Všechny komentáře k článku:Česko je v počítačové gramotnosti na 19. místě

Žebříček

Článek jsem jen tak proletěl a žebříček neviděl. Doufám, že jsem ho nepřehlédnul, zajímalo by mne, kdo je před námi. Myslím, že jsme i lepší, ale na druhou stranu jsem zrovna dnes jednu paní učil psát zpětné lomítko po x letech práce s PC. Nechápu, jak to do té doby dokázala...

Možnosti
23 reakcí
poslední 5. 5. 2009 15:26

Reakce na smazaný příspěvek: ani nechtej vedet kolik lidi je gramotnych ve smyslu umim pustit PC a hru/popripade program ve kterem delam, vic na tom neumim a staci mi to, a to nezminuji HW gramotnost nemohl jsem uverit ze narazim na pripad kdy 19ti lety clovek rozebere PC odmontuje procesor stylem ze nepovoli patici a vytahl ho spolu s napecenym chladicem, nasledne procesor od chladice odloupne nozem usadi zpet do povolene patice ohne 2 piny a nasadi zpet chladic bez nove pasty

@osprey: Lidé sou různí no stím se nedá nic dělat ale je to vyvážene jsou lidé co to umí dobře a jiní co tomu vůbec nerozumí. to je koloběh života.

@Anonymní uživatel: ja jsem se nikdy nesnazil v oblasti pocitacu jit ve vsem do hloubky vicemene si udrzuji siroky vseobecny prehled a pokud potrebuji neni problem jit v urcite problematice hloubeji :]

@osprey: he jj...je to az neuveritelny jak na tom ta nase stredni generace je,chapu nemeli k pc pristup od destvi tak jako ted mladsi sfera,ale to neomlou ze se to nemuzou naucit kdyz doma maji pc stejne dlouho jako jejich deti,delam v malem pc krame a co sem chodi za lidi je kolikrat sila.Nejradsi vzpominam na hlasku "potrebuji barvu do tiskarny" ja:a jakou mate? zakaznik:"je bila"!!! co je moc to je moc :),jinak v celku bezna vec je kdyz se zeptate co mate za pc a odpoved je "XP" a to velmi casto,prodavame tu hodne pc hry a prave dost lidi se pta to mi pujde ze kdyz je tady uvedeno "xp" fakt jako ulet,chapu ze kazdy nema velky prehled...ale preci jenom jsou jiste zakladni veci co by kazdy mel vedet.A nezkutecny mnozstvi lidi umi pracovat jen s par aplikacemi,jakmile se jim ukaze jina ba na 99% totozna neudelaj vubec nic, jednoduse postradaj logicke pc uvazovani a nerespektuji zakladni pravida at uz ty uplne nejobycenejsi jako je prave a leve tlacitko mysi.Me mamce muzu tisickrat ukazovat jak se pracuje se soubory ale nikdy to nepochopi, pritom dene pracuje v praci na pc,fakt jako ulet,ja mit takove zamestnance tak letej z fleku pryc :).

@jahpisin: no koukám že jsi taky z těch, co se narodili chytří a jak budou pomalu stárnout, tak budou blbnout až nakonec nebudou k ničemu. Tvoje mamka možná zase, na rozdíl od tebe, správně vkládá za čárku a tečku mezeru. A možná umí nějaké další věci, které ty třeba ani nechápeš a dokonce o nich ani nic nevíš...
Jinak počítač je pro většinu lidí jenom pracovní (nebo zábavný) nástroj a měl by pro ně být co nejvíce přátelský. Na problémy mají odborníky jako jsi ty, jinak bys byl bez práce.

@osprey: Taky bych rekl, ze u nas je to mezi beznou populaci ubohy co se tyce zakladnich veci jako napr. klavesove zkratky, optimalizace, pouzivani commandu, uprava textu, prace s tabulkama, ci hledani na webu.

Reakce na smazaný příspěvek: Koukám statistika se dělá snad úplně na všechno ale je fakt PC už má dnes i 6letý dítě takže skoro každý

Podle mě v dnešní době už u nás umí s počítačem skutečně skoro každý. Minimálně zapnout a používat nějakou tu svojí aplikaci. Těžko říct, co bylo vlastně přesně cílem žebříčku a jak to zkoumali. Ale dle mě je u nás povědomí o IT na dobré úrovni.

@biker666: hele, byl jsem ve skole a potreboval jsem neco doma z PC - pouziju samozrejme vzdalenou plochu a skype. PC temer nevypinam, ale tentokrat jsem ho kupodivu vypnul ... takze volam matce domu.
- Cau, mohla bys mi prosim zapnout PC ? cernym cudlikem vpravo od zdi (mam otocenej case, aby se mi na stul vubec neco veslo ...)
- Jo ok ... ... zacalo to modre blikat
- Jak modre blikat, co je to za blbost? ... Jo tys zapla monitor :( tak na ty VELKY CERNY bedne, jak sou na ni ty 2 maly krabicky tak je zprava od zdi vypinac!
- Kde ? ... ... ... ... ... mozna todl ... JO ! Ted to zacalo hucet jak tornado! Ted to prestalo.
- OK, to staci ... Jo a vypni ten monitor
- Jak ?
- Visco, radsi nic, uz di od toho ...Telefonat na 5 minut ... nastesti PC najel :D
Takze mi nerikejte, ze s PC umi kazdej ...Jeste jeden pripad nahodim:
M - Potrebuju neco na netu.
Já - nemám ted cas, tady mas notebook
Za 5 minut ... mne to nejde
- klikni na tu lisku, jak je tam Firefox
za minutu
- hele ten rozvrh mam zavrit? (na homepage mam ze skoly hozenej rozvrh, myslel jsem, ze tam mam nahozenej jeste nejakej jinej program)
- Jo
za dalsich pet minut ji rikam, tak co, uz si to nasla? Jdu k ni a vydim, jak stridave zapina a vypina ten firefox :DPorad malo?Chtela nejakej serial na jednicce co davaj, nasel jsem, spustil jsem a posadil jsem ji k tomu ...
- Dokoukala, odesla a přehrávání se zacyklilo, přičemž repro bylo slyšet až do vedlejšího pokoje ...
Povídám:
- Tak to po sobě aspoň vypni
- Jak?
- Tim červenym křížkem
Za pet minut video porad jede, tak se tam du podivat, co dela a najdu ji shrbenou nad klavesnici (oranzove podsvicena G15), jak hleda cervenej krizek :XJen se desim, kdy mi zacne utirat prach na zakladni desce (velkej chladic CPU - nevejde se do skrine - je otevrena :D)

Nejdůležitější by bylo vidět, jak vypadal ten test, kterým to měřili. Je jasné, že na tom, jaké otázky pokládali dost záleží. Ta metodika je snad standardizovaná, ale záleží na tom, kdo ten standard vymyslel.
Pak jde také o to, jakou váhu přikládají jednotlivým složkám v testu, o kolik je důležitější, že umím používat vyhledávače na webu než to jestli si umím nastavit parametry tiskárny pro tisk. A je důležité, jestli dokážu tisknout oboustraně, případně 2 stránky na A4 atd.
Bez toho abychom věděli, co se přesně testovalo nevíme nic.
Zažil jsem absolventy školení práce s Win, které naučili, jak si změnit pozadí, barvu rámečků u oken a podobné "nezbytnosti", ale zatajili jim funkce ctrl-Z, ctrl-Y, ctrl-P ...
Prostě klasické školení, jak na PC rozvrtat všechno co se dá, ale hlavně nic pořádného neudělat, noční můra každého IT pracovníka.

@Anonymní uživatel: Pokud by si chtel videt samotne testy, v pripade zajmu ti je poskytnu. Jsou teda vzorove, ale na 100% z nich pochopis jak jsou otazky formulovany apod...

@Centurion069: Tak to by mě určitě zajímalo.

@Anonymní uživatel: Mohu poprosit o email?

@Centurion069: Podívej se na můj osobní profil, díky.

@Anonymní uživatel: Na "Veřejný osobní profil uživatele" nic nenachazim, mozna jen hledam spatne, kazdopadne uz jsem ti to poslal na gmail. Joo. Google je vsemocny :o)

@Centurion069: Díky, jen jsem zveřejnil adresu, tak mi přišel ten tvůj mail, až jsem si říkal, že tak rychle se to ani stihnout nedalo. Pak jsem tu adrsu zase smazal ;-)
Jinak jsem si přečetl požadavky a myslím, že by to neměl být problém. Podle toho, cos mi poslal je to ještě lehčí než jsem si myslel.

@Anonymní uživatel: No ja jsem ty testy delal cca pred 2 rokama a bylo to temer stejne jako jsem ti poslal takze to bylo uplne v pohode. Jedine co by mohlo nekoho malinko dostat do uzkych jsou databaze, ve kterych moc lidi bezne nedela, ale jinak uplna paradicka :o)

@Centurion069: A o jake databaze v testu jde? Access? Kdyz jsem v nem mel pred lety delat nejakou skolni praci a on me zacal "chytre" opravovat, tak jsem mel chut rozslapat PC :) Zlate databaze, kde si clovek vse rucne vytvori.

@zivan: Ano, jedna se o MS Access. Cely ECDL test je takovym testem gramotnosti baliku MS Office + teorie :o)

@Centurion069: Můžu také poprosit o tyto testy? SirPole@gmail.com Děkuji!

@SirPole: Uz se mi nechce vse uploadovat tak se podivej pripadne na tyto dve ukazky: http://img17.imageshack.us/gal.php?g=ecdl007.jpg

@Centurion069: jesli by to bylo mozne taky bych se na ne rad podival .... muj mail: cj.man@seznam.cz :) tedy spravne by se to melo uvatet asi takle cj[dot]man[at]seznam[dot]cz to je jen tak jako k ty gramotnosti...a zkuste to nekomu rict :-D na vas budu asi dvine koukat

@_CJ_: Uz se mi nechce vse uploadovat tak se podivej pripadne na tyto dve ukazky: http: /img17.imageshack.us /gal.php?g=ecdl007.jpg snad to bude stacit pro ukazku...

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!