Všechny komentáře k článku:GE vyvíjí Biotického člověka

Placeno armádou

Není to krásně patetické, že všechny významné vědecké projekty byly a stále jsou finanovány armádou? Vývoj letectví, astronautika, lety na měsíc, vývoj materiálů, velké množství léčiv, a no né i Internet je od armády :)... buďto je to nějakým způsobem využitelné ve vojenství a nebo smůla. Kde bysme bez těch válek byli že...

Možnosti
7 reakcí
poslední 17. 12. 2008 15:20

Jen tak mimochodem, internet není vynálezem armády, ale byl vyvinut jen tak "mimochodem" v CERNu v Ženevě, kde ho navrhl člověk(jméno jsem bohužel zapomněl) oceněný Nobelovou cenou za rychlejší komunikaci vědců - fyziků, aby si rychleji mohli vyměňovat a komentovat své objevy. Zřejmě máš na mysli ARPANET, pradědečka internetu, jehož zprovoznění bylo opravdu financováno ministerstvem obrany USA.S nástupem lokálních sítí se ARPANET stále častěji stával pouze páteřní sítí pro přenos. I tuto jeho funkci však postupně přebrala NSFNET (National Science Foundation Network - to o čem zde mluvím) a v březnu 1990 přišel konec ARPANETu.

@schilhartrobin: V CERNu, pokud se nemylim, vymysleli jen hypertext a s tim souvidejici znackovaci jazyky (HTML, SGML..). Samotne prenosove protokoly (TCP, IP) ne, ty jsou opravdu vynalezeny pro armadni ucely.

@glondrej: Ne ne. Predchudce internetu byl tehdejsi ARPANET a ten vznikl na univerzitni pude v USA v roce 1969. Byl mislim nejak spolufinancovan ministerstvem obrany, ale rozhodne nevznikal pouze pro armadni ucely. Az pozdeji se z nej oddelila armadni vetev MILNET v roce 1983 a v tu dobu se take zacina pouzivat protokol TCP/IP, ktery se pouziva dodnes.

@hubik: ... ARPANET a ten vznikl na univerzitni pude v USA ...Co kdy sis o tom něco přečetl, než začneš plácat?
http://en.wikipedia.org/wiki/Arpanet

@Mastodont: http://cs.wikipedia.org/wiki/ARPANET

@schilhartrobin: Jen tak mimochodem, asi nemáš na mysli Internet, ale WWW resp. HTTP a HTML, které vymysleli v CERNu, ale Internet existoval dávno před WWW, jen ještě nefungoval HTTP, ale např. FTP, Gopher atd.

Stejně tak nejrůznější matematické modely a kvantitativní metody, nejprve k armádním účelům a až v posledních letech se dostávají k použití firemních problémům, například logistické účely.

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!