Všechny komentáře k článku:Recenze: Synology DS1618+ DiskStation – určeno pro profíky

RAID popisky jsou špatně

"0-striping, 1-mirroring, 5-striping, 6-striping, 10-mirroring, JBOD"Nazývat RAID 5, 6 a 10, tak jak je nazývá autor je špatné a nebo mírně řečeno zavádějící.RAID 0 je správně stripping, rozhazují se sektory mezi dva a více diskůRAI 1 je mirror (zrcadlení, disky jsou stejné)RAID 5+6 je n+1 / n+2 parita, u 5ky je jeden paritní disk, u 6ky jsou dva (což je mimochodem asi nejvhodnější kombinace při tolika discích, 5ku bych tu nepoužil, mohl by při kiksnutí jednoho disku pak při dopočítávání parity po výměně odejít hned další)RAID 10 / 01 je miror stripů a nebo strip mirorůTakže tak, prostě napsat " 5-striping, 6-striping, 10-mirroring" je špatně a rve mi to uši u někoho, kdo recenzuje NAS.Opravte si to prosím.

@jaromiradamek: No tak právě s něčím takovým máme teď velký problém. Oprava DS1515+ stála 20000,-, což je cena nového, bohužel, ta data jsme potřebovali. Pak jsme koupili ještě diskové pole do serverovny taky od Synology - a v tom co poslali byl jeden 6TB taky vadný, nutno říct, že disky byly značky WD. Do těch kolébek se dá dát disk dle libosti, ale tohle s tím doporučují kupovat. No já nevím, šéf to furt kupuje, ale není nějaké lepší řešení? Přijde mi to jako Wifi od Ubiquity, taky se to tváří jako high-end, ale pak narazíte na problém a jste v háji.

@bína12: Zdravím
Mám 3 NASy od synology. Ten poslední je 1817+ s 8 sachtama. Obecne vzato mi nezbyva nez s tebou zacit souhlasit. Mel jsem problem s 1 diskem a nez jsem ho stacil vymenit nastal problem s diskem dalsim. Dle toho co uvadeji v konfiguraci pro Raid 10 se vlastne nic moc stat nemelo ale pruser byl na svete. Po vymene 2 disku doslo zrejme pri obnove dat a pri nasledne kontrole parity k zavazne chybe a o data jsem prisel. Myslim o vsechny !!!. Nechapal jsem nerozumel co ze se mi to prihodilo. Podotykam ze vadne disky jsem nahradil tou samou sarzi disku. Takze tyhle blaboly o ruznych Raid 5 a Raid 10 a jak to ci ono delaji me nechavaji uz uplne klidnym a zvolil jsem naprosto jiny pristup. Rada k nezaplaceni pro vsechny ostatni. Do Nasu tedy 6 a vice sachtoveho dejte nejdriv polovinu disku.
V pripade 8 sachtoveho jsem dal 4 disky a pri 6 sachtovym bych dal 2 disky a vytvorte svazek. Pracuji jiz vyhradne v RAID 1 tedy s jednoduchym mirorrem.
Pak to doplnte na plnou sestavu a vytvorte 2 svazek a znovu RAID 1. Tim chci rict ze pokud se podela 1 disk tak se na 100% nic nedeje. Pokud se podela i dalsi disk a ten je primo vedle v sachte prichazite pouze o 25% dat v tom nejhorsim pripade. Pravdepodobnost ze padnou ty 2 disky vedle sebe je malo pravdepodobna. Rozhodne min pravdepodobna nez ze pri Raid 10 chcipnou jakykoliv 2 disky s rozdilnych podpoli a prijdete i tak na hooodne procent o vsechny data. Jardo take jsem mel disky od WD. Bohuzel za tyhle jeste docela prijatelny prasulky o lepsim reseni taky nevim. To ze se tu nekdo snazi za kazdou cenu neco recenzovat a mlati tam jednu kravinu za druhou je uplne normalni. Nema cenu se nad tim rozcilovat.

Nenašli jste, co hledáte?

Týden slev Logitech Týden slev Logitech