Přejít na obsah [o] Přejít na navigaci [n] Přejít na vyhledávání [v] Přihlásit se
Hlavička
Recenzujeme Forzu Horizon 5 – úžasný výlet do fiktivního Mexika

Recenzujeme Forzu Horizon 5 – úžasný výlet do fiktivního Mexika

Recenze
Forza Horizon 5 (Xbox)_1856560668
Forza Horizon 5 (Xbox)
1 454 Kč 1 759 Kč
Forza Horizon 4 (Xbox ONE)_1663505510
Forza Horizon 4 (Xbox ONE)
Produkt není určen k prodeji.
PC Game Pass 3 měsíce - elektronicky_1321974454
PC Game Pass 3 měsíce - elektronicky
Produkt není určen k prodeji.
Xbox Game Pass Ultimate 3 měsíce - elektronicky_844082301
Xbox Game Pass Ultimate 3 měsíce - elektronicky
Produkt není určen k prodeji.
autor: Miroslav Václavík

Takřka přesně po třech letech dorazil na naše konzole a počítače pátý díl oblíbené série arkádových závodů. Návrat na pravou stranu silnice se vyvedl náramně, i když zprvu trpěl porodními bolestmi.

Nikdy není snadné navazovat na úspěšnou sérii, jelikož si vývojáři musí zákonitě položit otázku, zda dál pokračovat po úspěšné cestě, nebo se vydat směrem ošemetných novinek. V prvním případě hrozí vlna negativních reakcí kvůli kopírování sebe sama a absenci posunu, ve druhém pak rozboření pečlivě vystaveného domku s pevnými základy. Forza Horizon 5 se tentokrát přiklonila spíš k prvnímu přístupu, ale člověk se ani tak nemusí bát označení „obrovské DLC pro Forzu Horizon 4“.

Obrovský pohled na Mexiko

Vývojáři nás po Austrálii a Velké Británii posílají do smyšlené oblasti Mexika. To s sebou nese jak již zmíněný návrat do pravého pruhu, tak i koncentrovanou reprezentaci všech klíčových typů krajiny středoamerického státu. Na obrovské mapě, která od posledního dílu vyrostla o polovinu původních rozměrů. Zatímco se Forza Horizon 4 rozkládala na přibližně 71 kilometrech čtverečních, u pátého dílu je to kilometrů 107. To už je pořádná porce prostoru, a pokud by v Playground Games nenaplnili každou část něčím zajímavým, hrozila by nuda a samota. To se naštěstí neděje.

15.11.2021_17-22-15-nykd3ikz.png
15.11.2021_17-22-18-ut41n1ki.png
15.11.2021_17-22-20-5r00ejba.png

V průběhu závodů, výzev, sezónních aktivit či během pouhého ježdění kolem narazíte na husté lesy, písečné duny, starověké odkazy Inků nebo třeba na reprezentanty mexických měst a vesnicí. A můžete si být jisti, že kterýmkoliv směrem se vydáte, za pár vteřin narazíte na zajímavost k objevování a projíždění. V tomhle byla ostatně Forza Horizon silná vždy, je tak příjemné vidět, že se v tomto směru nic neubírá špatným směrem.

Nálepky jako cesta k obsahu

Jakmile projedete úvodním představením, budete se okamžitě cítit jako doma. Základní pilíře zůstaly stejné, herní režimy se rozšířily jen o pár kousků, a vy se tak opět po pár letech usazujete do známeho křesla. Neustále vás hra odměňuje, ať už děláte cokoliv. Jezdíš závody? Tady máš odměnu! Děláš triky? Tady máš odměnu! Plníš výzvy? Tady máš odměnu! Kamkoliv svými koly zatočíte, čekají na vás body, multiplikátory, série a ano, i na kolo štěstí se dostalo. Opět si tak za svůj postup odemykáte nová vozidla, kusy oblečení a kredity. Stejně tak zůstal i systém vylepšování jednotlivých vozů, kdy díky sériím triků dostáváte body vylepšení právě pro ně.

Mezi zásadní novinky patří systém odemykání obsahu. Dříve jste od začátku mohli nastupovat prakticky ke všem typům závodů, a podle toho, jak jste jimi procházeli, se vám odemykaly další a další. Jako velké finále pak čekal dlouhý závod, pro každý typ jedinečný. Tentokrát je vše ve znamení vyznamenání, což je největší novinka ve Forze Horizon 5. Na začátku totiž dostanete obrovský arch více či méně speciálních úkolů, za které po splnění získáte body vyznamenání. Po překonání milníků následně určujete, který z typů závodů či aktivit se vám odemkne dál.

Zasloužíš si vyznamenání?

Vývojáři tak hráče motivují zkoušet nové a nové věci, k nimž by se běžný hráč normálně vůbec nedostal. Mezi základními úkoly jsou věci, jako: „Dojeď závod XY,“ případně: „Vyhraj v aktivitě XY.“ Jenže pokud chcete svoji sbírku dále rozšiřovat, specifikace se přiostřují. Jednou musíte zvládnout daleký skok ve staré dodávce, jindy zase projet konkrétní sadu obtížných triků. Pouze na vás pak je, čemu dáte přednost, a jak moc budete vyznamenání vyzobávat. Ať už jste jakýkoliv typ hráče, máte pořád co dělat.

15.11.2021_17-22-15-p43jxhk2.png
15.11.2021_17-22-15-rroq0rdn.png
15.11.2021_17-22-20-yogx4bvz.png

Už jen základními úkoly však zvládnete získávat tolik bodů, abyste si pohodlně odemknuli kompletní seznam závodů a výzev. Podle mě až moc pohodlně – zatímco byl u předchozích dílů závěrečný velký závod za odměnu po splnění všech závodů konkrétního typu, teď jsem měl všechny velké události odemknuté ještě dřív, než jsem v jednotlivých závodech odehrál víc než dva tři závody. Pro rekreačního hráče je však příjemné, že se může dostat někam, kam se dřív ani nepodíval.

Online trápení už je pryč

Velkou roli i tentokrát hrají roční období a sezónní aktivity, které se vždy týden po týdnu mění stejně, jako prostředí Mexika. V tomto směru nečekejte žádnou převratnou novinku, jen se opět o něco rozšířilo množství aktivit, jež se zde objevují. Plnit je přitom můžete sami, nebo pěkně v týmu kamarádů-závodníků. Tím se však dostáváme k největšímu problému, který Forzu Horizon 5 potkal.

Už od prvního dne byl totiž nevídaný problém s online složkou hry, a jelikož jsem všechny poslední díly hrál od vydání, mohu říct, že šlo o největší porodní obtíže vůbec. Nejenže byl hráč často odpojován z relace, ale nedařilo se ani úspěšně propojovat do konvojů s přáteli či do online klání, případně některé herní prvky úplně chyběly. Obchod s odměnami za sezónní aktivity se nedal ani otevřít, v Horizon Arcade jste pak nemohli narazit na dalšího živého hráče. To se však poslední den recenzování změnilo – vývojáři přišli s velkým updatem, jenž vše vrátil do stavu, na který jsme zvyklí. Díky tomu hráči, kteří do pátého dílu Horizonu naskočí až později, nic z výše uvedeného nepocítí. Nejde však úvodní problémy přehlížet.

Krása střídá nádheru

Po grafické stránce se titul posunul ještě o kus dál, a pokud máte doma pořádnou 4K televizi s plnohodnotným HDR, přijdete si na své. Pocit ze hry však velkou měrou ovlivní váš vztah k Latinské Americe – jestliže patříte mezi velké fanoušky, každou vteřinu si užijete naplno a prožijete skutečné audiovizuální hody. Když ale patříte do druhého tábora, a spíš vám imponovala Velká Británie z minulého dílu, zážitek bude o poznání menší. Obrovské zvukové a grafické kvality se však nedají ignorovat, i kdybyste patřili mezi největší nepřátele středu a jihu Ameriky.

15.11.2021_17-22-26-lmy3nrsm.png
15.11.2021_17-22-26-sisacfhb.png
15.11.2021_17-22-25-uxjvahk3.png

Ani u vozového parku vývojáři z Playground Games nezaváhali a nabízejí nám nekonečný zástup vozidel, které byste si často ani nedokázali představit na závodních okruzích. Najdeme tu kolem pěti stovek licencovaných vozů, a to od těch nejdražších speciálů až po rarity z dob dávno minulých. Rozhodně se však nemusíte bát, že by vás nabídka možností začala nudit. Každý typ automobilu se chová úplně jinak, a vy můžete den co den zkoušet objevit přesně to vozidlo, jež vám sedne nejlépe. A aby toho nebylo málo, jak po vizuální, tak po výkonnostní stránce dokážete auta pořádně proměnit. Stejně jako ve všech aspektech, i zde je možností tolik, že je ani za pár stovek hodin nedokážete vyzkoušet všechny.

Hodnocení:

Forza Horizon 5 funguje jako perfektně odladěný osmiválec. Krásné audiovizuální provedení, nekonečné možnosti vyžití, obrovský vozový park a několik velkých novinek, které skvěle doplňují léty prověřený mix z minulých dílů. Úvodní problémy s online složkou hry byly zažehnány, a na hráče tak čeká jen čirá zábava. Ta je navíc součástí Game Passu, vyzkoušet si tak nejlepší arkádové závody současnosti může snadno úplně každý. Pokud jste navíc nováčkem ve světě Forza Horizon, číselné hodnocení níže si můžete posunout na absolutní.

Hodnocení: 90 %

Vývojář: Playground Games

Vydavatel: Microsoft (Xbox Game Studios)

Platforma: Xbox a PC

 

Názory ostatních Geeků (4)

petr142 PET

Forza horizon 5 ?

petr142 18. 11. 2021 22:25

Ne, opravdu to není hra, ale pout´ové kasíno. Jediné co lze pochválit je grafické zpracování, jinak naprosto chybí motivace díky neustálému přísunu aut, peněz a dalších bonusů.. Padání hry bez nějakého vysvětlení taky nepotěší, i když možná to je součást hry. Zbytečný reskin čtvrtého dílu a obrovské zklamání.

avatar
damianx 19. 11. 2021 7:40

@petr142: Naprosto souhlasím. Do hry jsem se dostal asi na devátý pokus, protože mi hra padala vždy během závodů v intru. Jak mohu mít radost se získávání aut, když mám od začátku v garáži McLaren Senna. Po pár závodech mne hra přestala bavit. Čtyřku jsem si na projektoru neskutečně užil na Astona jsem si udělal skin Gulf oil, projel 100% cest a celkově si užíval tu atmosféru, auta, rádia....Také je pro mne pětka zklamání. Na idnes recenze 100% :-)

mamitel MAM
mamitel 19. 11. 2021 12:37

@damianx: Hraji přes steam , 67 hodin , max. verze , takže jsem tam byl ty 3 dny před oficiálním spuštěním . Hra mi nějak zásadně nepadala , jen párktát při spuštění při odejití z domu . Ano , vytočil jsem si už 5 hypersportáku , aut mám kolem 300 , trochu to přehnali , ale třeba koenigsegg mi ještě nepadl ,první hotfix už to trochu omezily , byl tam jeep za 40 k co měl trojity kolo štěstí v druhem řádku , už ho tam nemá , ale i tak je tam teda stále spousta možností jak se rychle dostat k penězům a autům . Hra mě baví , podle mě každy si tam muže něco najít , ten styl kterym to bude hrát . Hra není tak lehká , udělat sezoní požadavky není úplně jednoduche . Pravda , Mexiko mě až tak neoslovilo , ale prostě ten drive tam furt je .

avatar
damianx 19. 11. 2021 13:57

@mamitel: Ptal jsem se na diskusích, Youtube a ozývalo se dost lidí s problémy jako jsem měl já. Trvalo to tři dny než jsem se do hry dostal. Čtyřku jsem si nejspíš užil proto, že to byla má první zkušenost s Forzou a pětka mi nic nového nedala, ale jak se říká sto lidí, sto chutí :-)

Máš něco na srdci?

nahoru