Všechny komentáře k článku:Exkluzivně: EVGA GeForce GTX 260 dostupná v našem obchodě

Výkon

V dnešní době je výkon grafických karet oslňující. Nicméně myslím že by velmi prospělo, kdyby se výrobci OS pokusili o stejný počin, který použil jeden hacker ( bylo to tu i v článku ) tznm využití výpočetní jednotky grafik i v normálním používání. Mohlo by to znatelně zesilit vykon dnešních strojů a dále by se to dalo použít hlavně při konverzích videa a kompilacích a dalších procedurách náročných na CPU.

Možnosti
7 reakcí
poslední 4. 1. 2009 11:10

no ale aspon nekolik takovychto veci muzes pomoci CUDA. Treba konverze videa pomoci BADABOOMU.. jinak bych na CUDA bral vice aplikaci pro domaci pouziti.

neboj vsechno bude, snad se dockame DX11 ktere budou umet GPGPU a zrejme i OpenCL a tedy grafika by mela jit celkem "snadno" pouzit i na ukony na ktere jde dnes pouzit jen ztezi a jen omezene treba diky CUDA, co bude ale hlavni problem je, jak se s tim vyporadaj i vyrobci karet, ono totis neni mozne na dnesni karty ty data posilat tak jako na CPU, clovek si sice rekne ze grafika ma X set streamprocesoru/jader a k tomu treba 1GB pameti GDDR, ovsem data na GPU se nedaj posilat cela tak jako na CPU, a toto omezeni dost ztezuje prave praci s pocitanim za pomoci GPU

No první vlaštovky se už objevují, sice ne přímo OS, ale konkrétně nový Photoshop CS4, který využívá pro nějaké úkony přímo výkon grafické karty. Určitě v tom je do budoucna velký potenciál..

@marty245: Některé linuxové programy (narozdíl od Win o několik let dříve) už používali a nadále používají GF pro zobrazení prostředí, pro operace s obrázky, což systém zkrášlí a nežere výkon, jinak jsem pro win, neboť s nima njsou téměř žádné problémy co se týše software.

@vml: JJ :-) sice me za to zkritizujete jako kazdeho kdo ma nazor a situaci sleduje ale co... vyvoj brzdi predevsim microsoft ( v linuxu mnohem lepsi vykon a mnohem lepsi vysledky snad ve vsem a dale potom brzdi vyvoj nvidia ... svym marketingem treba zastavila dx 10.1 protoze jej nemela a vytahava napovrch kraviny ktere jsou zaveden u konkurence uz delsi dobu... jinak dx 11 je skoro stejny jako dx10.1 jen ho podporuji nvidia karty a pokud se par serveru nemylilo tak jsou v nem navic horsi vysledky vykonu :-( nejsem nejak zaujaty ale nvidia pouziva dva roky stejne technologie a je to znat .... stejne jako microsoft ktery si vali sunky jen aby vydelaval a propagoval sve produkty ale nic poradneho jsem nevidel od doby XP (snad se ve win 7 polepsi)

@marty245: U Photoshopu je to přecijen ale alespoň z té větší části grafická operace.

No, to jde prej jak u čeho. Nedávno jsem zjišťoval, jestli by se výpočetní výkon GPU dal využít třeba pro komprimaci, atd. Odpověď byla něco takového, jako že tyto operace nejsou pro podobný datový tok uzpůsobeny a mnohem efektivnější je využití několika jádrových procesorů. Netlumočím přímou odpověď, jen zpětně hledám v paměti ...

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!