Všechny komentáře k článku:Česko je v počítačové gramotnosti na 19. místě

ECDL

Je sice hezký, že to je pomyslný žebříček, ale taky né každej někdy slyšel o ECDL. Navíc spousta lidí se toho bojí si řekne tohle vživotě nemůžu udělat... Přitom vim, sám jsem je dělal, že na tom neni nic těžkýho. Kdyby se lidi nabáli a šli si udělat ECDL, tak jsme na mnohem vyšší příčce.

Možnosti
8 reakcí
poslední 6. 5. 2009 16:37

ECDL jsem ještě nedělal, ale mám jej v rámci studia. Co jsem slyšel, opravdu to není nic složitého. Sem tam se nějaká záludnost najde, ale zkušený uživatel se nachytat nenechá.

To je sice pravda, ale myslím si, že taková situace není jen u nás. Takže by se to pořadí nějak výrazně změnit nemuselo.

Jo Hromadná korespondence; sčítání, odčítání v exelu; použití předlohy v Power Pointu a tak. Na každej modul je max 45minut. Já jsem byl testovanej v 2 termínech: 1.termín 3 modudy a 2.termín 4.moduly

@MirekLangr: To je sice hezký kolik čechů má ECDL ale je to vlastně úplně k ničemu, dle mě to s počítačovou gramotností má pramálo společného, nějakej MS Office + základy oken, dnes to má kde jaká sekretářka a beztak neví o co jde ...

@Stratoss: Tak jsem si prošel požadavky a ukázkové testy a myslím, že bych ty zkoušky udělal bez přípravy. Problém je v tom, že nikdo z mých zaměstnavatelů je zatím po mně nechtěl, ani nemám pocit, že by mi někdo za složení těchto zkoušek nabídnul nějakou tu korunu navíc. Pokud jsou státy, kde se takovéto "řidičáky na PC" běžně vyžadují, tak je logické, že v nich je bude mít hodně lidí.
Podle mého jde o dobrý kšeft pro atestační centra, ale pro IT profesionály mají větší význam zkoušky na Certified Engineer pro nějaký konkrátní produkt. Prostě zkoušky za které se platí a přitom je opravdu těžké je udělat.

@Anonymní uživatel: Máš pravdu z pohledu IT specialisty. Jenomže ECDL je určena pro ostatní pracovníky s úplně jinou specializací, kteří jen pomocí tohoto certifikátu zaměstnavateli prokazují, že jim nechybí běžné znalosti pro používání pracovní pomůcky, které říkají počítač nebo PC.
Pro IT specialistu nemá ECDL prakticky žádný význam, u něj se samozřejmě tato základní znalost předpokládá automaticky a pro jeho práci je požadována nějaká vyšší odbornost dokladovaná obvykle produktovými certifikacemi s patřičnou úrovní na specifický HW nebo SW.

No konečně také v čr. Loni jsem byl v londýně a smál jsem se, co to je PC Driving licence ...
Teď už vím, že to je standardizovaná zkouška o dosažené úrovně v evropském měřítku.
Kdyby to tu bylo, udělal bych si jí, ale do londýna pro to znovu nepojedu :-))

@multimix: Na netu se dají najít desítky firem, v ČR, kde člověka otestují a případně i předem vyškolí. Testy vyjdou na cca 2500 Kč. A tady je podle mě problém, pokud ECDL nebude znamenat, že mne přijmou (nevyhodí) a dostanu slušný plat, tak se lidem nebude chtít platit 2500 Kč za kus papíru, kde jim jenom potvrdí, že umějí pracovat s MS Office.

Nenašli jste, co hledáte?

Nečekaně velký výprodej Uklízíme sklady