Všechny komentáře k článku:Externí grafický adaptér od Fujitsu Siemens

Cena

Otázkou zůstává cena tohoto kousku hardware aby nebylo výhodnější si koupit notebook s pořádnou grafikou

Možnosti
10 reakcí
poslední 30. 6. 2008 12:33

Když si koupíš notebook s výkonnou grafikou, baterie ti nevydrzi zrovna nejdéle.... Ovšem když si grafiku pripojis jen kdyz ji potrebujes a ses treba na siti ( doma ) tak ti je jedno kolik to zere...

@mugsat: Už existujou notebooky, který mají dvě grafický karty. Jedna je integrovaná v chipsetu a používá se klasicky na 2D práci (office, internet, fotky, video atd.). A když si chceš zapařit nějako gamesu, tak se přepneš na tu druhou, výkonnější grafiku (je nutné restartovat notebook). To mi přijde jako ještě lepší řešení. A úplně nejlepší řešení je jedna grafika, která v 2D režimu má 3D jádro vypnutý a nežere tak skoro nic a teprve při požadavku na 3D se to jádro (část jádra) zapne a začne to něco dělat. Něco takovýho nedávno vytlačilo AMD/ATI, i když zatím myslim jen jako integrovanou grafiku pro desktopy.

@kybergreg: Tak tohle jsem teda ještě nikdy neslyšel - kdo vyrábí takovej notebook? Vim o dvou grafikách spojených do SLI, ale tohlezatim ne.

@toecha: Opravdu to existuje, spolužák to má. I když ani ta dedikovaná karta není žádnej zázrak, tuším GeForce 7300.

@toecha: Pokud vim, tak treba Asus ma takovy model, jenze vazne skoda, ze je nutny restart:(
Ale pridavam se, perfektni vec, jenze takovejhle notak stoji dobrych 30K. Kdyz se rozsiri tahle grafika, tak by to mohlo byt tak, ze si koupim jakkoli levny notebook a pripojim si grafiku... a taky, nekdo strida notebooky, takze by se mu tohle hodilo skvele...

@pjenkys: Celá řada ASUS F3KA, například http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=49062 . Tyhle notebooky už jsou nějaký ten pátek na trhu a díru do rozpočtu teda rozhodně neudělají. Jak ale píše pjenkys, nastavení probíhá v BIOSu, takže je nutné počítač restartovat. Rozdíl ve výdrži ve 2D je mezi dedikovanou a integrovanou kartou asi půl hodiny (2:30 oproti 2h). Byl to jeden z notebooků, mezi kterými jsem se sám rozhodoval.
Lepší řešení nabízí SONY - přepnutí grafické karty jde přímo z Windows. Jenomže cena těchto notebooků je dost vysoká, navíc dedikovaná karta není nijak silná (jde vždy o aktuální vyšší low-end, tj. ve své době 7300/7400, 8400GS/GT apod.)

@kybergreg: Ale zaplatíš si za to ...

@mugsat: To je fakt, baterie dostane pěkně zabrat.

@Radess: A nebylo by ještě lepší mít tam rovnou integrovanou takhle výkonou grafiku která by si sama snižovala/zvyšovala výkon podle potřeby???? Mobilita, váha, cena i spotřeba by byly nejspíš ještě lepší

@Trewor: U takhle výkonné grafické karty je v notebooku problém především s chlazením - mohlo by se klidně stát, že se začnou tavit plasty! Proto téměř bez vyjímky najdete high-endové grafické karty pouze v noteboocích 17"+ s váhou nejméně 4kg.
Navíc žádná dnešní výkonná karta není schopna redukovat spotřebu až takovým způsobem, že by se vyrovnala integrovaným grafickým kartám. Například u GTX je redukce spotřeby z nějakých 250W na 25W v idle přímo obdivuhodná, nicméně pro notebook je 25W pořád příliš.

Nenašli jste, co hledáte?

Nečekaně velký výprodej Uklízíme sklady