Přejít na obsah [o] Přejít na navigaci [n] Přejít na vyhledávání [v] Přihlásit se
Hlavička
Návod: Jak proměnit mobil na PC se Samsung DeX

Návod: Jak proměnit mobil na PC se Samsung DeX

Návody
Samsung DeX Station_45833234
Samsung DeX Station
Produkt není určen k prodeji.
Dokovací stanice Samsung DeX (v ceně 3299Kč)_82610208
Dokovací stanice Samsung DeX (v ceně 3299Kč)
Produkt není určen k prodeji.

Chytré telefony mají v dnešní době výkonu na rozdávání. Není proto divu, že výrobci pro ně hledají další uplatnění – v dnešní době tak některé přístroje dovedou fungovat například i jako stolní PC. V dnešním článku si ukážeme, jak funguje v praxi technologie Samsung DeX. 

Není tomu tak dávno, co jsme se na CZC.cz podívali detailně na zoubek novému chytrému telefonu Galaxy S8. Alespoň v rychlosti připomeňme, že jde o novou vlajkovou loď společnosti Samsung, která nabízí hned několik zajímavých lákadel – mluvíme o vysokém výkonu, odolné konstrukci či například o zakřivené obrazovce s jemným rozlišením a prvotřídním barevným podáním.

Dozajista jedním z velkých lákadel tohoto modelu, potažmo také větší verze Galaxy S8+, je také podpora systému DeX. Díky ní se smartphony promění v podstatě na stolní počítače. Sluší se připomenout, že jihokorejský elektronický gigant není prvním výrobcem, který se o něco takového snaží. Microsoft to zkoušel u telefonů s Windows díky funkci Continuum, ale nedopadlo to příliš dobře…

A proto se společně nyní podíváme, jak funguje řešení od Samsungu a zda skutečně můžeme s chytrým telefonem počítat zároveň jako s počítačem.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Samsung DeX v akci

 

Malý puk netušených možností

S Continuem od Microsoftu samozřejmě nemá řešení od jihokorejského elektronického gigantu nic společného. Už jen kvůli tomu, že prostředí Samsung DeX staví na operačním systému Android. Celé rozhraní totiž vymyslel přímo jihokorejský elektronický gigant sám. Ještě než si jej představíme, pojďme se podívat na zařízení DeX, bez kterého se neobejdeme.

Jde v podstatě o malý plastový puk černé barvy, který na první pohled nemá žádné konektory pro připojení chytrého telefonu. Pozornější uživatelé si nicméně všimnou, že horní strana se dá vysunout jakoby vzhůru. Tak se v podstatě z nenápadného puku stane „křesílko“ pro vložení telefonu.

I když se to tak nemusí na první pohled zdát, dokovací stanice DeX je poměrně sofistikovaná. Například ve výklopné části se ukrývá aktivní ventilátor, který pomáhá při práci chladit samotný telefon, aby se zbytečně nepřehříval a mohl po celou dobu podávat skutečně absolutní výkon.

Novinka je velmi kompaktní, takže se nemusíte bát, že by byla na cestách velkou přítěží. Nejčastěji ale bude stejně ležet v kanceláři nebo doma na stole. Většina uživatelů jej totiž bude mít napevno připojený k monitoru a dalším periferiím, aby pouze přišla s chytrým telefonem, připojila jej a rovnou mohla začít pracovat. Právě v tom je celé kouzlo.

Samotnou dokovací stanici si můžete prohlédnout na snímcích níže:

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Samsung DeX Station

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Vrchní stranu je možné snadno vysunout

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

V zadní části výsuvné části se nachází aktivní ventilátor, který je však při práci prakticky neslyšitelný

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Spodní strana dokovací stanice

 

Připojeno raz, dva

Zkušení IT bastlíři a HW guruové se nejspíše nad následující větou pousmějí, ale pro celou řadu běžných uživatelů může představovat pouhé zapojení všech periferií u stolního počítače nesplnitelný úkon. Zapojení dokovací stanice se ale nemusí obávat nikdo, je to doslova triviální.

Samotný chytrý telefon se připojuje po otevření dokovací stanice do konektoru USB-C, pomocí něj tedy probíhá veškerá komunikace s připojenými periferiemi a zároveň se díky němu smartphone nabíjí. Jak již bylo uvedeno výše, dokovací stanice dokáže v tuto chvíli pracovat se smartphony Galaxy S8 a Galaxy S8+. Výrobce nicméně počítá, že i další přístroje z jeho nabídky budou s novou funkcí kompatibilní.

Zajímavé je tedy především fakt, že stojánek nebude sloužit pouze k osmičkám, a tedy že pro uživatele v případě stojánku nepůjde o jednorázovou investici. S trochou nadsázky se tak dá říci, že telefony budou sice lidé měnit jak na běžícím pásu, ale technologie DeX by lidem měla sloužit v podstatě napořád.

Ale zpět ke konektorové výbavě a možnostem připojení. Nejprve je tedy nutné připojit monitor, napájení, klávesnici a myš do příslušných otvorů na zadní straně. Tradiční USB konektory máte mimochodem k dispozici dva. Ten třetí je standardu USB-C a slouží k nabíjení dokovací stanice i připojeného smartphonu.

Po připojení chytrého telefonu se doslova během pár sekund zobrazí na připojeném monitoru pracovní plocha, které se budeme věnovat v řádcích níže…

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

USB porty jsou k dispozici dva

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Detailní pohled na zapojení jednotlivých kabelů

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Prakticky ihned po vložení smartphonu…

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

…je možné s celým systémem začít pracovat

 

DeX v praxi

Už posledním snímkem v předchozí části tohoto článku jsme se dostali k samotnému operačnímu systému. Co nás zaujalo hned na první pohled, je neskutečná rychlost spouštění. Je dokonce rychlejší, než když klasické PC bootuje systém z SSD jednotky. Je sice pravdou, že systém od Samsungu v našem případě je již spuštěný v chytrém telefonu, ale i tak rychlost příjemně překvapila. V podstatě i když telefon několikrát za sebou připojíte a odpojíte, k žádnému zpomalení nedojde.

Hned po prvním spuštění se mimochodem spustí i praktický průvodce, který uživatele provede jednotlivými funkcemi systému. Popravdě to ale není příliš potřeba, protože celá platforma je velmi intuitivní, a tak se v ní prakticky každý zorientuje maximálně za několik málo minut.

Srovnávat rozhraní DeX můžeme tak trochu s plnohodnotným operačním systémem Windows 10, který běží na klasických stolních počítačích a noteboocích. V rozhraní od Samsungu totiž nechybí nabídka Start (respektive její obdoba), nebo například Centrum akcí po pravé straně, kde se zobrazují oznámení systému a zároveň jsou zde také umístěna rychlá nastavení. Stejně tak je k dispozici plocha a nechybí ani možnost rozmístění ikon s jednotlivými aplikacemi po ploše.

Spodní lišta v podstatě simuluje horní oblast oznámení, na kterou jsme zvyklí z operačního systému Android. Navíc jsou však v ní zakomponovány ovládací tlačítka, jež se jinak na chytrých telefonech nacházejí ve spodní části. Pomocí nich si může uživatel jednak spustit nabídku s nainstalovanými aplikacemi a dalšími zástupci (to je právě ta zmiňovaná obdoba nabídky Start z Windows), spuštěné aplikace nebo se z jakékoliv obrazovky vrátit na domovskou.

Uživatel se z režimu Desktop Experience snadno dostane ke všem funkcím telefonu. Snadno je možné dokonce i telefonovat. A to buď pomocí bezdrátového handsfree, nebo s pomocí hlasitého odposlechu. Stejně tak je ale možné při příchozím hovoru telefon vyjmout z kolébky, vyřídit vše potřebné a následně jej vložit zpět a pokračovat v rozdělané práci. Díky bleskurychlým reakcím při odpojování/připojování to není překvapivě žádný problém.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Prostředí Desktop Experience, zkráceně DeX

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nechybí ani obdoba nabídky Start

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Přehled spuštěných aplikací

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nastavení a možnosti údržby zařízení

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Internetový prohlížeč

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Oblast oznámení a rychlého nastavení

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nastavení zvuku

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Virtuální klávesnice

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Prostředí telefonu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Galerie s obrázky 

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Kalendář

 

Nabídka aplikací? Lepší než Continuum

Konkurenční režim Continuum jsme zmiňovali již několikrát, protože fungoval velmi podobně jako novinka od Samsungu. Dá se ale říci, že řešení od Microsoftu nabízelo celou řadu omezení, kvůli kterým se nakonec celý systém žádného většího věhlasu nedočkal. Řeč je například o tom, že nabídka aplikací byla velmi bídná – v podstatě vývojáři museli udělat úpravy přímo v aplikaci, aby ji bylo možné ve speciálním desktopovém režimu spustit. Tedy i pokud jste měli nějaký program nainstalovaný v telefonu, ještě to automaticky neznamenalo, že bude fungovat i v Continuu.

Jihokorejský elektronický gigant se však tomuto problému vyvaroval, a tak je nabídka aplikací daleko širší. V podstatě cokoliv je nainstalované i v telefonu, půjde spustit také v režimu DeX. Omezení tu ale samozřejmě také jsou. Pokud aplikace není navržena přímo pro rozhraní DeX, půjde spustit pouze v menší obrazovce, která víceméně kopíruje poměr stran telefonu. Nespustíte jí tedy přes celou obrazovku, což jinak u všech aplikací pro DeX jde.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Aplikace běží v menším okně, protože není navržena pro rozhraní DeX

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Obchod s aplikacemi

 

Rozdíl proti Continuu je to tedy obrovský. A to i kvůli tomu, že pro Android je již nyní k dispozici daleko více aplikací než pro mobilní Windows. Je tak zřejmé, že uživatelům v prostředí DeX nebude chybět prakticky nic. Jasně – některé aplikace, na které jsme zvyklí z klasických stolních počítačů, zde nebudou. Ale prakticky vždy se k nim nabízí nějaká alternativa.

Praktické je, že je už v základu ve smartphonu od Samsungu předinstalováno několik užitečných aplikací. Řeč je například o programech z kancelářského balíku Office – Wordu, Excelu a PowerPointu. Jak si pozornější uživatelé všimli již výše, k dispozici je také kalkulačka, kalendář a další nezbytné aplikace pro kancelářskou práci.

Mimochodem vyzdvihnout si zaslouží také předinstalovaný průzkumník souborů. Ten je nejen velmi svižný, ale zároveň také velmi přehledný. V levé části je umístěna stromová nabídka, v pravé pak jednotlivé soubory a složky. Přímo v průzkumníku je možné měnit i styl zobrazení – tedy zda se mají zobrazit ikony jednotlivých souborů, nebo jejich seznam s podrobnostmi

Jednotlivé aplikace pracují v systému DeX stejně rychle jako na samotném chytrém telefonu Galaxy S8. A vzhledem k tomu, že jde aktuálně o jeden z vůbec nejvýkonnějších smartphonů na trhu, málokoho překvapí, že i odezva samotného rozhraní Desktop Experience je prvotřídní. Platí to i v případě, že máte spuštěných několik aplikací najednou.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Průzkumník souborů

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Jednotlivé položky zobrazené v seznamu

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nabídka možností práce se složkou

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nechybí ani programy z kancelářského balíku Office – na snímku je Word

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Excel

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

PowerPoint

 

Zaděláno na úspěch

Režim Samsung DeX vypadá velmi slibně. Na rozdíl od řešení Continuum, které mělo být výsadou chytrých telefonů s operačním systémem Windows, totiž nabízí plnou využitelnost. Vše je v této nové platformě promyšlené do posledního detailu. Přesně takto si představujeme budoucnost počítačů. Nemusíte s sebou nikde tahat těžký a velký notebook. Místo toho přijdete do kanceláře, vytáhnete z kapsy mobil a zapojíte ho k doku – rázem před vámi stojí klasická pracovní stanice.

Samsung DeX Station můžete, stejně jako chytré telefony Galaxy S8 a Galaxy S8+, zakoupit v našem obchodě. 

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Samsung DeX v akci

Ohodnoť článek:

Názory ostatních Geeků (7)

Parametry

Umí 4K?
Umí to vícekanálový zvuk přes HDMI?
Rychlost ethernet připojení, usb jaké, 2.0, 3.0?Podobnou věc prodávají číňani do 500Kč.

Ověřený GEEK - level 3

@honzaa1: Neumí 4K, jen 4K@30.
Vícekanálový zvuk přes HDMI nevim.
Rychlost USB je 2.0
Ethernet je 100Mbit.
+ nemá analogový zvukový výstup.DeX je dle mého názoru moc pěkný koncept, protože v podstatě navazuje na Remix OS, Continuum apod., ale jeho hardwarová implementace je fakt nedomyšlená bída.
Software lze časem dodělat, hardware opraví až další revize :-/

@BERNADIC: A tak, spíše jsem to považoval za pasivní redukci, tak to je jiná.
Dotyčný autor mohl parametry rozvést, i když se v podstatě nejedná o recenzi.
Dík.

@honzaa1: 4K ne, UHD ano. Ale pokud jen 30fps, tak je to max. pro video, na pracovní plochu to je pomalé.

@honzaa1: Dobrý den, zařízení zvládá 4K@30fps. Oba USB porty jsou 2.0. Smyslem tohoto článku nebyla „recenze“ dokovací stanice, ale skutečně ukázat potenciál celého konceptu DeX. Právě proto bych novinku nesrovnával s obyčejnými čínskými „převodníky“ obrazového signálu pro mobily, neboť Samsung v tomto případě připravil celou novou platformu – rozhraní desktopového systému. A překvapivě to funguje daleko lépe než v případě předchůdců – například zmiňovaného Continua.

@Martin Rippl - CZC: Zdravím,
Nechci hájit Continuum, ale na můj vkus ho zmiňujete v záporech moc často, nemluvě o tom, že mi přijde z Vašeho textu jako kdyby byl jediný nepovedený...

@Martin Rippl - CZC: S rozlišením si nejsem jist jelikož v zobrazení DEX se mi nepodařilo využít více jak FHD (tedy pro plochu).

Máš něco na srdci?

100% GEEKsměs bez elektroniky 100% GEEKsměs bez elektroniky
nahoru