Všechny komentáře k článku:BSA: Nelegální software se šíří nejvíce v malých firmách

Pirátská BSA/OSA

BSA, OSA všechno stejná verbež. Pokd někdo užívá nelegální software, tak je buďto za a/ dítě a nemůže si ho dovolit koupit nebo za b/ ho ten software nenadchl dostatečně na to, aby zaplatil stanovenou sumu. Spousta cracknutých a jiným způsobem zprovozněných kopií má méně funkcí a důvod proč si koupit originál je vždy (pokud pominu motiv sponzorovat a odměnit dobrou práci vývojářů). To samé je to s filmy, hudbou a dalším. Pokud je ten film hovadina, tak si ho člověk stáhne vidí ho jednou a smaže, pokud je to kultovka kterou stojí za to vidět víckrát, tak si koupím originál...
A propo, cena windows hahaha, jeste ze spousta vyrobcu je dava predinstalovane do sestav/notebooku, jink by je mel legalne vazne malokdo. To jak se chovaji tyto radoby protipiratske spolecnosti neni cesta kupredu. At si nejprve monopolni vyrobci sami sahnou do svedomi a uberou si sve financni bonusy, pak si to treba koupi vice lidi.

Možnosti
7 reakcí
poslední 2. 2. 2009 6:52

co je to za blaboly? deti maji pravo krast? nejsou nahodou studenti v ledaccems zvyhodneny? to ze nekdo nema na jidlo znamena, ze si ho muze jit ukrast? nebo ze nekoho SW nenadchnul dost, aby si ho koupil? ale asi ho nadchnul dost, aby ho pouzival... copak neexistuje dost freeware variant? vzdyt jsou skoro ke kazdemu SW.
Nebo to s filmy. Dalsi hromadka hnedeho smradlaveho. Co to takhle rovnou navrhnout kinum? Ze by prvni zhlednuti filmu melo byt zadarmo a platit by se melo az za dalsi navstevu. Nebo si stahnete trailer, zjistete si jestli vam to za to stoji a kupte si ho. A jestli je to hovadina, tak na nej nekoukejte. Ale nesnazte se nekomu tvrdit, ze kdyz neni film dost kvalitni mate pravo ho videt zadarmo. A jestli ho tak moc chcete videt zadarmo, tak si pockejte, az bude v TV.
Dalsi hloupost je argumentace cenou Windows. Dobra, chapu, ze se nekomu zda byt premrstena nebo neadekvatni, taky z ni nejsem nadseny, ale kdyz se vam nelibi, tak to nekupujte. Bentley si taky nekoupite, protoze na nej nemate a uz vubec ho nepujdete ukrast. Nebo mate pocit, ze ukrast auto je taky v poradku? Protoze je drahe? Nebo si nechate v Cine udelat kopii za 1000inu ceny?
Kdo z clenu BSA je monopolnim vyrobcem? Microsoft jmenovat nemusite, je mi uplne jasne, ze ho zmnite, ale i o jeho monopolu by se dalo spekulovat. A vubec, ktery vyrobce SW je monopolni?Co ale uz vubec nedokazu pochopit je tohleto verejne schvalovani kradezi a temer heroizovani tech, kteri tak cini (pripadne tech, kteri dokazi vyplodit takovouhle hromadu zvastu a ohani se pritom slovy verbez, zlodeji, a podobne). Nechapu, v cem je tenhle prispevek tak prinosny, ze dostal 10/10 pozitivnich hlasu. Je mi jasne, ze ja holt za tohle dostanu hromadu minusu, protoze s tim proste nesouhlasim a neni mi jedno, ze se tu verejne krade a vsichni to schvaluji, ale klidne si posluzte...

@destiny: Pouzivas spatny prirovnani. Kdyz nekdo OPRAVDU nema co jist (a nemuze si za to sam), tak ano, at si neco ukradne, aby neumrel hlady. Pak to totiz ani neni kradez.
A to prirovnani s ukradenim auta me taky dostalo. Tobe totiz (stejne jako BSA, OSE atd.) unika jedna zakladni vec, a to ta, ze kdyz si neco zkopiruju, tak to neukradnu. Ma to totiz jeden dost podstatny hacek - z puvodniho mista to nezmizi, jen se to nekde objevi navic. Takze kdyz pujdu a sousedovi slohnu auto, tak v nem nebude moct jezdit - bezesporu kradez. Kdyz si ale zkopiruju album MP3, poslechnu, zjistim, ze stejne 90% z toho je brak a zas smazu, tak jsem _nic_ neukrad... Proste - svet IT (a z toho odvozenych veci) je jiny nez svet realny a nedaji se na nej aplikovat stejna pravidla. Nechci rict, ze kopirovani je v poradku, to ne. Ale je v poradku za stavajici situace nechutnych cen a hlavne chovani tech nenazrancu, ze kterych je mi na zvraceni. Cim vic vydelavaji, tim vetsi maji hlad a pujdou si po svych penezich hlava nehlava, at to stoji, co to stoji. A takovy smejdy nemam nejmensi chut podporovat.

@sumix: mas pravdu, ze v ramci nejake lidskosti by bylo spravne v takovem pripade kradez odpustit, ale potiz je v tom, ze jak uz jsem psal, temer ke kazdemu SW je bezplatna varianta.
to je prave ten problem - lidi maji pocit, ze kdyz nic nikomu neubylo, ze vlastne nic neukradli. proc by mel vyrobce poskytovat svou praci nekomu zadarmo? a co ti, kteri za to poctive zaplati? vuci nim to taky neni fer. OK, pokud jde o jeden poslech na zkousku, vetsinou neni problem najit stranku, kde se da album poslechnout, ale ani za stazeni te nikdo nezastreli. nicmene, stahovani hudby a filmu stale neni trestne, takze je i zbytecne o tom diskutovat.
ani ja nemam hromadu firem a jejich zpusobu rad, ale kdyz s necim nesouhlasim, tak si proste jejich program nekoupim. ale ani ho nebudu pouzivat.

@sumix: Já tedy nevím, ale pokud má někdo předražený SW, a vy ho nechcete podporovat, tak máte obvykle na výběr z řady alternativního SW, který může mít podmínky nastavené lépe. Tím, že používáte SW toho výrobce, který nastavil pro vás nevyhovující podmínky, byť bezplatně a nelegálně, jej stále do jisté míry podporujete. Nejmarkantnější je to v situaci, kdy má vámi neoblíbený výrobce na daném trhu majoritu. Místo toho, abyste podpořil konkurenci, de facto pomáháte udržet stávající status quo. Já říkám - nevyhovuje vám daný SW? Zvolte si jiný z dané kategorie. Nepoužívejte ten, který vám nevyhovuje, nelegálně. Podpořte konkurenci.

@destiny: Dobre kdyz uz se zacalo spekulovat... Kdyz si jdu koupit auto neo svetr, tak je na nem napsano z ceho, jakou ma barvu atd. takze vicemene nekupuju zajce v pytli a kdyz neco neodpovida, ochotne zajdu na reklamaci a vyrobek vratim.... Kdyz jsem nespokojen s filmem, protoze je to blbost tak asi tezko pujdu zadat o vraceni vstupneho v kine, nebo chtel bych videt jak nekdo pujde reklamovat software a bude pozadovat reklamaci s tim, ze IT vyrobek nenaplnuje ono "snadne a uzivatelsky privetive" popripade "bezpecne a stabilni" atd co maji napsano na krabici a propagacnim materialu. V tom ja vydim moralni rozdil mezi tm, kdyz odmitam zaplatit za film/software mezi tim kdyz odmitnu zaplatit za tricko. Trailery, demma atd. jsou sice hezka vec, ale velice casto maji daleko ke skutecosti a celkovemu stavu celeho vyrobku/filmu atd.
A za druhe, to jak tu nekdo napsal prede mnou, kopirovani a kradez je neco jineho. I z pravniho hlediska, pokud se nejedna o software, je vlastneni kopie jakehokoli dila zcela legalni.
Freeware varianty se taky casto pouzivaji (gimp, openoffice, mozilla...) ale ne na vsechno staci, napr. na strednich skolach se zasadne vyucuje na microsoft office a pokud se dite chce ucit i doma... k tomu windows pochopitelne atd.
Cena windows je stejna jako cena benzinu, pokud mi chcete trvrdit ze nema nic spolecneho s monopolem, pak uz nevim co povazujete za monopol.A nakonec dy se verejne neschvaluje kradez, tady se jen protestuje proti soucasnemu stavu. V dnesni dobe je nelegalni autorska dila sirit a stahovat/vlastnit nelicencovany software. Stahovat software se dle zakona nema a nikdo tady k tomu nenabada, jen se ohazuji ze v jistych pripadech to nepovauji za nemoalni. Naopak za nemoralni povazuju nabadani k anonymnimu udavacstvi, natlak atd.

@marek8803: nemyslím si, že je to tak docela pravda. pokud přijdete reklamovat svetr s tím, že jste měl pocit, že je víc červený, tak ho taky nevezmou zpátky. pokud mám pocit, že hrozí něco takového, že by se mi třeba film nelíbil, přečtu si o něm recenzi, pustím si trailer, abych měl nějakou představu.
kvalitní software poskytuje zkušební verzi s plnou funkčností (maximálně je jasně řečeno, jaká funkce není obsažena), pokud ne, udělám si o něm svůj obrázek. rozhodně si ale dopředu zase zjistím dostatek informací a zkušeností jiných uživatelů.
o legálnosti stažených filmů a hudby nespekuluju i když mi to nemorální příjde, ale o tom tahle diskuze nebyla a BSA se tím nezabývá.
nj, jenze tohle je tak trochu začarovaný kruh - na školách se to učí, protože je to nejpoužívanější, jenže nejpoužívanější je to také díky velkému množství lidí, kteří si to nainstalují nelegálně, protože to prostě znají, učí se s tím pracovat ve škole nebo už to prostě umí a jsou líní se naučit používat něco jiného. a tak čím víc lidí si bude SW instalovat nelegálně, tím víc bude používaný a tím spíš se bude vyučovat ve školách. btw. zas tak velký rozdíl mezi office a openoffice a mezi windows a některými distribucemi linuxu taky není, aby se s tím člověk nemohl naučit.
pokud jde o cenu benzínu, tak s tou nemám vůbec žádný problém i když ještě nedávno to nebylo úplně nejrůžovější. určitě to ale nebylo způsobené monopolem jednoho producenta benzínu. producentů je naopak dost na to, aby monopol nevznikl.
nejde o nabádání, z toho jsem rozhodně nechtěl nikoho nařknout, ale bohužel, všeobecně se tu s používáním nelegálního SW souhlasí a nebere se to, jako něco špatného. ale jsem rád, že se shodneme alespoň v něčem, rozhodně ani já neschvaluju anonymní udávání a vůbec některé praktiky BSA, které rozhodně nejsou úplně nejšťastnější.

na lidech jako ty, tedy na tech co sirej bludy stavej "organizace" jako BSA svou kampan ;) kvuli takovejm lidem jako ty vznikaj takove sorty lidi jako BSA co pak otravujou ty slusne ;)zaprve, pro ozkouseni softu mas v drtive vetsine 30 dni trial verze kde nejsi nicim omezen, takze mas 30 dni nato si soft dostatecne odzkouset, takze nejaky nenadchl nebo nadchl je jen tvuj bludzadruhe, bavime se tu o BSA, a ti se nesnazej potirat piratstvi mezi obcanama, ale predevsim ve firemni sfere, tedy vetsinou drahe softy urcene ke konkretni cinnosti a pracujou v tom vetsinou lidi co ten soft potrebujou ke sve praci a s nejvetsi pravdepodobnosti s nim velice dobre umej a vzbrali si ho ;)zatreti, u her mas dema ktera si muzes zahrat a podle dema se rozhodnout jestli chces hru celou, takze opet zadnej duvod pro pirateni, pokud se ti demo libi a hru chces hrat, tak se ti bude libit zrejme cela a opet teda hapruje tvuj argument o nedostatecnem nadchnuti ;)

Nenašli jste, co hledáte?

Nečekaně velký výprodej Uklízíme sklady