Všechny komentáře k článku:Jaká je situace kolem nových grafických karet RTX 3080?

Jaká je situace kolem nových grafických karet RTX 3080?

super email mi nějaký dorazil jen tam je stále datum dodání neznámé nevíte kdy se bude první vlna konat ? přesněji MSI

@Tesikcz: to ti asi nikdo nepoví. čekám na MSI i Asus Strix. musíme bejt trpělivý :))

@Tesikcz: Mě přišlo "Objednávka je vytvořena a pracujeme na jejím vyřízení." Hadám, že tohle to znamená, jak CZC říká, "že jsme v první vlně", či?

@ryky01: Taky by mě zajímalo... Jestli je tohle potvrzovací email, ale asi ano nic jiného nikdy neposílali 🙂

@ryky01: s

@ryky01: Mam tu samou zpravu ze vcerejska

@trunkfu: Také mi přišel mail předvčerejškem...

@ryky01: Objednal (a zaplatil) jsem hned 17.9. po třetí hodině. Při dokončení objednávky jsem byl akorát varován že je karta nedostupná a mám možnost čekat nebo si vybrat jinou. Přesto mi v úterý doručili PC i s kartou. Přišel mi potvrzovací mail o dokončení objednávky a pak až email pro vyzvednutí PC. Musím pochválit CZC za velmi rychlé složení sestavy, vzhledem k situaci s grafikami RTX 3080.

@Tesikcz: Aktuálně nelze vytvořit ani předobjednávku...

@xvasek: ty šly v den vydání

Jak takový mail vypadá?

Včera mi od vás dorazil mail, ve kterém píšete, že "Objednávka je vytvořena a pracujeme na jejím vyřízení" ... ale mail vypadá spíše jako něco automaticky generovaného, v samotné objednávce se mi nic nezměnilo, tak si nejsem jistý, zda je to opravdu ono potvrzení, že jsem v první vlně, nebo ne... Díky za odpověď.

@Andy1992: Trochu se obávám, že to není potvrzující email. Myslím si to samé co ty, že se jedná o nějaký přednastavený automaticky email s daným časovým intervalem u zboží s dlouhou čekačkou, aby se dalo zákazníkovi vědět, že na objednávce stále pracují.

@šutora: Proto se ptám no, vidím že tu mail obdrželo víc lidí ale nikdo se nezmiňuje o tom, že by v něm stálo něco jiného než ono "Objednávka je vytvořena a pracujeme na jejím vyřízení" ... tak bych rád věděl co si CZC představuje pod pojmem "potvrzovací mail"

@šutora: nevím no, automatický email ale nechodí 5 dní později

@Andy1992: Taky mi tento email dorazil a nevím, jestli to je ten "potvrzovací" nebo ne. Mohl by se k tomu někdo z CZC vyjádřit? Kartu jsem rovnou zaplatil a jestli nejsem v "první vlně", budu chtít vrátit peníze, které můžu použít jinde...

Jak předobědnat když to nejde?

Jak si mohu kartu předobjednat, když v eshopu máte napsáno pouze "Informace" a neznámá cena. Žádné tlačítko předobjednat kartu u RTX 3080 není :)

@Jirka25: No, to by mě taky vcelku zajímalo :).

@Jirka25: Přesně!Článek vypadá jako kdyby někdo vzal prohlášení ze zahraničního obchodu a jenom ho přeložil a zkopíroval.Nic se objednat nedá, nic se před-objednat nedá a hlavně - nic se ani zaplatit nedá. Připomíná to případ se slavnou "texaskou tabulkou rizik přenosu". A situace okolo 3090 a 3070 bude uplně stejná :)

@Jirka25: Dobrý den,
Zboží, u kterého je tlačítko "Informovat o dostupnosti" bohužel skladem nemáme, nebo je k nám právě na cestě.Budeme Vás tedy informovat, až bude k dispozici.Děkuji za dotaz.

Nedostatok kariet

Nie som si istý či je nedostatok sposobený iba obrovskou poptávkou po daných grafických kartách. Časť viny určite nesú aj arbitrážny prepredajcovia ktorý nakúpili obrovské množstvo týchto kariet pomocou botov v sekundách potom čo sa u nich otvorili objednávky na globálnom trhu.

Ověřený GEEK - level 3

@Patrik8848: Já si troufám tvrdit, že je to dost velká část viny.

@Khalai: uprimne, me ta nedostupnost ani tolik netrapi, jako ty problemy s black screenama apod... mam sice objednano a rikal jsem si ze ji kdyztak pak poslu do sveta, ale nakonec asi svoji objednavku zrusim a pockam na AMD...

Ověřený GEEK - level 3

@Bluster: Já jsem moc rád, že jsem onehdy sehnal RTX 2080 Ti za 18K (bez krabice, bulk balení, ale s plnou zárukou). Dneska se můžu jen smát těm, co svoje Turing karty začali panicky prodávat a nyní si rvou vlasy, že GK buď vůbec nemají nebo mají, ale řeší ovladače, CTD a MLCC vs. POSCAP...

@Khalai: Uprimne docela zavidim, ja mam porad 1080 TI a cekal jsem na dalsi generaci, no porad doufam ze AMD vycaruje neco podobneho jako kdyz prisel ZEN.. protoze Nvidia me celkove pristupem a vsim ostatnim neskutecne zklamala, takze uz z principu me to nutit zmenit staj... nejradsi bych si nechal rtx 3080 zarezervovanou dokud neprijde AMD... ale to asi nevyjdenavic jsem na tom asi blede, jelikoz jsem si objednal GB EAGLE - 6 poscaps

@Bluster: GB Eagle má sice 6 poscaps, ale používá 470 kapacitátory místo 220/330 a nejsou u té karty hlášeny skoro vůbec probémy oproti ostatním. Naopak i karty co mají 1 a více MLCC hlásí pády, takže to nebude úplně tak čistě o tom, jako spíš o balanci, kvalitě, loterii a stabilitě příkonu. Otázka taky jestli jde vůbec o Poscaps a ne spcaps které vypadají úplně stejně mimochodem.Na AMD terno si klidně počkejte, karta má být mezi 3070 a 3080, ale AMD bych nevěřil nic. Všichni už asi zapomněli na jejich pitomé ovladače/software a problémy, co vždycky měly (například ztráta signálu, pády, black screen, špatné fps, stutter a flicker...) Nehledě na to, že AMD samozřejmě nemá DLSS 2.0 jako nvidia, což je jedna z nejzajímavějších a důležitých technologií kterou Nvidia tlačí dopředu (stačí se podívat jak dobře tato 2.0 funguje v testech). Ano, AMD tvrdí, že má něco podobného, ale kdo ví, jak to reálně nakonec u nich bude.Všichni to hrotěj, přitom by jim stačilo snížit boost clock o 25-50mhz a byl by klid. Ale lidi očividně hrajou jen na vysoký číslíčka co nepřinesou ani 1fps, gratuluju. Referenční karty na 2ghz ani nedosáhnou, to jen AIB to zbytečně vytáhli moc vysoko a nezvládaj to. Přitom bylo dávno jasné, že karty jsou už tak na hranici a OC nebude tak stabilní jako u jiných karet. A 100mhz sem tam nepřinese vůbec nic do výkonu (ve hrách).

@saur1: Diky za info, ale i tak bych ocekaval od nvidie jako vzdy perfektni fukcionalitu, takhle se dostali snad jeste pod uroven AMD.. at uz paper launch, zkoupeni uz tak male dostupnosti botama a prekupnickama... a do toho nezvykle problemy ktere snad vyresi jen vymena karty? popripade snizeni vykonu..to ze maji byt AMD karty nekde mezi 3070 a 3080 je z nejakeho overeneho zdroje? ja nikde nenasel zadne info.. ( pouze ciste spekulace a vesteni z koule)predem diky za nejaky link at si muzu rozsirit obzory

@Bluster: Papírový launch asi nemá cenu moc komentovat, to byl fail. Stabilitu karet už ale na Nvidii házet úplně nejde, jejich originální karty fungují na svých frekvencích. Nvidia předala aftermarket firmám jen doporučenou konfiguraci s odchylkama. Spíš to vypádá že tyhle aftermarkety si to prostě buď boostly moc, anižby upravily konfiguraci, nebo si tam daly co chtěly a ignorovaly to doporučení (souvisí to i s tou výrobou, aftermarkety neměly moc čas ty OC otestovat a nemohly to pro jistotu trochu omezit kvůli konkurenci asi). Otázka je, kolik takových karet se vůbec dostalo do oběhu. Evga vydala prohlášení, které zavání tím, že o problému věděli a stejně poslali pár těhdle "vadných" karet do světa ikdyž konfiguraci měnili a svádějí nedostatek karet na tenhle problém, což mi příjde jako sviňárna. Odkoupení botama tu bylo vždycky a vždy bude dokud za to lidi jsou ochotni jim platit, teď se o tom akorát víc mluví, protože je to větší problém kvůli papír launchi.Oficiální vyjádření AMD nikde není a chvilku asi ještě nebude, ale lze najít spoustu leaknutých informací, které všechny poukazují na takový výkon (mimochodem AMD karty mají dosahovat core frekvencí nad 2ghz až k 2200mhz a i přes to mají být slabší jak RTX 3080 s cca 1900, jen tak pro představu že ty Mhz nejsou to, co dělá karty tak výkonné a stovka sem tam fakt nic nemění, však i 1070gtx má kolem 1800mhz.) Kapacitu pamětí (rtx 10gb vs 16gb navi jestli to je pravda) taky nemá moc cenu řešit, pokud člověk neplánuje hrát na 8k (rip fps) či 4k s 10gb tak za 3+ roky (přeci jen jsou to gddr6 a není hra, která by využila víc jak 7gb u gddr5 - to že si hra napíše, že si alokalizuje 12gb vram vůbec nic neznamená když pak utilizuje jen 6). DLSS navíc snižuje potřebu VRAM a konzole maj hodně, protože už jen jejich OS si sežere tak 5gb sám o sobě, takže jim taky zbyde kolem těch 10GB, a hry jsou omezovány dle hardwaru, ne obráceně, by to pak nikdo nehrál když by hra chtěla 15gb vram a 99% lidí mělo 10gb. A taky proto tu je pak rtx 3090 pro gurmány s 8k. Pak už záleží jen na ceně, o kolik bude nižší. Nicméně DLSS 2.0 furt hraje velkou roli. Většina AAA titulů DLSS má podporovat, což AMD moc nepomáhá. Lidi říkají, že ty hry budou favoritizovat AMD, protože konzole mají AMD komponenty, nicméně jak to bylo doteď? Nvidia celou dobu vládne a nic AMD nefavoritizovalo, ba naopak se dost tehdá na PC využívala Nvidia technologie PhysX než se s podobnou věcí dotáhlo i AMD. Viděl bych to podobně tady. Rozšíří se DLSS a AMD to za nějakou dobu dožene, nicméně do té doby je nvidia opět napřed.

@saur1: jasne Vram a podobne vubec neresme to mi vysvetlovat nemusite :) slo mi predevsim o to co primnelo nvidii vystoupit z jejich komfortni zony dokonale odladenosti a naservirovat tenhle paskvil.. nvidii za to samozrejmne obvinovat musime jelikoz prave oni neposkytli tolik potrebny cas vsem aftermarketakum... navic na nekterych forech tvrdi ze jejich FE edice jsou premiove a vyberove kusy... na druhou stranu se nedivim vsem vyrobcum ze se snazi karty pretocit nahoru, kdyz to je jedinej duvd proc si clovek rekne ze ma smysl priplacet... jinak by to pro tyhle vyrobce nemelo smysl kdyz jim nvidia poskytuje karty za skoro prodejni ceny... prakticky jim nic jineho nezbyva nez ztoho mackat maximum...no ja osobne doufam v nejlepsi moznou variantu a to ze se AMD vytahne, nvidia dostane trochu za usi a chytne se za frnak... pak by nastala idealni situace pro nas zakazniky

@saur1: double post

@saur1: triple post O.o

@Patrik8848: Poptavka je urcite vetsi nez u predesly generace vzhledem k tomu, ze ten posun vykonu proti cene tam je mnohem lepsi + covid kdy ta vyroba a dodavky zrovna nebudou tam kde by mely, ale hlavni vinu si na tom nese sama Nvidia + pravdepodobne i ostatni vyrobci. Meli omezit nakup na 1 kus na osobu a bylo by. Stejne 3080 nepodporuje SLI tak nema smysl kupovat vic jak jednu. U 3090 mohli dat 2 kusy max kvuli SLI co nekdo ve 2 hrach ze 100 viditelne vyuzije nebo pro lidi co delaj grafiku, animace atd.
Nejvetsi fail je na tom ten, ze videli co neomezenej nakup udelal s 3080 launchem kvuli botum a nechali to bejt i pro 3090...
Videa, kde lidi museli kempovat pred velkejma obchodama s elektronikou jako Microcenter 3 dny pred uvedenim na trh, aby se na ne dostalo, mluvi za vse :D

Dotaz

Tím mailem s potvrzením je myšleno klasické potvrzení objednávky, nebo ještě něco jiného? Já kartu objednal a přišel mi mail s tím, že se na objednávce pracuje. tzn. jsem zahrnutý v první vlně? Děkuji za odpověď, Martin

@niemand-nobody: Psal jsem jim se stejným dotazem - odpověď je ne, to co vám přišlo je čistě informativní mail o tom že u nich máte vytvořenou objednávku. Vypadá to, že když jste na řadě, tak vás dopředu kontaktují s tím že jste v další vlně.

@korelak: Tak to byla asi monster první vlna, když jsem ROG-STRIX-RTX3080-O10G objednal 15:01 v den uvedení a nic mi nepřišlo... a nebo že by CZC vážně ještě žádná nedošla?

@Tomas Riffler: Pokud se nepletu, tak strixy v česku zatím nejsou (krom teda nějakých kusů pro recenzenty)

Nenašli jste, co hledáte?

Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO® Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO®