Všechny komentáře k článku:Velký průvodce: Není procesor, jako procesor

Počet jader a jejich využití?

Počet jader procesoru je jedna věc - zde píšete čím víc tím lépe - ale už nepíšete, kolik jader na jaké použití je vhodné, respektive že není moc aplikací, které umí využívat více-jádrové procesory. Co je tedy pro herní počítač lepší - mít výkonný dvoujádrový procesor a nebo průměrný čtyřjádrový procesor v podobné cenové hladině.

Možnosti
16 reakcí
poslední 8. 3. 2021 10:27

lepší bude vždy 4 jádro i s menší frekvencí...je to tam popsáno:)na hry jsou dneska už 4 jádra povinnost:)

@jamesK_23: Tady bych si dovolil trochu nesouhlasit. Mám možnost porovnat 2 procesory stejné ceny, přičemž jeden je 4-jádro a druhý 2-jádro. Konkrétně jde o AMD Athlon X4 740 (až 3,7 GHz) a Intel Pentium AE, alias G3258 (3,2 GHz, OC 4,3 GHz). Oba se dají (dali) sehnat za cenu kolem 2000 Kč.
Ale teď trochu praxe místo hromady parametrů. Pracoval jsem na zmíněném AMD velmi dlouho, rád si zahraji nějaké ty hry a aktivně programuji, takže mi často běží na CPU kompilace. Byl jsem spokojený, ale celkově se PC choval tak nějak líně. Hlavně při práci v OS. Ve hrách byla situace docela jiná, pokud byla hra navržena pro více jader, byl výkon vzhledem k ceně velmi uspokojivý, problém ovšem nastal u silně jednovláknových aplikací/procesů. Tam procesor velmi zaostával a pocítil jsem nutnost přejít na procesor s vyšším výkonem na jedno jádro/vlákno.
Pořídil jsem si tedy 2-jádrový Intel a rozdíl byl až neuvěřitelný. Syntetické testy ukázaly raketový nárůst výkonu na jedno vlákno. Tady by samozřejmě někdo mohl namítat, že to je logické, ovšem připomínám, že to byl záměr. Test propustností a latence paměti RAM ukázal přibližně dvojnásobný nárůst výkonu. I pocit z práce v OS byl mnohem lepší, systém reagoval mnohem rychleji a svižněji, kompilování programů se také velmi zrychlilo, ovšem dostavily se i negativní stránky menšího počtu jader/vláken. Hry navržené pro více jader na takovém CPU občas trpí malinkým občasným trháním, jelikož musí častěji přepínat kontext na jednom vlákně. Jako dokonalý příklad hry navržené pro takový procesor je World of Tanks, tam výkon vzrostl z 30-40 na 60-70 fps. Obecně můžu říct, že FPS povyskočily tak nějak ve všech hrách, ale za cenu toho, že v některých titulech se někdy setkáme s trháním více než na 4-jádru.
Obdobný efekt má pak třeba komprimování souborů. Čím více jader CPU má tím méně bude ovlivněn výkon ostatních aplikací/her. U náročných her je to obzvláště poznat a může vytvářet až nepříjemné sekání, zvláště u akčních onlinovek. Já osobně jsem ale spokojený mnohem více s extrémně výkonnými jádry, než s jejich velkým počtem.OC: Procesor jsem přetočil na 4,3 GHz a paměti z 1866 na 2133 CL9/10 T1 a výkon vzrostl ještě více, a to tak, že (bohužel efektivně nepřetaktovatelný) AMD procesor už nestíhal ani ve vícevláknových operacích, tedy jedno jádro bylo výkonnější než 2 jádra toho AMD.
SuperPi: Intel - 8,9s, AMD - 27sPokud by někdo chtěl ještě nějaké informace nebo zkušenosti, stačí napsat :-)Nechci tím říkat, že Intel je lepší než AMD, to ne, je to můj vůbec první Intel co mám, jinak jsem měl vždy AMD.

@creezo: Četl jste ten článek vůbec?srovnáváte cpu různých výrobců a různých architektur

@jamesK_23: To se omlouvám, možná jsme se špatně pochopili, nechtěl jsem porovnávat přímo výrobce, pouze CPU se 2 a 4 jádry za "stejnou" cenu (bohužel). Navíc jsem popisoval i věci na kterých je 4 jádro lepší a na kterých je zase 2 jádro s vyšším výkonem na vlákno lepší. Myslím, že je to celé jen o prioritách a co od toho člověk chce, ale napsat, že čtyřjádro bude vždy lepší mi přijde trošku zavádějící a příliš strohá odpověď.A ano, vím, že srovnávám trochu nepatřičně, ale vemte si, že takový BFU se podívá a vidí: 4-jádro za 2000 Kč a 2-jádro za 2000 Kč, co myslíte, že bude vypadat na oko lépe? Přitom si myslím, že v TOMTO KONKRÉTNÍM případě, by byl možná i více spokojený s tím 2-jádrem.
Přeji pěkný den.

@creezo: Psal jsem to s ohledem na ten článek...pokud byste srovnával stejně firmy a stejné architektury bude to platit pokaždé...ale chápu i tu vaší zmínku...když někdo váhá s výkonností cpu...staci zadat do googlu test cpu a hledat...pak se člověk dozví to co jste napsal

@jamesK_23: Procesory jsou navzájem dobře porovnatelný podle ceny, ať je to AMD nebo Intel. Intel za 2 litry, bude srovnatelnej s AMD za 2 litry, přibližně samozřejmě.

@jamesK_23: "Četl jste ten článek vůbec?srovnáváte cpu různých výrobců a různých architektur"Vy jste udelal totez, viz vase vseobecne tvrzeni "lepší bude vždy 4 jádro i s menší frekvencí.."Ne, 4jadro s mensi frekvenci nebude VZDY lepsi.

@jamesK_23: Dovolím si nesouhlasit, existují hry, které využijí sotva dvě jádra, další už jsou nepotřebná.
Pozn. Největší chyba je však, že osmijádro je vždy lepší než dvojjádro. Důvod jsem již uvedl a osm jader hry snad nikdy nevyužijí.

@neznámí0: to ano, mozna jedna z 50 her, ale ono to zase neni tak od veci mit 8 jader, pak se ti krasne rozdeli vsechny appky atd :)
hlavne je tu super na rendrovani, prace s winem atd (obzvlast AMD Fx 63xx 83xx)

@neznámí0: Počítač nestavíme pro dnešek, ale pro několik následujících let. Zatímco hry z časů nedávných neuměly více jader rozumně využít, hry dnešní s nástupem DirectX 12 (a časem snad i Vulcanu) už jsou na tom jinak. Až ještě budou umět všechny grafické herní karty používat asynchronní shadery - což jsou modely AMD z poslední snad tří generací a od letoška to budou umět i Nvidie (ty dosavadní mají jen sw emulaci, takže je lépe tuto funkci ve hře vypnout) - tak budou hrami běžně využívána alespoň 4 jádra. Ano, dnes je takových her minimálně, snad dvě nebo tři, ale za dva roky budou naprosto běžné - a vy nebudete chtít procesor měnit tak brzo.

@jamesK_23: Na dnešní hry jsou povinnost 4 vlákna, nikoliv 4 jádra. Třeba takovej Zaklínač je na 2 vláknech nehratelnej, ale s i3 (dvoujádrák se 4 vláknama) už běhá naprosto normálně. To samý u spousty dalších her.....

@abubaga: Tak s tím i3 procesorem rozhodně nesouhlasím. Měla jsem dloouhou dobu intel i3 procesor a Zaklínače to rozjelo akorát jedničku a s odřenýma ušima na low detaily dvojku. Trojku to ani náhodou, taky Skyrim na střední detaily tak tak a to ještě bez módů. Nepopírám že s i3 se dá ledacos podniknout a zahrát ale rozhodně to není žádná výhra a zkrátka se to nejeví jako vhodná volba pro hry.

@Raven.Rise: Prosim?? Ze Zaklinace 3 neda i3?? já mam i3 2100 3,1ghz 4vlakno a davam si dokonce Mass Effect Andromedu, a furu jinejch novej her, byd sem sám byl prekvapenej naco to dvoujadirko furt dokaze stacit.

@Raven.Rise: Záleží na tom, jaké i3 máš na mysli. Například mé i3-7100 postavené na jádře Kaby Lake má již tak vysoký jednojádrový výkon + HT, že na čtyřvláknové procesy v tuto chvíli (květen 2017) bohatě dostačuje. (Zaklínač 3 - vysoké detaily při cca 40 FPS). Samozřejmě, postupem času se bude počet jader zvyšovat a situace za 4 roky bude už trochu jiná.

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli je lepší 3,9 GHz 2 jádra 4 vlákna (Hal3000 Enterprice Gamer) nebo 4 jádra 4 vlákna (Hal3000 IEM PC mega Gamer) Vím že tohle je článek o procesorech, aby mohl by mi prosím někdo poradit slušné PC do 20 000. Děkuji

@novak178: To druhé čím víc jáder tím lepší procesor ne záleží na ghz ale na jadrech

Nenašli jste, co hledáte?

Týden slev Logitech Týden slev Logitech