Přejít na obsah [o] Přejít na navigaci [n] Přejít na vyhledávání [v] Přihlásit se
Hlavička
Softwarové tipy a triky: Není screenshot jako screenshot

Softwarové tipy a triky: Není screenshot jako screenshot

Návody

Vytvářet otisky obrazovky je poměrně jednoduché. Věděli jste ale, že se to dá dělat různými způsoby? A jak pak požadované okno v případě potřeby oříznout? Podíváme se na to společně v dnešních softwarových tipech a tricích.

Před dvěma týdny jsme se v našem pravidelném speciálu o softwarových tipech a tricích zaměřili na efektivnější práci v operačním systému Windows a kancelářském balíku Office. Ukázali jsme si, jak můžeme snadno provádět různé úkony s pomocí klávesových zkratek.

Na operační systém Windows bude zaměřen i dnešní díl. Společně se podíváme na různé způsoby, jak dělat tzv. screenshoty, tedy otisky obrazovky. Způsobů je totiž hned několik. Zachytit aktuální dění na obrazovce je možné stiskem klávesy Print Screen, která bývá zpravidla označována zkratkou PrntSc.

V takovém případě se otisk obrazovky uloží do schránky a je s ním možné dále pracovat například v programu malování, případně v nějakém pokročilejším fotografickém editoru. Jak je z řádků výše patrné, tento proces obnáší hned několik různých úkonů. Vhod může přijít také klávesová zkratka Alt + PrntSc, prostřednictvím které uděláte otisk pouze aktuálně používaného okna.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ukázka screenshotu

 

Obrázky na jeden klik

Rychlejší může být v některých případech automatické vytvoření obrázku. Stačí, když společně s klávesou Print Screen budete držet klávesu Windows. V takovém případě se automaticky vytvoří obrázek ve formátu PNG, který se uloží do složky Obrázky, respektive do podsložky Snímky obrazovky.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Složka Snímky obrazovky

 

Při vytváření screenshotů je dobré myslet také na to, co se na celém snímku odehrává. Například zda obrázkem nedopatřením neukážete lidem také nějaké citlivé informace ukrývající se v pozadí. Obzvláště to platí v případě, kdy chcete snímek zveřejňovat někde na internetu.

Prozrazovat různé údaje mohou například i ikony v pozadí. Ty navíc mohou být i rušivé a zároveň mohou odvádět pozornost uživatele, kterému chcete něco důležitého snímkem sdělit. Doslova jak mávnutím kouzelného proutku je možné všechny ikony nechat z plochy zmizet, aniž byste je museli mazat. Stačí kliknout pravým tlačítkem myši na ploše, vybrat nabídku Zobrazit a odškrtnout položku Zobrazit ikony na ploše. Stejným způsobem ikony na ploše opět zobrazíte.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nabídka pro skrytí ikon na ploše

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Screenshot s ikonami

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Otisk obrazovky bez ikon

 

Ořezy a další editační funkce

Z takto vytvořeného screenshotu uživatelé velmi často chtějí použít pouze nějakou jeho část. K ořezům může sloužit například aplikace Fotky, která je součástí operačního systému Windows 10. V tomto programu stačí kliknout na ikonu tužky, načež se otevře nabídka s možnostmi editace snímků.

Editačních nástrojů je zde až překvapivě hodně. V základních opravách je možné snímek oříznout, redukovat červené oči, otočit jej nebo vyrovnat. Zajímavá je také funkce Vylepšit, která se ukrývá pod symbolem kouzelné hůlky. Ta dovede automaticky odhalit na snímku chyby a vylepšit je – například vyvážení bílé či projasnění stínů.

Prostřednictvím dalších nabídek je možné nastavit různé obrazové filtry či pracovat s jasem, kontrastem nebo světlými plochami a stíny. Stejným způsobem uživatel ale může pracovat se sytostí a nádechem barev. Právě s těmito prvky fotografie pracuje automatické Vylepšení. Zde si uživatel může jednotlivé položky nastavit manuálně.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nabídka editačních možností v programu Fotky

 

Pokročilé programy

Pro pokročilejší uživatele jsou určeny různé aplikace, které se vyloženě specializují na zachytávání screenshotů. I mezi bezplatnými programy jich je celá řada.

V praxi se nám velmi osvědčila utilita zvaná ShareX. S ní je možné nejen rychle vytvářet otisky obrazovky, ale zároveň snímky opatřit vodoznakem a okamžitě je nahrát na nějakou webovou službu. V nabídce jich jsou více než tři desítky, ty nejpopulárnější samozřejmě nechybí.  

Vhod může přijít také aplikace WebShot. Jak už samotný název napovídá, tato utilita je určena především k zachytávání otisků webových stránek. Její největší předností je to, že nezachytává pouze viditelnou část stránky, ale klidně i celý web. Takto je možné relativně snadno ukládat například dlouhé články, a to do formátů JPG, BMP, GIF či PNG.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

ShareX

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

WebShot

Ohodnoť článek:

Názory ostatních Geeků (3)

Alt + PrntScr

Osobně považuji za důležité zmínit klávesovou zkratku Alt + PrntScr. Její použití zajistí vygenerování screenshotu aktivního okna, tzn. i bez spodní lišty. Při vytváření návodů apod. to dle mého názoru vypadá profesionálněji.

@s.soukal: Dobrý den,děkujeme za tip. Zkratku jsme do článku doplnili :-)Hezký den

Mám problém.

Dobrý den, mám problém se screenshotem a potřebuji poradit. Když zmáčknu Win+Printscreen tak se mi normálně udělá screen obrazovky.. Ale od nějáké doby to začlo blbnout.. Když udělám ScreenShot například plochy, tak na to screenshotu není vidět kursor myši.. A mě to štve.. Poradíte mi prosím???

Máš něco na srdci?

100% GEEKsměs bez elektroniky 100% GEEKsměs bez elektroniky
nahoru