Všechny komentáře k článku:IT bastlírna: Nest a Fibaro – teplo domova pod kontrolou

Windows Phone

Skoda, cela rodina pouziva WP :(

Wi-Fi? Z-Wave?

Zdravím, dobře, já se teda zeptám v diskuzi:
budu muset řešit změnu termostatu k našemu topícímu systému, jelikož je za a) na špatném místě a za b) zastaralý, rád bych ho vyměnil za bezdrátové řešení. Toto vaše je moc pěkné, jednoduché, líbivé, trochu drahé, ale jinak solidní. Kdyby fungovalo přes obyč. Wi-Fi, bylo by to pro mě bezpředmětné, takže se ptám - co je to Z-Wave, což jsem zde nenašel vysvětleno? Resp. ještě jinak - jaké jiné podobné bezdrátové systémy existují? Děkuji.

@AKI.LEE: Z-Wave je nizkoenergetická bezdrátová komunikace pro automatizaci v domácnosti(nejen v domácnosti, tím myslím obecně IOT). Pro dovysvětlení, Wifi je energeticky dosti náročná a s tím souvisí výdrž na baterie, proto bylo vytvořeno Z-Wave(má to i další důvody, ale tohle je jeden z hlavních). Ty zařízení mohou na z-Wave běžet dlouhé měsíce, bez výměny baterií. Aby bylo možné použít Z-Wave zařízení (termostat od Nest-mimochodem Nest byl koupen Googlem a mluví se o ukončení výroby a podpory, možná bych se koukl po jiné značce, nebo počkal s čím Google přijde), tak je nutné mít něco jako bránu mezi Wifi/Ethernet a Z-Wave, proto ten Fibaro. Na druhou stranu, pokud jednou máte bránu, tak už kupujete jen Z-Wave zařízení. Oproti Wifi, Z-Wave zařízení jsou drahá (wifi má dnes snad i hrnek z Ikey). Existují i další technologie pro bezdrátový nízkoenergetický IOT (zařízení internetu věcí). Dnes je těžko říct která technologie přežije, a která zanikne a to platí i o Z-Wave, přestože patří nyní k asi nejvíce užívaným právě pro domácí automatizaci. Pokud s tím chcete jen termostat, tak lepší je možná nějaká jednoúčelová technologie s wifi s případnou přímou 400MHz technologií.

@pamion: Tak proč tedy, když je to tak nízkoenergetické, do toho nezabudují baterie, ale musím všude tahat kabely?
Dnes jsem si ho koupil a jsem dost rozčarován. Můj starý termostat je připojen ke kotly dvěma dráty, zapojil jsem je do základny NEST, ale ouha, asi tam bude potřeba zapojit i napájení. No bohužel součástí balení je pouze jeden kabel a jedna nabíječka a jelikož se i samotný termostat musí připojit do proudu, jste v pasti.

@AKI.LEE: Jine podobne bezdratove systemy:
x10 -- neni pouze bezdratovy, umi i komunikaci pres existujici elektricke rozvody
zigbee
EnOcean
BluetoothLE (Low Energy)
a nove wifi HaLow (802.11ah)a hodne vice proprietarnich (napada mne RTS od Somfy)Je hloupost se zamykat do jedne technologie, a proto existuji projekty jako domoticz.com, openhab.org a fhem.de .Co je ted dulezite je si uvedomit, ze kdyz se kotel (to ale plati o cemkoliv) pripoji na wifi/sit, tak je vystaven pocitacove siti, a tim i internetu. Tato zarizeni nebyvaji dobre zabezpecena, a to objema smery. Tzn ze nahodny kolemjdouci Vam pak teoreticky muze kontrolovat kotel. a vas kotel muze byte soucasti botnetu a delat ve svete paseku aniz byste o tim vedel. (viz vcerejsi utok na DNS ktery ochromil twitter na vychode USA -- utocily IP kamery...)

K čemu ten článek vlastně je?

Kde je popsáno, jak se spojí Nest a Fibaro?

Nenašli jste, co hledáte?

Nečekaně velký výprodej Uklízíme sklady