Diskuze k článku:React OS - Windows zdarma

Paneboze!

"Alternativních operačních systémů není nikdy dost. Jedním z nejzdařilejších počinů v oblasti operačních systémů zdarma je určitě ReactOS - kopie tolik rozšířených oken od Microsoftu."
Budu Vas muset zklamat, ale Microsoft neni autorem tolik rozsirenych oken. Autorstvi je nutno pricist na konto programatoru okolo Macu."Jak se na domovských stránkách React OS píše, jde o operační systém postavený na stejném principu jako Windows, který je kompatibilní jak s aplikacemi psanými pro MS WinXP a NT, tak i pro ovladače - zkrátka binární kompatibilita."
Tohle je bohuzel naprosto a nekonecna hloupost. Vzhledem k tomu, ze to je Linux a Microsoft nezverejnil zdrojove kody Windows, je naprosto nemozne, aby byl tento system postaven podobne. Binarni kompaktibilita? Kde jste nechal rozum? Placate naproste hlouposti! To ze na nem lze spustit MS Word a UT, vysvetlim pozdeji. A to, ze vypada jako Windows, je zapricineno grafickym prostredim, ktera je proste "naskinovano", aby vypadalo jako Windows"A jak se má React OS s kompatibilitou ve skutečnosti? Můžete si nainstalovat téměř libovolnou aplikaci, kterou jste zvyklí používat ve Windows jako MS Office, OpenOffice.org, WinRAR a pod. Pro hráče je důležité, aby mohli nainstalovat oblíbené hry. A také že ano. Na screenshotech dostupných na webu uvidíte například Unreal Tournament nebo Deus EX."
Opravdu si muzete nainstalovat temet libovolnou aplikaci, ale pouze s jednou podminkou - aplikace musi vyuzivat ovladace, ktere si muzete na Linuxu obstarat. Napr.: OpenGl a to je take duvod, proc na tomto OS bezi UT, UT2003, Deus EX, Quake III, atd. Ale pokud hra vyzaduje DirectX, mate smulu(tedy skoro)! Jedina moznost je danou aplikaci softwarova emulovat(stejne jako avizovany MS Office ci WinRAR), ale to je bohuzel u narocnych 3D aplikaci prakticky nepouzitelne. A co se tyce OpenOffice.org, tak ten ma uz od pocatku verze specialne napsane pro Linux.Vas "clanek" neni nic nez shrnuti toho, co se na Linuxu deje normalne jiz nekolik let. A hlavne z toho, co jste napsal jasne vypliva, ze tomu vubec ale vubec nerozumite a jenom jste neco placnul. Prosim zdrzte se pro priste podobne "odbornych" clanku na toto tema. Vypada to velmi trapne.

Super

Kéž by se podařilo tenhle systém dostat časem dost daleko.Náhrada XP by byla skvělá.Neví někdo jak se ten systém chová k prostředkům?Je taky tak zbytečně náročněj jako XP, nebo je v tomhle směru blíž Linuxu?Pokud bude míň náročněj na HW a má skutečně dostatečnou kompatibilitu s win aplikacemi, může být pro MS opravdu hodně vážnou konkurencí.Jen tak dál.Díky za velmi užitečněj článek.

Jupy

skusili ste to nekdo, jeodu tam i jine hry a programy nez jsou na unreal enginu? Jeli tohle plne funkcni tak to opravdu nema chybu :o)

Nejlepší freeware

Řekněme si to narovinu: Windows XP Professional jsou lepší freeware než React OS ;o))

Není to tak horké ...

Již dříve jsme reactos na stránkách craftcomu testovali http://www.craftcom.net/08_upravujeme/reactos.htm a v tomto případě bych volil spíše nějakou plnohodnotnou distribuci Linuxu jako free os, ale každopádně takovým projektům fandím, začátky jsou vždycky těžké.Craft

Pravá míra

Čtu tady zajímavé spekulace.... předně... podle toho co o tomhle OS vim tak se opravdu nejedná o žádnej skin Linuxu, ale o hodnověrný operační systém. Moc tomuhle projektu fandim.... ale z vlastní zkušenosti vim, že se spíš jedná o určitý způsob recese. Na různých Lan party a výstavách se tento systém nachází spíše jako ukázka. Rozhodně se nejedná o bezproblémové plnohodnotné nahrazení systému (jako např firefox vs IE6). Pokud si někdo myslí, že smaže win a bude mít tohle... je na velkém omylu. Vyvinout operační systém je nesmírně složité (A to po všech a hlavně finančních směrech) a to co dokázala tahle partička s tímhle kouskem je obdivuhodné bez ohledu na to, že se samozřejmě nemůže stabilitou a funkčností měřit s komerčními systémy.REACT OS je úžasná věc... jestli ovšem někdo hledá náhradu za WIN. Doporučuju šáhnout po nějakém ověřeném grafickém rozhraní pro Linux. REACT OS je začátek dlouhé cesty...

Propoadák

Tak jsem neodolal a vyzkoušel jsem to. Instalačka má neuvěřitelných 16,7MB. Tak jsem to vypálil, dal do mechaniky nabootoval. První co mě nasralo, absolutní nekompatibilita s SATA/SCSI, ani se to nezeptá na ovladač. Za druhé když už sem sehnal PATA disk tak instalace je sice user-frendly, ale chová se to docela divně. Za třetí když už je to nainstalovaný tak to na mí 3,2GHz a 1024MB ram chodí jako XPčka na 400MHz a 128MB ram. Za čtvrtý chodí to moc divně a co 10 kliknutí to spadne. Za pátý instalace driverů nvidia = nadlidský výkon, mě se to nepovedlo. Instalace ostatního software = problém sice to jde ale vše se chová nestandartně. Zkrátka má to vnitřní architekturu úplně jinou nez winXP. Jestli s Tím máte někdo lepší zkušenosti a byl byste ochoten mi poradit na lukas.vrtiska@centrum.cz. Jinak tento pokus ReactOS hodnotim dost spatne, ale fandim jim.

Použitelnost

Vždy, když mě popadne záchvat React
Os vyzkoušet (a to jim fandím), zkonstatuji, že raději win95 (třeba z bazaru)- ve srovnání vychází jako vzor rychlosti,sstability a kompatibility.

Quick-lunch ikonka

Jo, tak tuhle vec bych chtel v OS mit :D

Pi*****a

No teda myslim si co si myslim...

Nenašli jste, co hledáte?

Nečekaně velký výprodej Uklízíme sklady