Přejít na obsah [o] Přejít na navigaci [n] Přejít na vyhledávání [v] Přihlásit se
Hlavička
První pohled na AMD Radeon RX 480: Pod taktovkou společnosti ASUS

První pohled na AMD Radeon RX 480: Pod taktovkou společnosti ASUS

Recenze

Dnes odpoledne skončilo embargo na grafické karty s čipem Radeon RX 480. O této zajímavé novince, kterou testujeme v provedení od společnosti ASUS, vám tak můžeme prozradit první informace.

S grafickým jádrem AMD Radeon RX 480 jsme se poprvé seznámili už na veletrhu Computex zkraje června. Už tehdy bylo jasné, že výrobce se bude snažit s novinkou udělat doslova díru do světa. Dokáže totiž to, co bylo doposud výsadou až citelně dražších grafických karet. Řeč je především o podpoře moderních systémů pro virtuální realitu, jako je například HTC Vive.

Na ty byly doposud připraveny jen ty nejlepší grafické karty, jejichž cenovka se pohybovala zpravidla nad hranicí 15 000 Kč. AMD však tato pravidla mění a přináší dostatek výkonu i do střední třídy. Novinka se totiž v tuzemsku prodává za méně než osm tisíc korun, což je i případ hlavního hrdiny dnešního článku – modelu ASUS Radeon RX480-8G.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

ASUS Radeon RX480-8G

 

Odhalena v celé kráse

Grafickou kartu ASUS Radeon RX480-8G testujeme již druhým dnem. Doposud jsme však kvůli embargu nemohli zobrazit byť jen jednu jedinou fotografii. To se nyní mění. Žhavou novinku v podání společnosti ASUS tak můžeme odhalit v celé kráse. Testovaný kousek se vzhledem velmi podobá referenčnímu modelu od společnosti AMD, což je jedině dobře – ten totiž působí velmi líbivým dojmem a na první pohled by většina uživatelů patrně soudila, že jde o daleko dražší model.

Grafice tak vévodí černá barva, která pokrývá prakticky všechny kovové a plastové části. Na první pohled doslova bije do očí červený nápis Radeon, který je umístěn na spodní straně karty. Mimochodem jeho menší obdobu naleznete také na jedné z bočnic. Logo společnosti ASUS se pak ukrývá na samotném ventilátoru.

Sluší se zmínit, že se zabalením novinky si dal výrobce opravdu velmi záležet. Každý konektor a dokonce i slot PCIe 3.0 pro připojení karty k základní desce jsou opatřeny plastovými krytkami, aby nedošlo během transportu k jejich poškození. Minimálně krytky na nevyužívaných konektorech můžete přitom nechat v kartě zasunuté i po zapojení do sestavy, aby se do nich neprášilo. Je to drobnost, ale určitě potěší.

Dost už bylo řečí, podívejte se, jak ASUS Radeon RX480-8G vypadá:

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Hlavní hrdina dnešního článku

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Nápis Radeon nalezneme i na jedné z bočnic

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Detailní pohled na ventilátor

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Vrchní strana testované novinky

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Konektory jsou chráněny krytkami

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Plastovou násadkou je zabezpečen také slot PCIe 3.0

 

Co se ukrývá uvnitř?

Patrně nejen hráče bude zajímat především to, co se ukrývá uvnitř. ASUS Radeon RX480-8G je první kartou z řady Polaris. Zasvěcení tak patrně již vědí, že jádro je vyrobené  14nm FinFET procesem. Nabízí takt 1266 MHz a 256-bit sběrnici. Jak již samotný název napovídá, k dispozici je 8GB GDDR5 paměti s frekvencí 8 000 MHz. Všechny zmiňované součástky dohromady by měly podávat výkon až 5 TFLOPS.

Karta disponuje třemi konektory DisplayPort a jedním konektorem HDMI, které umožňují připojení 2 a více monitorů najednou. Chlubí se také celou řadou podporovaných funkcí. Jednou z nich je AMD Eyefinity, která umožňuje rozšíření plochy až na 6 monitorů (více než 4 monitory pouze za použití dvou karet pomocí AMD Crossfire). Při hraní se tak obraz rozšíří na všechny připojené monitory a dodá tak silnější a realističtější zážitek ze hry.

Společnost Asus přináší navíc aplikace GPU Tweak II a XSplit Gamecaster. GPU Tweak II vám nabídne intuitivní rozhraní, které vám pomůže s modifikacemi frekvence, napětí, výkonu větráčků a mnoho dalšího. Ty si pak můžete uložit na svůj profil a podle potřeby na něj přepnout. XSplit Gamecaster je aplikace pro tvůrce herních videí. Kromě možnosti personalizace vysílaného okna (přidání vašeho loga, obrázku či facecamu), vám umožní ukázat vašemu publiku, co se chystáte udělat, označit důležitá místa na obrazovce, nebo jim prostě jen tak začít kreslit. Součástí je také beta verze jednoduchého editoru videa. Při koupi této grafické karty získáte zdarma roční prémiovou licenci k těmto aplikacím.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Aplikace od společnosti ASUS

 

Testy výkonu

Různých testů výkonu přineseme v podrobné recenzi v nadcházejících dnech hned několik. Už nyní se ale pojďme podívat, jak si vedla nová grafická karta od společnosti ASUS v benchmarkové utilitě 3D Mark. Vyzkoušeli jsme tři tradiční testy – Fire Strike, Sky Diver a Ice Storm Extreme.

Sluší se nicméně zmínit, že při klasických testech provádíme každý benchmark třikrát za sebou, abychom co možná nejvíce eliminovali riziko chyb a ukrajování výkonu systémem či aplikacemi na pozadí. Ve velké recenzi, kterou pro vás připravujeme, se tak výsledky výše zmiňovaných testů mohou nepatrně lišit. 

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Fire Strike

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Sky Diver

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

Ice Storm Extreme

 

Podrobné testy již brzy

Testy grafické karty ASUS Radeon RX480-8G jsou na CZC.cz v plném proudu. Určitě tedy nezapomeňte sledovat CZC.cz, abyste se o žhavé novince herního světa dozvěděli všechny důležité detaily. Kompletní recenzi obsahující všechny důležité informace a hromadu detailních testů i měření přineseme během pár dní.

Omlouváme se, popis obrázku chybí.

ASUS Radeon RX480-8G

Ohodnoť článek:

Názory ostatních Geeků (20)

Re: Benchmarky

Bohužel, žádný převrat se znovu nekoná. Anoncované boření piedestalu, na kterém teď je GTX 1080 nám přinese asi až další počin od AMD, ale RX 480 ani v crossfiru to nebude. A bohužel, což mne mrzí ještě víc, se nekoná ani sesazení GTX 980 z mainstreamu a nahrazení R9 390x, kde RX 480 velmi často nedosáhne na velmi brzo levnější GTX 970 a normální 390. Krom Hitmana, se AMD nickde moc nepředvádí. Hodně se bojím, že RX 480 nebude ten pravý tahoun a zlevněná 390 nebo 390x, případně ještě lépe GTX 970 nebo 980, budou lepší volbou v kategorii. Moc se bojím také, že 470 a 460 zapadnou daleko daleko za prodeje starších čipů, protože anoncované výkony, kdy 470 má zvládat vše dostupné na DX 11 FHD ultra 60 fps+ nebudou asi reálné, když to ani 480 nezvládá.

@wollij: no jako nevím proč se vám zdá že nedožene GTX 980. Má téměř stejnou frekvenci jádra jako GTX 980, 2 více paměti s vyšší frekvencí. Celkově je výkonnější než GTX 980.

@Marethyu: testy hovori jinak, vetsinou je vykonem nekde mezi 290 a 390

@Marethyu: To jsem se zase nasmál vaší analýze , proč má být 480 výkonnější než 980.

Ověřený GEEK - level 1

@Marethyu: Proč tedy není nejlepší ze všech vydaných AMD karet doposud? Vždyť má nejvyšší frekvence ze všech a 8 GB jako 390 a 390X.(http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-970-vs-AMD-RX-480/2577vs3634)

@Gauny: Řekl bych že to bude tím, že má pouze 32 render output units. Třeba 390, 390X a Fury z minulé generace mají 64.

@Gauny: To nevadí, Fury X měla taky všeho víc než 980 TI a jak dopadla.
Je divný, že AMD guys nekritizovaly u Fury jen 4 gb paměti, když u NV je to málo i na full HD a u AMD je to good i na 4K dle odborníků by AMDclub.

@wollij: tak ta karta nikdy neměla mířit na 1080/1070 ani cena tomu samozřejmě neodpovídá... I čip je to menší. Katra má dosahovat výkonu 290X čili R9 390... Nereferenční provedení by mohlo mít výkon i tý GTX980. To, že karta je výkonnější jak GTX970 uznali i na ne zrovna AMD nakloněném webu PCT. Čekalo se možná víc, ale sám výrobce již před půl rokem sám uvedl kam karta míří a co mná zvládnout a to sedí. RX480 ve 4gigovém provedení má stát 6000 tolik nyní stojí GTX960 R9 380, 380X a to jsou o dost slabší karty.
velmi dobrá recenze kde bylo testováno na mnoha hrách je zde:
recenze http://www.guru3d.com/articles-pages/amd-radeon-r9-rx-480-8gb-review,1.html
existuje i české video a to zde:
https://www.facebook.com/ASUSROGCZ/videos/1378614955487393/

@kochren: a pod DX12 to tu GTX980 prekonava takze pohoda.

Todle uz je nereferecni ?

poradte co se vyplati rx 480 nebo gtx 970 mam 2k monitor i5 6500 , 16 gb ram a 500 W maxpro

@mme: GTX970 je už starší grafika která narozdíl od nových pascalů v DX12 ztrácí oproti DX11. RX480 v nereferenčním provedení bude urřitě lepší volbou. Už i to referenční je výkonnější a nabízí oproti 3,5GB(4GB) rovných 8GB paměti. RX480 je dobře připravena do budoucna to se už o starších kartách říci nedá... Bude tu i 4GB verze a ta bude levnější. Zdroj bude plně dostačovat...
recenze http://www.guru3d.com/articles-pages/amd-radeon-r9-rx-480-8gb-review,1.html
nebo v češtině vieo o kartě-https://www.facebook.com/ASUSROGCZ/videos/1378614955487393/

@mme: dvoj post prosím tento smazat

@mme: s vyhledem do budoucna rozhodne RX 480

@mme: vzhledem k tomu, že RX 480 má v základních taktech vyšší výkon než GTX 970, má 8 GB GDDR (GTX970 jen 3,5GB) a cena je o pár korun nižší, řekl bych že není co řešit...

@stratos.: Doufám, že to ocení ti jimž karta odpálila desky, nebo zvukovky

@holcat: Zatím není žádný oficiální případ toho, že se tak stalo... v minulosti k podobnému "přetěžování" docházelo i u karet od nVidie a nikdo si doteď nestěžoval... zas z toho akorát někdo dělá nesmyslnou kauzu

@Ondřej Kyzek: Doufám, že váš fundovaný názor ocení ti jimž karta odpálila desky, nebo zvukovky.
Že záměrně zlehčujete tento problém poukazováním jinam + nesledujete dění ani to, že tento problém existuje ( několika lidem zde na CZC karta upekla desky ) což připustilo i AMD a jalo se ho řešit je jen váš problém. multino.PS: něco chytrého by na skladě pan Stach neměl, jestli né tak co pan Belka ?

Máš něco na srdci?

100% GEEKsměs bez elektroniky 100% GEEKsměs bez elektroniky
nahoru