Všechny komentáře k článku:Externí grafický adaptér od Fujitsu Siemens

Hodne zajimave

AMD nam v posledni dobe hrne jeden skvely kus HW za druhym ze by ocekavany utok na Nvidii? .)

@stratos.: promin, ale zatim sem tu nenasel trapnejsi komentare nez sou ty tvoje...

@pavel04: Já našel tvůj, z tvých slov (kdekoli) je patrné, že máš nějaké komplexi vůči ATI.

@solinek: A to jsi poznal z čeho? Asi se mu jen nelíbí, jak mu někdo vnucuje ATI...

@stratos.: To si myslím, že je snad lepší řešení než nějaké nadupané herní notebooky. Sice sebou musíš tahat o krabičku navíc, ale nějakej herní notebook taky neni zrovna lehkej.

@santor: No je to delane na to, ze ti vykonna krabicka lezi doma a notebook nosis. Takze zadne noseni 2 krabicek.

@zivan: presne tak koupis peknej lehkej malej notas s dorbym procikem a muzes doma pekne parit ale v praci sebou nemusis tahat cihlu :)

@stratos.: jednodušší řešení je ze si doma postavim stolní komp a nacpu do něj na paření něco pořádnýho , no a nouta si pořídím hodne mobilního ... takze bych zase tak tohle moc asi neřešil, ale jde o vkusu.

@mgiel: no to je fakt pekne, ale ne kazdy ma na to, poridit si vykonny herni komp a prenosny notebook

@Vejmitsch: Zdá se mi to super. Notebook vydrží dýl na baterky a nepotřebuje takovou výkonou grafiku. Pokud si chce člověk doma občas něco zahrát tak je to super řešení. Teď ještě aby se rozšířily noteboky s tímhle rozhraním a cena byla přijatelná.

@D.a.a.n: toto rozhrani budou mit vsechny notebooky na platforme PUMA. tj uz neco za mesic a sou na trhu.

@Vejmitsch: No nevim, já nejsem nijak extra bohatej, ale mám postavený PC (cca. 15000Kč vč. SW) a starší notebook. Doma mám na hry, filmy, hudbu atd. PC a když někam jedu a to bývá dost často, mám noťas, kterej na kancelářskou práci, fotky, videa popř net stačí.

@zemanjan@volny.cz: to jiste, to ma doma kdekdo, ale narazelo se tu na "postaveni nadupaneho kompu a koupi nejakeho ultralight notasu", coz, budme uprimni neni levna zalezitost. Kdyz odbocim, kdekdo dnes se zaklina slovem max. vykon, hlta HW za tisice korun, ale doma ma "beznou sestavu" za cca 10-15k. Kdyz je tolik recenzi, ktere maji slouzit k snadnejsimu rozhodovani, tak proste bych uvital recenze, ktere pomohou lidem. Ja treba bych uvital recenzi na tema "mam doma Radeo1950***, mainstreamovy CPU 2-3GHz a 1-2GB ram na chipsetu nvidia570SLI, jakou grafiku ze současne nabidky koupit, aby byl idealni pomer cena vykon a grafika/CPU se neflakala"

@Vejmitsch: No ale co si treba koupit PC cca za 20000, ktere bude mit hezkou grafiku i procak, rychlejsi disk, vetsi monitor atd... a pak si koupit Asus EEE za 8000, nebo pripravovany ultra-levny notebook od MSI. celkova cena do 30000 a vykon stolniho pocitace bude mnohem vetsi nez notebooku za 30, kterej tezko bude tak malinkej jak EEE...

@Vejmitsch: Radeon 4850

@stratos.: Tak toto je hodně zajímavé.

@Radess: Je, ale nevidím důvod - stačí mít obyčejný notebook za 20-30k, který výkonově stačí a doma stolní pc s cenou kolem 20k a (stačí prostý mainstream, s dnešním výkonem ..) zahraju si vše co budu potřebovat ...
Ona bude také zajímavá cena této externí karty ... předpokládám že levná nebude :)

@lefamz: radsi byste mel napsat parametry, cena dnes neni urcujici,dokazu vam sestavit za dvacet lepsi nez za tricet

@lefamz: Ehm... "obycejny notebook za 20-30"?? a "mainstream PC za 20"?? kolik mas vyplatu?? takovej notebook za 30 neni zrovna "obycejnej" a jestli pro tebe je, tak ta cena externi grafiky ti muze byt ukradena...

Cena

Otázkou zůstává cena tohoto kousku hardware aby nebylo výhodnější si koupit notebook s pořádnou grafikou

@jiraskyradek: Když si koupíš notebook s výkonnou grafikou, baterie ti nevydrzi zrovna nejdéle.... Ovšem když si grafiku pripojis jen kdyz ji potrebujes a ses treba na siti ( doma ) tak ti je jedno kolik to zere...

@mugsat: Už existujou notebooky, který mají dvě grafický karty. Jedna je integrovaná v chipsetu a používá se klasicky na 2D práci (office, internet, fotky, video atd.). A když si chceš zapařit nějako gamesu, tak se přepneš na tu druhou, výkonnější grafiku (je nutné restartovat notebook). To mi přijde jako ještě lepší řešení. A úplně nejlepší řešení je jedna grafika, která v 2D režimu má 3D jádro vypnutý a nežere tak skoro nic a teprve při požadavku na 3D se to jádro (část jádra) zapne a začne to něco dělat. Něco takovýho nedávno vytlačilo AMD/ATI, i když zatím myslim jen jako integrovanou grafiku pro desktopy.

@kybergreg: Tak tohle jsem teda ještě nikdy neslyšel - kdo vyrábí takovej notebook? Vim o dvou grafikách spojených do SLI, ale tohlezatim ne.

@toecha: Opravdu to existuje, spolužák to má. I když ani ta dedikovaná karta není žádnej zázrak, tuším GeForce 7300.

@toecha: Pokud vim, tak treba Asus ma takovy model, jenze vazne skoda, ze je nutny restart:(
Ale pridavam se, perfektni vec, jenze takovejhle notak stoji dobrych 30K. Kdyz se rozsiri tahle grafika, tak by to mohlo byt tak, ze si koupim jakkoli levny notebook a pripojim si grafiku... a taky, nekdo strida notebooky, takze by se mu tohle hodilo skvele...

@pjenkys: Celá řada ASUS F3KA, například http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=49062 . Tyhle notebooky už jsou nějaký ten pátek na trhu a díru do rozpočtu teda rozhodně neudělají. Jak ale píše pjenkys, nastavení probíhá v BIOSu, takže je nutné počítač restartovat. Rozdíl ve výdrži ve 2D je mezi dedikovanou a integrovanou kartou asi půl hodiny (2:30 oproti 2h). Byl to jeden z notebooků, mezi kterými jsem se sám rozhodoval.
Lepší řešení nabízí SONY - přepnutí grafické karty jde přímo z Windows. Jenomže cena těchto notebooků je dost vysoká, navíc dedikovaná karta není nijak silná (jde vždy o aktuální vyšší low-end, tj. ve své době 7300/7400, 8400GS/GT apod.)

@kybergreg: Ale zaplatíš si za to ...

@mugsat: To je fakt, baterie dostane pěkně zabrat.

@Radess: A nebylo by ještě lepší mít tam rovnou integrovanou takhle výkonou grafiku která by si sama snižovala/zvyšovala výkon podle potřeby???? Mobilita, váha, cena i spotřeba by byly nejspíš ještě lepší

@Trewor: U takhle výkonné grafické karty je v notebooku problém především s chlazením - mohlo by se klidně stát, že se začnou tavit plasty! Proto téměř bez vyjímky najdete high-endové grafické karty pouze v noteboocích 17"+ s váhou nejméně 4kg.
Navíc žádná dnešní výkonná karta není schopna redukovat spotřebu až takovým způsobem, že by se vyrovnala integrovaným grafickým kartám. Například u GTX je redukce spotřeby z nějakých 250W na 25W v idle přímo obdivuhodná, nicméně pro notebook je 25W pořád příliš.

Zpětná kompatibilita

No, nicméně pro majitele notebooků to nepřináší žádnou výhodu... Jen pokud si nekdo koupil tento... Jinam než sem to díky tomuto rozhraní nepřipojíte. Mrzí mě to. Vim ze technicky neni mozny pripojit grafiku pres usb/fireware/pcmcia, diky prenosovym rychlostem by to ztracelo na smyslu... Takze vlastne se muzem jen modlit ze tyhle porty zacnou cpat i do dalších notebooků a přinese to novou éru v informačních technologiích.

Tak to jsem zvědavy

jen cose mi to v praci na stole objevi, rad o tom něco napíšu :)

Matrox

podobný adaptér je na trhu už déle a vyrábí ho Matrox po d názvem TripleHead2Go

@toecha: TripleHead2Go ale není grafický akcelerátor ... to je spíš nějakej "splitter" signálu.

XGP

no nevím, jestli toto rozhraní nepodpoří jiní výrobci, tak to bude slušnej galimatyáš. Jinak konečne se objeví na trhu, ale co cena? Když to bude stát o něco víc než HD3870 tak fajn, ale bojím se, že to bude spíš i 2-násobek ceny interní grafiky.

@drajnam: newim, ale spíš než na zrychlování grafickejch karet bych se zaměřil na zrychlování HDD protože dnešní grafiky jsou mnohem rychlejší než je potřeba a HDD nám brzdí celý počítače...

@sx2.06gt: tak jestli mate zkusenosti, ze hdd brzdi pocitac, tak asi mate starsi disk, stejne jako ja, sata pc nebrzdi nijak, to jerychly a ssd ani nevite, ze disk mate,jak to frci, poridte si novy hdd, i kdyz treba nemusite na to mit - chapu, a pak nic brzidt nebude...nekdo potrebuje ale grafiku, nekdo hdd, takze si nemyslim,ze jsou grafiky ryhclejsi,nez je treba, kdyz ja pracuji s grafikou nejakou, jsem rad, ze moje fyzicka karta grafika vali rychle!

Re: ...

vapada velmi dobre uvidime co na to budou rikat prvni co si tuhle veciku koupi

@Bart91: no ne každý si to bude za tu cenu moct dovolit

Výhoda

Oproti řešení herní komp (desktop) a notebook, má tohle řešení pro řadu lidí dvě obrovské výhody. Tou první je spotřeba a tou druhou přenositelnost. Stolní compy žerou už moc proudu i když jen suruješ po netu.

@BOBIK: Stolni PC a notes je trosku rozdil no...Jasny ze zere víc ale taky je vecinou vykonejsi...Kdyz uz dneska poradna grafika je veci jak notebook :)

@vukovic: Podla mna je to fakt super vec, v dnesnej dobe ak nieco v PC uz nestiha, vacsinou to byva VGA ... toto sa bude dat lahko vymenit.
Ale co je hlavne, v booku moze byt GPU, ktore bude postacovat na jednoduchsie veci .. a tuto "skrinku" by som mohol mat napr. doma, pretoze vacsinou len tam hram hry alebo pracujem s nejakymi graficky narocnymi aplikaciami. Naozaj sa mi toto velmi paci. A tiez by tymto sposobom nemal byt problem zapojit aj ovela silnejsie VGA, keby bola snaha od vyrobcov. Naozaj super, pretoze brzdy v notebookoch byvali vacsinou slabe grafiky.
Takze moj nazor na toto je velmi pozitivny.

Moc tomu nevěřím

Jednak to je jen pro jeden typ noťasu a za druhý to je přes USB, při jeho rychlosti. A taky že by té krabičce stačilo 5V? To bych chtěl vidět :D

@mervart: no nevim, ale kdyz by to pres usb neslo,tak to nebudou delat a kdyztak je tam druha dira xdp ne.. a nechci slyset reakci, ze kdo to ma, v modernich pristrojich je to skoro vsude

@mervart: Kde mas USB ? Tohle pouziva PCI-E konektory. To znamena ze neni rozdil oproti karte vlozene ve slotu.

@mervart: Další jeden co komentuje něco co si nepřečetl, přečti si to komplet a pak komentuj... Tady se o USB nepíše vůbec nic, ale o XPE a podívej se na obrázek, tam taky nikde USB není....

@BlackZoneCZ: Asi se kouknul jak je ten text dlouhej:D a moc písmenek

@BlackZoneCZ: Hm, asi máš pravdu, mě trochu zmátlo, že tam píšou o USB, které tam je asi jen jako obyč. porty. Měl jsem za to, že to bude připojitelné jak přes XPG tak přes USB, proto ten údiv. To ale samozřejmě nic nemění na tom, že to je jen pro jeden notebook jedné firmy. Až to bude dělat každý výrobce, nebo ještě líp univerzál pro všechny NB, tak to bude o něčem jiném.

@mervart: Zase spatne, XPG by mely mit notebooky s AMD Puma. Nejen od jednoho vyrobce. Samozrejme ho nebudou (alespon zatim) mit notebooky s intel cipsety/procesory.

Velké +

Můj názor je ten, že zařízení je dobrá věcička, i když je jasné, že cena bude téměř shodná s cenou notebooku, ale výhodu bych bral, jakože ,kdyby se notebooky vyrábely se slabším graf čipem (úspora baterie) a dalo se připojit toto zařízení zvlášť. Ono mít výkonné zařízení co v notebooku dost topí není nejzdravější, můj notebook dostává při hraní docela zabrat a plasty mají snahu se kroutit... Další výhoda může být ta, že když už pro Vás bude zařízení "slabé" tak jej odpojíte prodáte a koupíte si novější a lepší - což u každého notebooku jen tak nejde. Je to další užitečná věcička, co se objevuje na trhu :o)

Nenašli jste, co hledáte?

Nečekaně velký výprodej Uklízíme sklady