Všechny komentáře k článku:Digitální kniha - Sony Reader PRS-500

Bravo...

OK, předpokládám, že "paměťová karta" bude jeden ze zázraků Sony Memorystick. Aha. Výborně. Možná by bylo fajn vymyslet ještě nějakou speciálně nekompatibilní kartu. Třeba New Revolution Sony(C) MemorystickTM Duo Mini Second Edition 128 MB, která bude o 1 mm užší než stávající karty. Miluju Sony.Ale zatím si vystačím s iPaqem který umí všechny mysletelné formáty knih (v aplikaci Mobypocket Reader) na SD i CF kartě a k tomu je to klasické PDA.

@BERNATM: tvuj komentar byl opravdu "velkym" prinosem v diskuzi

@eko: laskavě si di vylejvat tvoji povahu jinam než do diskusi...

@masakr2: on si nevylívá povahu když fakuje můj přispěvek o kterym si myslim že něco znamená ? každej má svůj názor na věc ne ? :o) taky sem nikoho neurazil !

@masakr2: promiň nemyslel sem můj příspěvek, ale ten na který bylo reagováno ( to abys mě neměl důvod mě utírat, pže vim že seš takovej že bys hned začal ... )

@elb: pokud ma nekdo naky nazor tak mu ho neberu ale prvne by si mel overit jake pametove karty podporuje.a dale by nemel zvatlat tady nesmysly o nekompabilite,taky vlastnim sony karty a bez problemu funguji.a k tvemu prisvepku neni co dodat ja sem nikoho neurazel,ale tva reakce nadavani do debilu...jednou dospejes a mozna i tvuj mozek

@BERNATM: To je fakt demence. Nauč se první číst a pak na něco reaguj ty imbecile.
PRS-500 podporuje 3 typy karet, 2x Sony, 1x SD cards.
A opravdu nevím jak ostatní, ale ja mám doma 2x memory stick duo a žádný problém s těmito kartami nemám. Jestli ti vadí cena, tak bohužel.
BTW opravdu miluju tyto typy komentů. nějaký Bernatm uvidí nápis SONY a hned píše komment o tom jak tento výrobek bude špatný.

@-none-: MemoryStick je opravdu format na dve veci ;) Ale ne diky tomu co umi nebo jak vypada, ale diky tomu v kolika zarizenich se da najit. Nevidim jediny duvod, proc bych mel pouzivat tyhle proprietarni karticky, kdyz v kazdym PDAcku a vetsine fotaku jsou SD karty.. Jestli chce Sony vyvijet pametovy karty, at pomuze uznat SD standard a vyrobi 50GB kartu.

@BERNATM: Asi jsi to trochu nepochopil (a nejen ty ;-) ) , tvuj IPAQ má LCD display a tato elektronická kniha používá revoluční elektronický inkoust, takže zobrazovaná plocha vypadá jako vytištěná stránka, žádné podsvícení, žádné svítí body, je to jako klasický inkoust akorát se text dokáže měnit a taky má vyšší DPI, takže žádné zubaté hrany. Spotřeba nulová, pouze v případě změny textu. Až bude tvůj IPAQ zobrazovat pmocí elektronického inkoustu, tak to bude paráda. Nevím proč tady všichni řeší paměťové karty, když ani neví, že používá E-ink. Je to úžasná věc, která má velkou budoucnost. Rád čtu knihy a už se těším až se bude prodávat, jelikož si s sebou nebudu muset brát tolik knih a ušetřím místo a taky svoje oči ;-)

Re:

No kdyz si prectu clanek a pod tim vidim, ze jsou v diskuzi nejake prispevky, tak jiste ze si chci precist nejake zajimavosti co k tomu kdo napsal. Ale kdyz tam vidim prispevek typu "mate chybu v tamtom slove" nebo "tohle neni novinka", tak je to pro mne zbytecnej prispevek, kterej ma nulovou informacni hodnotu a vadi mi.

@VS: Nejsi sam ;) ja ted taky neco nepridam jen reaguji na tvuj prispevek a kdyz se taky chci neco dozvedet a oni začnou psat takove hovna tak si rikam ze nejsou normalni.Uz se mi i stalo ze se treba nemluvilo do temata a mluvilo se uplne o nejakem jinem tematu ktere tam vubec nepatri. Proste dmnce!!! :)

@eddiesikora: Pritom by to slo krasne systemove vyresit. Proste by u formulare na odeslani prizpevku bylo navic vedle tlacitka "odeslat prizpevek" tlacitko "odeslat upozorneni na chybu" (to druhe by jej odeslalo primo redaktorovi a v diskusi by se takovy prispevek vubec nezobrazoval). Asi si to necham patentovat :-)

@Marek22.22: No tak ten patent bys asi musel probrat s ostatníma servrama, kde to už valí. Ale k tématu: Je to dobrá věc a jednou klasické knihy převálcuje, ale dokuď se nezlevní, nebo se nezredukuje jen na displej, ktrej vytáhneš z kapsy ve formě smotaného svitku, tak bych ji nechtěl ani zadax.

E-knihy??

Zajimava vecicka :) Tohle by teoreticky mohlo (konecne) zlikvidovat klasickou papirovou knihu. Nakladatelstvi, vydavatele, knizni distribuce, prodejci knih jsou obrovskym provazanym molochem, ktery diktuje ceny. Kniha schovana v NAND pameti by mohla poradne provetrat regaly knihkupcu. Predpokladam, ze po Sony se objevi dalsi (lacinejsi) vyrobci, kteri tuto technologii prinesou takrikajic do "kazde" domacnosti. Doufam, ze to kniharska lobby nezabije nejakymi DRM. Predpokladam, ze budou branit rozvoji teto technologie obstrukcemi ve forme autorskych prav, atd. zrejme se dockame goebbelsovsky udernych hesel - "internet zabiji knihu", apod.

@Josef Broz: Jako žert výborné, ale opravdu si myslíte že "něco" zlikviduje papírovou knihu ??? Jestli se tak někdy stane, tak na světě ale už budou pouze roboti a ne lidské bytosti.
Na světě je bohu dík, stále více čtenářů knih než lidí pasoucích po technických finesách.
Jak moderní výstřelek pěkné, ale tím to hasne...Kniha voní tiskem, tohle smrdí jako plast...pochopí ten kdo knihy čte :)

@Philip LeMarchand: jsem rovnez vasnivy ctenar, a to nejen technicke literatury. Ano, predchozi prispevek byl minen s trochou nadsazky. Na druhou stranu, vemte si jak se vyrobci pergamenu divali na cinsky vynalez papiru. Jde jen o formu, kniha bude stale knihou - nezamenujte obsah a formu ... Jak myslite, ze se dlouho prosazoval knihtisk? co treba svitky vs vazana kniha?

@Josef Broz: Co třeba dobrý víno v plastu... ten samej případ...

@Philip LeMarchand: Jsem rovnez vasnivy ctenar, a to nejen technicke literatury. Ano, predchozi prispevek byl minen s trochou nadsazky. Na druhou stranu, vemte si jak se vyrobci pergamenu divali na cinsky vynalez papiru. Nikdo netouzi po zaniku "tistene" informace. Jde prece pouze formu, kniha bude stale knihou - nezamenujte obsah a formu ... Jak myslite, ze se dlouho prosazoval knihtisk? Co treba svitky vs vazana kniha - to musel byt na svou dobu prece taky dost velky technologicky skok ..

@Philip LeMarchand: :o) myslim že s tou většinou čtenářů to nebude až tak horký, 50% mladistvích v né uplně zaostalích zemích používá PC každý den ;) , taky to nevim jistě, ale podle mě třeba vy se orientujete v knihách a mezi lidma kteří čtou tak vám příde že víc lidí čte, já osobně čtení knih "nesnášim" čtu rád recenze HW :D to jo... a pohybuju se mezi lidma co dělají věci okolo PC, takže mám zas pocit že víc lidí by mohlo začít zajímat číst z takovýchto knih, je to efektivnější. A takováto data mohou vydržet mnohem více než papír, ale také nemusejí. Kdo rád čte bude číst dál a během pár desítek let mu třeba nepříde že jednu knihu čte z papíru a druhou z displaye ;)

@Philip LeMarchand: Jenom škoda, že je to zatím tak drahé-ale i lcd byly ze začátku hodně nahoře..
Sice je ten příklad napsán trochu ironicky, ale proč si myslíte, ze tyhle věci do x let nepředběhnou knihy? Mám rád klasické knihy, ale představte si, že jedete někam a máte s sebou tahat několik knížek - jsou těžké a můžete u nich zrušit obal. Ale když si vezmete s sebou takou "takovouhle knihu", tak nic neváí, neničí očí, doma na ni nesedá prach a vejde se do ní hodněěěěěěěě mega textu.. Tím nechci říct, že jsem nějaký literární barvar nebo něco podobného, ale tyhle knihy se mi prostě jeví jako mnojem praktičtější.
Nakonec stejně všechno dopadne jako v Eqilibriu, tak proč to řešit ;))

@Josef Broz: Dobrý den, nebo spíš večer :)
Nechápu Váš negativní postoj ke klasickým knižkám. Můj názor na tohle zařízení je hodně vzdálený od nadšení výrobce. Doufám, že klasická knižka bude ještě dlouho k dispozici, byla by škoda kdyby byla papírová knižka "zlikvidována". Celkově si myslím, že tohle bude jenom alternatíva v rámci technologického pokroku a nikoliv náhrada klasické knižky.

@Ľubomír Štávorský - CZC: Nahrada urcite ne, ale kdyz jede clovek napr. na dovolenou a chce si vzit tri ctyri knihy, tak tohle zabere mene mista a muze do toho nacpat tech knih vic.

@Prtik: Ano, ale pokud nechcete porušovat autorská práva, tak tam "nacpete" pouze knihy které smí být jako "e", a těch legální moc tedy není...

@Josef Broz: Heh, jenže takováhle věcička není nerozbitná, jako právě knížka... Navíc žere baterky, takže to přidělává starosti jako je nabíjení.Osobně bych si třeba na dovolenou k pláži (prašné prostředí, žádný proud, snaha o minimalizaci starostí) vzal spíš papír, než tohle..

@Vojtas: rad ctu.
Detstvi jsem stravil s knihou v ruce (batohu).
Rad ctu odkudkoliv a (od te doby, co mam notebook) uz jsem precetl (doslova!) stovky knih z displaye.
Nektere z velkeho, nektere z Psiona (predchudce iPodu se zarodkem Simbiana).
A na papir jsem si opravdu odvykl (nejprve hledam knihu v el. podobe a pak teprve surfuji a rezervuji na strankach knihovny).
A jsem rad, ze uz netaham mesicne desitky knih z knihovny a zase zpet.
Navic v manualech a jinych technickych textech je Ctrl-F naprosto nedocenitelnou veci!!PS: "Samozrejme" jsou to "nelegalni" kopie. Ale to mne ani v nejmensim netrapi - vzdyt jinak bych si je pujcil z knihovny, kde je mam uplne stejne zadarmo (ale jen bych je blokoval pro dalsi ctenare).
Knihy kupuju jen "kvalitni" -tzn. takove, ktere jsem uz precetl a rad bych je "drzel v ruce", tedy spise daleko casteji je chci dat precist nekomu mene technoidnimu.
Navic castka, kterou (JESTLI) dostane autor, je tak minimalni, ze JA se opravdu nestydim, ze nepodporuji vsechny ty kolecka masinerie.Mam spoluzaka (tech. fakulta), ktery si knihy zasadne nekupuje (jen si je pujcuje z knihovny) a to pro jejich "lesožroutství"...

@fraktik: Taky velmi rad ctu, zkousel jsem Psiona S5, ale bylo tezke jej drzet neustale ve vzduchu pri cteni a taky kvalita LCD nebyla nic moc. Pak jsem mel PDA Dell X5, tam mi vadila zase velikost displaye, tech cca 20 knih jsem na tom dal. Nakonec jsem presel na notebook, ale stale to neni ono. Nejvhodnejsi je asi tablet PC s vahou kolem 1kg..

@Vojtas: Argument že to žere baterky je dost slabý. Protože to má velmi malou spotřebu. Cituji: Celé zařízení umí na jedno nabití zobrazit 7500 stránek.
Jestli 1 stránka tohoto zařízení = 1 stránka normální knihy. Tak to je 30 knih o 250 stranách. A to si myslím vystačí na hooodně dlouho.Taky problém s nabíjením by se možná dal vyřešit solárním článkem a nemuselo se to strkat do zásuvky vůbec.

Na to já

Osobně bych tuhle věc využíval třeba jako nástroj ke stroji, na kterém by si strojníci četli manuál. Ten je v tištěné formě za chvíli k nepotřebě a hygiena je v riti. Vázaná kniha je pro mně obsahem i obalem kultura lidstva.

@Miroslav Šimon: NEbylo by levnejsi ten manual proste stranku po strance zalaminovat a hodit do betelne dratove vazby ? :-)

Display a e-knihy

chtel jsem jen podotknout, ze nyni pri vyberu noveho mobilu dbam na to, aby v nem slo cist ebooks..
jo a 2 hlavni klady podobneho zarizeni vidim v: minimalni vaha, minimalni spotreba.

@fraktik: Na mobilu ?? :-) Mno mozna by sis mel tu recenzi projit jeste jednou pokud tu nechces byt za troubu. Zjistil bys ze ten displej tohoto readeru ma k tomu co pouzivas v mobilu zatracene daleko. Je daleko lepe citelny - asi jako papir skutecne knihy, energii spotrebovava pouze pokud se prekresluje stranka jinak ne ... kdepak nejakej mobil s pidi displejem nema vubec sanci.

@Marek22.22: LOL - ja se o tech.spec. vubec nebavil, ja jsem uvazovl ruzne moznosti zobrazeni ebooks.
A k tem sancim - uvedom si, ze ten mobil, ktery umi (nejen!) knihy, me bude stat necele 3000,-(dotovanej)!!
;-)
PS: A navic-doufam ze muj fotak byl posledni JEDNOUCELOVE zarizeni, ktere jsem si koupil (a i ten vyuzivam i coby flashDisk)

@fraktik: koupil jseem nokii 6131, ma to
240 × 320 bodů na 34 × 44 mm displey, 16 milionů barev, aktivní, TFT, („jemnost“ displeje - 5 134 bodů/cm2).
Ctu na tom v pohode knihy (pres jednoduche rozhrani si v kompu vytvorim knihovnu-archiv.jar, pote pres bluetooth zkopiruju do telefonu, kterej mam nekde v kapse a jdu...)
Krom toho to hraje mp3, filmy, foti, posila sms pres net ...
... jo a taky telefonuje ;-)
Cele mne to sakumprdum vyslo na 3000,- (2600 dotovana Oskaracka cena, 400,- 1GB microSD karta) - a jsem vysmatej!
Zdravim!
PS: pro stouraly samozrejme ze znam rozdil mezi aktivnim displayem a "e-ink", ale moje penezenka, skladnost a multifunkcnost rikaji take sve ;-)

@fraktik: jo, a zapomel jsem dodat, ze ten programek (TomCat tusim) v kompu zvlada bez problemu doc. rtf. pdb. pdf. .html .rar .zip...
... jo a dokonce navic i TXT! ;-))

Ne diky

Když už čtu nějakou knihu, tak nevidím důvod proč na sebe nechávat zbytečně blikat nějaký display. A na mobilu ? Do kolika let bys chtěl ještě používat svý oči ? :D

@DanekA: Ono ta hlavni vec, ktera v tomto clanku neni vubec zminena, je nova technologie displaye. Jde o nejaky prevratny inkoust. "Display" neni vubec podsviceny a i na slunicku pry je pismo videt jako na papire. Navic energii spotrebovava pouze pri zmene stranky.Tedy Tva zminka o blikajicim displayi neni na miste. Byt ten display o chlup vetsi, rekl bych, ze to je docela slusna konkurence knizek. Chce to ale asi videt na vlastni oci.

Kdy už konečně bude u Nás za rozumnou cenu?

V mládí jsem knihy nečetl, neměl jsme důvod, nebo jen lenost.Před půl rokem jsme se rozhodl, že číst začnu, ale trochu moderněji?Koupil jsem si PDA a začal číst, jsem spokojen, několik knih mám za sebou a vrátil bych se ke knížce.Největší problém je ve výdrží a velikosti displeje. Toto zařízení mě však láká!Prohledal jsem net a zjistil, že s cenou 349,99$, to asi nebude to pravý ořechový:-(!!! navíc jsme našel toto video http://www.pcmag.com/article2/0,1895,1983663,00.asp

@gorlo: Odkaz nefunguje (škoda) - téma mne SILNĚ zajímá - s cenou cca 350 x 25 = 8 750 Kč (+DPH ???) je Sony jenom kousek od prdele. Za jednoúčelové zařízení bych dal tak 2~3 000 Kč - větší hodnotu to prostě NEMÁ. No a dostupnost ? Existuje u nás (tj. ČR) nějaký rozumný prodejce ? Jinak by (IMHO) měl PRS 500 umět i formát .pdb - nebo bude nepoužitelný. No a plk o 10 000 titulech fy Sony (pochopičitelně nur english) si můžou zastrčit za klobouk (či do špic) - jak ráčí býti ctěná libost.

@baryj: Odkaz musíš označit celej i s těma číslama, za tím odkazem a načti ho přímo v prohlížeči a pak to pofrčí, nějak se jim to tady celý neoznačilo a tak to nefunguje. Uvedení na trh je od poloviny listopadu tohoto roku!!! Ještě jeden link, doufám, že tentokrát to bude fungovat http://palmare.idnes.cz/HardwarePDA/ctecky_ebooku061003.html

@gorlo: Díky - fungovalo obojí. No vypadá to, že před Vánoci bude zajímavé obejít si obchody per pedes. A ty bazary asi obejít rovnou - cena 500 Kč za postarší PDA se mi sice nezdá, ale pokud je reálná .... no a snad za pár let (pár=2?) bude slušná čtečka e-knih za slušnou cenu v každém slušném obchodě. Pamatuji si ještě dobu, kdy klasická barevná TV stála cca 18.000 Kčs (průměrná mzda 2 400 Kčs/měsíc) - a kde je dnes ? Holt na pořádnou čtečku raději chvilku poštěkat .... teda počekat !

@baryj: Velkou kolekci videi mas na VIDEO.GOOGLE.COM nebo WWW.YOUTUBE.COM , staci si na techto adresach vyhledat "Sony Reader" a je to.

Formáty a barva

Zajímavý kousek (až na tu cenu). Nicméně podporuje málo formátů e-knih a neumí barvy. Nicméně na většinu knih by to nevadilo.

Jen doc, pdf a jpg ?

jen doc, pdf a jpg ? Nic jineho nezvladne ? Treba obycejny plaintext txt ? nebo obycejne HTML ? DocBook ?? Nic z toho ??? ... opravdu nechapu proc jim dela takove potize dotahnout veci do konce. Doc, pdf, a jpg ... to je teda vyber. Cekam ze thaivansti vyrobci se tedy vytahnou vic.

@Marek22.22: Souhlas :-) Třeba je to jen jedna z prvních ukázek. (I když u SONY člověk nikdy neví, to je jako M$; každý si hraje na 'svým písečku')

@Marek22.22: Ja myslim ze je to jedno - temer vsechny formaty dostupny na internetu lze prevest na PDF -> skutecne vsechno, pokud si nekdo mysli ze ne....
Proto zvolili asi volbu ciste popularnich formatu ve kterych se temer vsechno publikuje. Tim samozrejme usetrili vyvojare na podporu dalsich formatu a samozrejme i snizili vyslednou cenu. Fakt nevim cemu se divite.

@JVEBER: podpora prosteho textu!!
To by asi stalo majlant...
;-)

@fraktik: Co ste popadali z gastanu? Jasne ze to vie txt. Videli ste uz zariadenie ktore zobrazi doc, pdf a nezobrazi plaintext? To je vec interpretacie - pdf je ASCII mnozina znakov a na spravne zobrazenie ju interpretuje PDF interpreter a potom vas mozog skrz vase oci. Plaintext je ASCII mnozina znakov a na spravne zobrazenie ju neinterpretuje nic - led teda vase oci a mozog.
Preco sa nezmienili o html to neviem, podla mna to len autor prehliadol :-)...

@Lucifer666: Zkus si otevrit txt, kdyz ti to txt soubory nezobrazi v nabidce :) Ale na jinych webech pisou, ze plain text to podporuje..

@Aleš Příhoda: No, nato som nepomyslel. Ked tam budu Microshity tak aj to sa moze stat :-)..

@Marek22.22: Tohle je SONY - zapomen na bohatost formatu. Videl jsi jejich prvni pokus? Sony Libri - jediny jejich proprietarni format, licence pouze docasna...

Nenašli jste, co hledáte?

Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO® Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO®