného BIOSu u většiny výrobců z diskety. Některré klíče k programům jsou také na disketě (s vadnými sektory) a ochrana je jako SecuROMy a další vázaná na chyb v mediu.
Také některé utility je s výhodou spouštět z diskety a dávky lze na disketě snadno upravit. Zato na CD img obtížně upravít.
A navíc, kvůli konstrukci plATFORMY PC nezískáte navíc žádné prostředky, které by disketa blokovala.
Jako častěji i tady se s panem BEŇOU neshodnu.

@vychodilp: Asi takhle. Disketova mechanika muze byt a nemusi byt uzitecna. Malokdo vi predem, zda ji bude potrebovat. Ja osobne jsem ji nepotreboval jiz hodne dlouho. V pripade ze clovek kupuje novy pocitac a mysli si, ze se bez floppy obejde, je lepe ji nekupovat, protoze kdykoliv je mozne ji dokoupit a snadno nainstalovat do case. Ale je to jen muj nazor.

@Lukáš Beňa: Za tech 150 (mimochodem podobne stoji jeden kulaty IDE kabel nebo DVD Ram medium) je lepsi ji mit. Mimo jine napriklad nektere testovaci programy ji pouzivaji.

64 Bit Pentium

Intel Pentium 4 630 3,0GHz 2MB 800MHz 775pin BOX. Máme tu 64 Bit.Pentium-teda skoro v prodeji pár dní to už vydržíme.Desky s chipsetem 925XE podporující 64B bitů jsou v prodeji již nějaký čas. Zatím se o tom moc nemluví,ale asi to bude lepší řešení než AMD 64 300?.Co vy na to?

@Karlo: Lze pouzit i desky 915 a 865, hlavne musi mit socket 775. K AMD se rovnez klanim vice, a to ne z hlediska vykonu, ktery zatim neni moc videt (malo 64-bitovych aplikaci), ale z hlediska TDP a ceny.

Floppy musím nyní koupit

Kdysi jsem se zbavil floppy mechaniky pak koupil S-ATA disk a zjistil že bez disketovky systém (WINXP) nenainstaluji!

@Rosta Z.: To uz neni problem dnesnich desek.

FDD

Nasledujúce riadky predstavujú len môj názor a rozhodne NECHCEM NIKOHO PREHOVÁRAŤ. FDD nestojí 1 000 000 korun a myslím si teda, že nikoho investícia cca 250 korun nezruinuje. Ak by ste potrebovali obnoviť data z disku a museli by ste nevyhnutne použiť FDD, tak do 5 min. asi novú mechaniku nezoženiete. Navyše si môžete kúpiť aj FDD kombinovanú s čítačkou pamäťových kariet, a tak spojiť príjemné z užiťočným.

@P@lo: Proč bych podle Vás musel nevyhnutelně použít FDD pro obnovení dat z HDD?

@Lukáš Beňa: Pretože väčšina schopných utilit pre obnovu dát sa dát použiť iba z diskety. Samozrejme, že existuje i 1000 iných možností kde netreba FDD, ale ja mám FDD utilitami veľmi dobré skúsenosti.

Multimediální pc

Zdravím.
Chtěl bych se zeptat, zda by někdo neměl chvíli čas a nenavrhl nějaký nadupaný PC na dělaní grafiky (Photoshop, Corel, 3D max..., videa - multimedia). Limit je kolem 40000Kč(až 50).
Jak vidím (viz výše), vůbec se v tom nevyznám jako típci tady..
Strašně by mi pomohl nějaký návrh (mám to jeden z bodů do seminárky...)
Můžete to napsat sem do fóra, ale ještě lepší by byl MAIL. Jak chcete.
Díky moc!!!
^*d&m

Multimediální pc

Zdravím.
Chtěl bych se zeptat, zda by někdo neměl chvíli čas a nenavrhl nějaký nadupaný PC na dělaní grafiky (Photoshop, Corel, 3D max..., videa - multimedia). Limit je kolem 40000Kč(až 50).
Jak vidím (viz výše), vůbec se v tom nevyznám jako típci tady..
Strašně by mi pomohl nějaký návrh (mám to jeden z bodů do seminárky...)
Můžete to napsat sem do fóra, ale ještě lepší by byl MAIL. Jak chcete.
Díky moc!!!
^*d&m

@^d&m: Pro takove veci je dulezity mimoradne kvalitni obraz, coz nejlepe splnuji graficke karty Matrox. Jejich prednosti vyuzijete zejmena v kombinaci s LCD panelem velikosti minimalne 19" (nejlepe znacky Eizo) nebo vice displeji soucasne. Idealni jsou rovnez pro pripojeni TV Out, ale napr. pro hrani narocnych her temer nepouzitelne. Jinak co se tyce platformy, je fakt, ze soucasne CPU od AMD (A64) i Intelu (P4 6xx) podavaji v CAD a grafickych editorech velmi srovnatelne vysledky, takze bych se spis rozhodoval podle pomeru cena/vykon, kde se A64 3000-3500+ (nejlepe s jadrem Winchester) jevi jako lepsi varianta. Dale deska (napr. Asus nebo MSI) se Socketem 939, dual channel pameti (optimalne 2x512 MB) a sbernici podle toho jakou zvolite kartu. Dalsi komponenty uz lze volit zcela subjektivne. Tot muj nazor.

@^d&m: Musím zcela souhlasit s panem Beňou.
Pokud nechcete používat obscénní rozlišení (na to by asi 4kk nestačilo) pak bych možná volil Matrox Millenium P650, která má jako jediná z Matroxů pasivní chlazení. Parhelia by se stala vyhozenými financemi. Fantastický je i vedeovýstup na TV, který je s kvalitou NVidie a ATI nesrovnatelný.
Výkonnější karty Matroxu jsou spíš směřované do CADu a medicínských aplikací.
Kvalita barev (Gigacolor) a jejich věrnost je garantována letitým a už i nostalgickým spojením s Eizem, které samo pro náročnější grafiku i dnes doporučuje Matrox.

@^d&m: Na to ti stačí jakákoliv plečka. Na video potřebuješ velký HDD s 7200 otáčkama. Pokud budeš dělat DTP, tak potřebuješ hodně paměti. Alespoň 2GB RAM. Pokud budeš upravovat jen fotky z digiťáku tak to jde v poho i na 256MB RAM. Jinak grafici mívaj pořádný móňa alespoň 21 palců a více. Co se týká grafiky, zvládne to každá už od 1000,-.

Jak bude vypadat budoucnost procesorů AMD a Intel

http://technet.idnes.cz/hardware.asp?r=hardware&c=A050405_185542_hardware_vse&t=A050405_185542_hardware_vse&r2=hardware

Optimalni sestava? Limit 25000Kc

Melo by to byt hlavne na hry a video! Muzete mi poradit jestli je vse kompatibilni! Ci navrhnou nejake lepsi alternativy! Budu potrebovat jeste nejake soucasti?! Diky
Zatim jsem vybral:
MicroStar K8N Neo4 Platinum - nForce4 Ultra
AMD Athlon 64 3000+ BOX, 939
DIMM 512MB DDR 400MHz CL3.0
Colors it ATX-G8015C-C49 černá - Middletower 330W
Maxtor DiamondMax 10 6B200M0 - 200GB SATA
Leadtek Winfast PX6600GT TD Extreme 128MB, PCI-E
FDD mechanika černá - 3,5" 1,44MB
Toshiba SD-R5372 černá OEM - DVD-R/+R, DualLayer

@Kastan: Myslím, že jste zvolil optimálně.

@Kastan: No ja mam neco na podobne bazi, ale dej si bacha na kombinaci cpu-desky-ddr. Na video a filmy v poho, ale pri hrach mi to pada a nevim proc a co jsem tak sondoval dela to i dalsim dve lidem-myslim ze se to pise v CZC v diskuzi o nasem cpu. Proste spustim hru-zcerna obrazovka-hra se sbali na listu a pak nejde rozbalit a nebo se zase okamzite sbali zpatky.
Osobne si myslim, ze pokud budes chtit taktit a byla by skoda kdybys to neudelal, tak budes potrebovat ramky asp na 500mhz abys je mohl podtaktit.
jinak mi to prijde jako dobra sestava.

AMD Athlon 64 X2 Review

http://technet.idnes.cz/hardware.asp?r=hardware&c=A050510_165124_hardware_vse&t=A050510_165124_hardware_vse&r2=hardware

MSI nebo ASUS

Budu si kupovat grafickou kartu 6600GT od MSI a tak by mě zajímalo, jestli v závislosti na kartě je lepší koupit desku MSI nebo ASUS.Díky

@Martin T: Dobry den,
zalezi na jaky socket, ale urcite nemusite mit desku a grafiku od stejneho vyrobce.

@Martin T: Koupit desku a kartu od stejného výrobce vypadá sice esteticky, ale na nic dalšího to nemá vliv.

Informace o ATI CrossFire

http://technet.idnes.cz/hardware.asp?r=hardware&c=A050607_204809_hardware_vse

GeForce 7 - clanek

http://technet.idnes.cz/novinari.asp?idnov=477

Prosím o zhodnocení teto PC sestavy

Základní deska:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33129
DFI nF4 Ultra Infinity - nForce4 Ultra
Procesor:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26402
AMD Opteron 144 BOX serie cabne
DVD mechanika:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33220
LG SuperMulti GSA-4165B OEM - DVD-R/+R, DualLayer
Operační paměť:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26397
2 x Corsair DIMM 512MB DDR 400MHz CL2.5
Grafická karta:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33391
Sapphire Atlantis ATI Radeon X800 GTO 256MB, PCI-E
Zdroj:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26804
Fortron FSP400-60PN(PF) 400W Pevný disk:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31757
Western Digital Caviar XL WD2000JS - 200GB SATA II +nejaky na prenaseni dat 80Gb napriklad:
Hitachi Deskstar 7K80 HDS728080PLA380 - 80GB NCQ SATA II

Case:
http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Sk%C5%99%C3%ADn%C4%9B%5CATX%5CMiddletower%5CBez+zdroje
AeroCool AeroEngine II - SSA (Aluminum door)
Prosím nekoho aby mi napsal co si o teto sestave mysli popřípadě napsal za co by co a jak vymenil v teže cenove relaci.Děkuji moc za odpověd.
jde mi hlavne o porovnani kompatibility jednotlivych casti jak celku jak se to asi tak bude chovat kdyz to bude spolu jednoduse receno...Diky moc
je to cele vybrane z produktu czechcompute:)

Ještě jednou k mojí sestavě

Zapomněl jsem dodat predevsim hry chci z toho dostat nadupanou masinu vykon za rozumnou cenu melo by to vse vychazet za 25 000 + -!!tak ze prosim o zhodnoceni teto sestavy ktera je nize! pro jistotu jeste jednou popripade mi napiste na muj imejl co a za co byste vymenili a prosim nutne uvest proc nejaky racionalni zduvodneni Diky moc Mykes tak tady jeste jednou:
Základní deska:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33129
DFI nF4 Ultra Infinity - nForce4 Ultra
Procesor:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26402
AMD Opteron 144 BOX serie cabne
DVD mechanika:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33220
LG SuperMulti GSA-4165B OEM - DVD-R/+R, DualLayer
Operační paměť:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26397
2 x Corsair DIMM 512MB DDR 400MHz CL2.5
Grafická karta:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33391
Sapphire Atlantis ATI Radeon X800 GTO 256MB, PCI-E
Zdroj:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26804
Fortron FSP400-60PN(PF) 400W Pevný disk:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31757
Western Digital Caviar XL WD2000JS - 200GB SATA II +nejaky na prenaseni dat 80Gb napriklad:
Hitachi Deskstar 7K80 HDS728080PLA380 - 80GB NCQ SATA II

Case:
http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Sk%C5%99%C3%ADn%C4%9B%5CATX%5CMiddletower%5CBez+zdroje
AeroCool AeroEngine II - SSA (Aluminum door)
Prosím nekoho aby mi napsal co si o teto sestave mysli popřípadě napsal za co by co a jak vymenil v teže cenove relaci.Děkuji moc za odpověd.
jde mi hlavne o porovnani kompatibility jednotlivych casti jak celku jak se to asi tak bude chovat kdyz to bude spolu jednoduse receno...Diky moc

K Mikesove sestave

Mikesi, myslim ze ti to fachat bude ale nemas to vyvazeny. Proc opteron? Ten je preci urcen pro servry, sel bych radsi do amd athlon 64 3000+ nebo vyssi u prvne jmenovaneho do noveho jadra venice protoze neni tak citlivy na kombinaci ramek a mb.Navic atlac se da krasne vytaktit zhruba az o +1000. Ramky bych koupil v dual chanelu uvidis ze ti budou fachat lip a co se tyce grafiky mb s cipsetem od nForce budou o kousicek lip behat na kartach od nvidie treba 6600 je jeste chvily docela dobrej kauf v pomeru cena/kvalita.

PC sestava k schválení před pařanským tribunálem. Limit pouze 26.000,-Kč

Po dlouhém a nekonečném pátrání po různých diskuzních fórech a internetových stránkách s recenzema už de hlava kolem. Když si už člověk myslí, že by to mohlo být ono, tak je to zas úplně jinak. V tomto případě není tomu jinak. Tímto žádám o rychlé a odborné zhodnocení PC sestavy, zda-li bude sestava optimálně fungovat, či co by se mělo změnit či vyměnit. Jsem bohužel vázán částkou do 26.000,-Kč.Asus K8N4-E Deluxe - nForce 4 4X 2 680
AMD Athlon 64 2800+ BOX 3 707
Corsair DIMM 512MB DDR 400MHz CL2.5 1 532
SeagSeagate Barracuda 7200.9 ST3160212A - 160GB 2 407
GigaByte MAYA GV-NX66128DP Turbo 128MB, PCI-E 3 242
LG SuperMulti GSA-4167B černá OEM - DVD-R/+R, DualLayer 1 373
Leadtek Winfast TV2000 XP Expert 1 693
Creative Labs Sound Blaster Live 24-bit 7.1 OEM 746
Asus TA231 - Middletower 360W 1 635
Canyon CN-RF1 CZ (klávesnice+myš bezdrát.) 532
Kouwell KW-F2205 black čtečka pamět. Karet 593
Hyundai ImageQuest Q995 stříbrný - 19" 5 355
celkem 25 495Za spolupráci předem děkuji.

@Jugy: Dobry den, toto je dle meho slusna sestava. Vse vsak zalezi na Vasich pozadavcich.

Sháním rady ohledně PC sestavy P4 630HT ...

Zdravim všechny,potřeboval bych poradit jako většina lidí,co pořídit za sestavu.Mám už představu,ale nevím jak to spolu bude chodit.
CPU P4 630HT
MB Asus - P5GD2-X i915P (FSB 800),4xDualDDR2 (600),3xPCI,3xPCI-E,
1xPCI-E x16,audio 8 k.,SATA,RAID,GLAN
GK Leadtek WinFast PX6600GT TDH GeForce PCX 6600GT,128 MB DDR3,PCI
Express x16,SLi,TV-out,DVI
HDD Maxtor - 250GB, 6L250S0 16MB cache SATA/150
DVDRW LG 4167B
RAM Kingston - 512MB 533MHz DDR II
Monitor AOC - 19" 9K+ 0.25,FLAT,1600x1200@75Hz,TCO03 Neni to definitivní,předem díky za jakoukoliv radu.

@pepca hlina: Dobrý den, myslím, že by to mělo běžet bez problémů.

Sestava

mohli by jste mi poradit s touto sestavou ?? Díkec
GPU: Sapphire Atlantis ATI Radeon X1800XT 512MB, PCI-E
CPU: AMD Athlon 64 X2 4600+ (Manchester) box
zakladni deska : DFI LanParty UT RDX200 CF-DR - ATI Xpress 200
RAM: Corsair 1024MB Twinx XL DDR400 2-2-2-5 Platinum
Pevny disk:Western Digital 250GB, WD2500JS SATA2
Western Digital WD740GD Raptor 74,4GB 10,000ot
Zdroj:Enermax EG701AX-VE (W)SFMA 600W

Co nevyváženější sestava do 25 tisíc

MB: Gigabyte GA-K8N51GMF-9 - nForce 430 + GeForce 6100
RAM: 2x Corsair DIMM 512MB DDR 400MHz CL2.5
DVD-RW: NEC ND3500A černá OEM - DVD-R/+R, DualLayer
GPU: GigaByte MAYA GV-RX55256D 256MB, PCI-E
WIFI ETH:Edimax EW-7128G PCI
CASE: EuroCase ML5412 černo/stříbrná - Middletower 350W
LCD: Hyundai ImageQuest B70A - LCD 17"AMD
CPU: Athlon 64 3000+ Venice BOX, 939
HDD: Seagate Barracuda 7200.7+ ST3120827AS - 120GB NCQ SATANejsem si jist grafickou kartou a jestli systém využije 1GB RAM. Wifi je nutnost, stejně tak firewire na desce. Hledám co nejvyváženější sestavu do 25 tis. s daní...Děkuji předem za jakýkoliv ohlas.

@BERNATM: Dobrý den, giga paměti se jistě neztratí, avšak pozor, pokud nekoupíte dualchanel kit nepojede Vám nejspíš v duálu. Pak mi tam také opravdu nesedí ta grafická karta. Přimlouval bych se alespoň za nějakou GF6600.

@Václav Vaněček - CZC: Dobře, dle Vaší rady jsem vyměnil za "Gainward FX PowerPack Ultra/1760 PCX 128MB" běžící právě na GeForce 6600 s osmi pipelines. Měl jsem ale dojem, že čím více paměti karta má, tím méně zatěžuje systém (zjednodušeně řečeno).Paměti by na duál běžet měly - co jsem tak pročítal diskuze. Ony certifikované duální stojí téměř dvakrát tolik a já mám bohužel strop.Děkuji za radu.

@BERNATM: Dobrý den, s těmi paměťmi to tak jisté není. Běžet v duálu můžou a nemusejí.

Jak vybirat

mam dotaz,podle ceho mam vybirat komponenty,tak aby byli kompatibilni a vykonne??

Sestava....

zdravim,mohli by ste mi prosim rict jestli by tahle sestava chodila spravne??diky
CPU: AMD Athlon 64 3000+ Box 64bit
RAM: 512MB DDR 400MHz PC3200 A-DATA
CASE: Miditower ATX ML 5412 P4 Black/ Silver PFC 350W USB Display
HDD: 080GB HDD 2MB WD800BB CaviarXL, 80GB, 2MB,7200rpm&#
VGA FX-5500, 256MB DDR/128bit, TV,DVI,Vaule
Zákl.deska: M/B ASUS A7V400-MX SE/ SATA/AGP/VGA, KM400A,Sk.A/400

Sestava

Mohli byste mi říct jestli se k sobě hodí
CASE-CasEdge Diabolic GamingTower TH202-NP-RD červená 400W
Grafárna-Club3D ATI X800XL 256MB, PCI-E
Zákl.deska-Abit AX8 - VIA K8T890
CPU-AMD Athlon 64 3500+ Venice BOX, 939 RAM-Corsair DIMM 512MB DDR 400MHz XMS PRO CL2

@honya34: to jestli se ti hodi si over primo na strankach vyrobce grafarny, ramek a mb, jinak osobne bych si vybril spis nvidii nez viu kvuli pretaktovani jinak abit je super.
hodne zdaru

@Olhor: Sorry - ale uz jen z toho jak pisete (gramatika) bych si radeji od Vas nenechal poradit. Nehlede na to ze o HW vite pouze z doslechu.

@Olhor: To ze x800xl nejde prilis taktovat je dane tim ze ze nema externi napajeni - od jisteho vyrobce ho ma. Ale doporucit primo nvidii a opomijet GTO atd je myslim velmi jednoduche. Myslim tim ohledne taktovani - proto jsem Vas narkl z neznalosti HW. Pokud nemam pravdu tak se omlouvam.

@pegerman: dotaz byl polozen jen zda se uvedene komponenty k sobe hodi coz zjistite pouze a jen u vyrobce a to by si mel novy majitel pc overit sam. Co se tyce znalosti tak se vzdy najde informace kterou nevim a to nejen v oblasti hw, co se tyce gramatiky tak za prve nepisi slohove cviceni ale rychlou odpoved a za druhe ja ve sve praci denne pouzivam ctyri svetove jazyky tak ze co se tyce gramatiky tak o ni vim vice nez vy asp stat si to mysli kdyz mi na to dal osvedceni o statnich zk.
P.S.: pokud neverite ze via jde hure pretaktovat nez nvidia tak si napr precte nejake clanky napr na www.svethardware.cz
P.P.S.: co se tyce Abitek tak s nimy mam jen ty nejlepsi zkusenosti jak u sebe tak i v jinych pc

@olhor: S Vasimi 4mi svetovymi jazyky jste mne prilis neoslnil (statnicemi uz vubec ne) a odpoved "over si to u vyrobce" primo oznacuje Vasi "odbornost". S tou pretaktovatelnosti Vam doporucuji cist take jine servery nez svetHW... Pak mozna zjistite, ze nektere karty od ATI (nevim kde berete Via - opet je videt jaky jste odbornik) jdou taktovat stejne, nekdy i lepe nez nVidia.

@pegerman: P.S. Ze jde u grafickych karet Via taktovat hure nez nVidia mate mozna pravdu. Znacka Via se totiz tyka spise chipsetu. Zrejme ctete ten svetHW nejak spatne - mozna ho radeji ctete v nejakem z tech 3 svetovych jazyku na ktere mate statnice. :)

@pegerman: Mr. Pegerman nevim proc sem porad pletete garficke karty kdyz ja mluvil o chipsetech zakl. desek to je videt ze vase znalosti hw nejsou nijak velke jen jste trapny a chytry. Takovych odborniku jako jste vy my vola 5 do mesice ze jim neco nejde a vetsinou je problem mezi klavesnici a zidli. timto diskuzi s vami koncim protoze nejste rovnoceny protivnik ostatne ztrapnil a usvedcil jste se sam. Dekuji a jsem s pozdravem Olhor

@Olhor: V tom pripade pokud jste mluvil o chipsetu, tak je situace stejna - nForce chipsety maji v testech velmi podobny potencial jako Via. Zde spise zalezi jiz na konkretni desce (jake vyrobce pouzil dalsi komponenty kvuli stabilite). Zde se spise jedna o vetsi vybavu nForce desek. A podivejte se na Vasi prvni radu a zamyslete se, protoze takovou radu mi muze dat i 8 lete dite. Krome toho ze "mozna" umite 4 jazyky (i kdyz cestina Vam dela problem) neni z Vasich odpovedi vubec znat ze neco znate. Na odpoved take necekam, jen jsem proste musel reagovat.

@Olhor: Ja srovnani pretaktovatelnosti na ruznych zakl. deskach videl - a zde se az tolik o chipset nejedna. Jestli Vam toto pripada za trapne... Vase jesitnost jiste place.

Proc

proc mi sakra porad poslitate nejaky mejly????uz na tenhle mejl martin.zert@seznam.cz nic nepiste.najdete si nejakej jinej.....

@martinyx: Dobrý den, jestli máte na mysli emaily z diskuze, tak není nic jednoduššího, než se z ní odhlásit.

Výběr sestavy

Dobrý den! Chtěl jsem vás poprosit o radu. Uvažuji o sestavě(níže vyjmenované) a mám strach z kompatibility a prostoru ve skříni. Poradíte mi, prosím, zda se to k sobě vše hodí?
Sestava: CPU:Intel Pentium D 930 3,0GHz 4MB 800MHz 775pin BOX
MB:MicroStar 975X Platinum - Intel 975X
GPU:HIS Excalibur X1600XT IceQ Turbo 256MB, PCI-E
HDD:Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS - 320GB SATA II
Case:Thermaltake Swing VB6000BWS - Middletower
Chladič:Scythe SCMN-1000 Mine
DDR2:Geil DIMM 2048MB DDR II 667MHz Kit (GX22GB5300DC)Předem děkuji za odpověďndany

@ndany: Dobrý den, vypadá to OK.

Sestava

Chtěl bych se zeptat jestli na téhle sestavě budou fungovat nové hry: Zotac GeForce 9600 GT AMP! 512MB, PCI-E
Intel Core 2 Quad Q6600 2,40GHz 8MB 1066MHz 775pin BOX
Gigabyte GA-P35-DS3R - Intel P35
Thermaltake TR2 Power W0093RE 500W
Creative Labs X-Fi mX Xtreme Gamer, retail
Microsoft Windows Vista Home Premium CZ OEM
Thermaltake VG8000BNS Wing RS101
Samsung SpinPoint T HD501LJ - 500GB SATA II
OCZ DIMM 4096MB DDR II 800MHz OCZ2VU8004GK Vista Upgrade
Asus DRW-2014L1 black bulk
CoolerMaster Vortex 752 RR-CCH-P922-GP

@marvees: a jestli budou všechny komponenty sladěné a budou správně fungovat

@marvees: Dobrý den, Vámi uvedená konfigurace je dostačující na hraní nových her na monitorech do 19" v rozlišení do 1280 x 1024. Pokud chcete hrát na větších monitorech je třeba vybrat lepší grafickou kartu.

Poběží to????

Dobrý den....Chtěl bych se zeptat,jestli mnou vybrané komponenty budou kompatibilní a dostačující k hraní nových her a co by případně šlo zlepšit...
Procesor: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=51992
Základní deska:http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=54992
Skřínˇ:http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36526
Zdroj: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=49823
Ram: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=54865
Grafická karta: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=53533
HDD: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=37953
Chladič: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46416
Mehanika: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52081
Předem moc děkuji;-)

@Erwan: Dobrý den, Vámi vybrané komponenty budou bezproblémově fungovat. Možná bych doporučil použít moduly operační paměti dva, případně ještě druhou GK do SLI.

@Erwan: Ja bych Vam doporucil spis GK od ATI, konkretne novou 4850.
Preji hezky den :-)

@chytrolincz: Ja bych taky doporucoval ATInu.

@j.marko: Třeba tahle by byla vhodnější???
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=56159

Nové PC

Idem skladat nove PC nevedel by si mi poradit ci zakladnu dosku od ASUS,MSI alebo GIGABITE.CPU Intel ci Amd a grafiku ati ci GF.PC chcem zlozit do ceny 15 000.Ide mi o to aby boly komponenty co najmenej kazové a nemali problemy s podporov hardweru!!!!!!!!

@Lozy12: Bez ucelu sestavy se moc radit neda...
Preji hezky den :-)

@chytrolincz: Zostava nebude určite kancelarskeho tipu.Ale bude sa na nej robit važna robota ale aj hrť nové hry.Od zostavy očakavam výkon stabilitu a nekazovosť.A ako sa hovorí chcel by som vela muziky za malo penazi.

Nové pc

Dobrý den, prosím vás o ohodnocení mou seskládané sestavy. Jde mi především o tichý chod, protože mám pc v obyváku a aby stačilo na nejnovější hry.Intel Core 2 Quad Q6600 2,40GHz 8MB 1066MHz 775pin BOX
A-Data DIMM 4096MB DDR II 800MHz Extreme Edition AD2800E002G
GigaByte HD4850 GV-R485-512H-B 512MB, PCI-E
Western Digital Caviar SE16 WD6400AAKS - 640GB SATA II
Samsung SH-S223F černá bulk
Microsoft Windows Vista Home Premium 64bit CZ OEM
Scythe SCKMRD-2000-BK Kama Reader 2
Thermaltake TR2 Power W0146 450W
Asus P5Q Deluxe - Intel P45
Thermaltake Matrix VX VD3000BNA

@sennoss: A jaký máte vybraný chladič procesoru? Já bych doporučil http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48698

Vyber sestavy za cca 20 000 kc

Dobrý den,snazim se vybrat vhodnou sestavu,prevazne na hry za cca 20 000 kc, CPU: C2D E8400 3.0Ghz 6MB 1333MHz,775 box 3 760,-
+ chladic Scythe SCKTN-2000 Katana II 560,-MB: ASUS P5Q-E ,Intel P45 3 415,-GK: GigaByte HD4850 R485ZL-512H 512MB, PCI-E 3 856,-
+ chladic Thermaltake BGA Memory Heatsink,Cu CL-C0025 148,-RAM: A-Data DIMM 2x2GB,DDR II,800MHz,CL4,Extreme Edition 1 749,-HDD: Samsung Spinpoint F1 HD642JJ - 640GB SATA II 1 593,-DVD: Samsung SH-S223F černá bulk 480,-Case: Acutake ACU-Shield (ROHS version) 847,-
+ Zdroj Corsair VX450 450W 1 607,-Ctecka: Scythe SCKMRD-2000-BK Kama Reader 2 257,-
18 272,-vsechny veci jsem vybiral dnes na CZC,prosim o radu jestli je vse kompatibilni?,popripade navrh na lepsi sestavu ve zhruba stejne cene.diky

@Jindra P.: půjde to ;)
ale vyměn skřín
ta acutake je hroznej papír tak raději vem tuto http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=41922 já mám její celo černou verzi a jsem spokojen :)a ještě jestli nejsi zaregistrovaný tak se registruj a udělej si seznam produktů s možností psaní komentářu ;) více lidí ti řekne co je špatně, co vyměnit,.. víc hlav víc ví a na seznamy produktů se dívá hodně lidí ;)

@DesSicated: Je pravda ze jsem tu skrin vybral hlavne podle vzhledu a taky pekna cena.Jinak ten cooler bude urcite kvalitnejsi a pc mam stejne pod stolem,takze tolik nezalezi jak bude vypadat,asi ho vezmu.dik za raduRegistrovanej tu sem,ale dlouho sem tu nebyl tak sem uz zapomel heslo,ho najdu v mailech potom.

@DesSicated: zdaravim ... jak si udelam seznam produktu , ktery by mohl kdokoliv okomentovat?? ... ma v kosi pribliznou sestavu, kterou bych chtel hodit do diskuze, ci komentovat .. diky:o)

Prosím o zhodnocení sestavy ... převažně jen na hry, obcas video

Kód Název produktu Počet Dod. lhůta bez DPH DPH% Celkem
54558 AMD Phenom X4 9850 Black Edition (socket AM2+) BOX ihned 3 180,- 19 3 784,-
51309 Gigabyte MA790X-DS4 - AMD 790X ihned 1 660,- 19 1 975,-
57682 A-Data DIMM 4096MB DDR II 1066MHz Extreme Edition ihned 1 750,- 19 2 082,-
52302 Western Digital Caviar SE16 WD6400AAKS - 640GB SATA II ihned 1 410,- 19 1 728,-
55597 CoolerMaster Elite 330 RC-330K-KKN1-G ihned 725,- 19 863,-
49351 Corsair VX550 550W ihned 1 490,- 19 1 773,-
57881 Sapphire HD 4870 1GB, PCI-E ihned 5 570,- 19 6 628,-
Poštovné bez DPH: zdarma

@larsen: Dobrý den, máte to velmi dobře poskládáno.

@Zdenek Pechar: dekuji ... nejsem si jistej zdrojem ... zda dostacuje a zda potrebuje procesor specialni chladic ... pokud mozno, nechci nic pretaktovat

Máš něco na srdci?

100% GEEKsměs bez elektroniky 100% GEEKsměs bez elektroniky
nahoru